Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ελεγχοι των καταθέσεων στο εξωτερικό

 
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τη διενέργεια ελέγχων σε φορολογούμενους που έβγαλαν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 100.000 ευρώ από το 2009, ξεκινά το..
υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά αυτά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία.
Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάλογο με τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο , ΑΦΜ κά) των φορολογούμενων που έβγαλαν καταθέσεις σε λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού καθώς και τα συγκεκριμένα ποσά όπως και τις χώρες προορισμού.
Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ’ έτος ανεξαρτήτως του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα. Μάλιστα ορίζεται ότι η πρώτη αποστολή των καταλόγων αυτών από τις τράπεζες που θα αφορά το διάστημα έως και τις 31 Ιουλίου 2011 από θα πρέπει θα γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου 2011.
Στους φορολογούμενους που δεν θα είναι σε θέση να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες των καταθέσεων αυτών θα επιβληθούν πρόστιμα, καθώς και προσαυξήσεις μαζί με το φόρο που θα πρέπει να καταβάλουν επί των αδήλωτων εισοδημάτων. Στο τραπέζι μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται και πρόταση για την επιβολή ειδικής φορολογίας στους καταθέτες που έβγαλαν τα κεφάλαια τους στο εξωτερικό και δεν θα μπορούν να τα δικαιολογήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα ελληνικά ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών τα ακόλουθα στοιχεία:
α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,
β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών. Αναφορικά με τις μεταφορές πίστωσης, που εκκινούνται από λογαριασμό πληρωμών που τηρεί στο πιστωτικό ίδρυμα ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο πληρωτής/εντολέας και τα εμβάσματα, που εκκινούνται με μετρητά, χωρίς τήρηση λογαριασμού πληρωμών, διαβιβάζονται τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος,
β) Ονοματεπώνυμο πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού που χρεώνεται,
γ) Συνολικό αριθμό δικαιούχων στο λογαριασμό που χρεώνεται,
δ) ΑΦΜ πληρωτή ή ΑΦΜ πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού,
ε) Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας πληρωτή ή πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ,
στ) Μοναδικό κωδικό αναφορά του εμβάσματος,
ζ) Κωδικό νομίσματος συναλλαγής,
η) Ποσό συναλλαγής,
θ) Ημερομηνία συναλλαγής,
ι) Χώρα προορισμού της μεταφοράς πίστωσης ή του εμβάσματος,
ια) Ονοματεπώνυμο δικαιούχου,
ιβ) Τράπεζα δικαιούχου
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: