Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ι. Δριβελέγκας: Να αγαπήσουμε ξανά την Ελλάδα - Ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην 9η γιορτή του Αγρότη στην Καρίτσα


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 Τοπικά

800 στρέμματα επίκειται να δοθούν σε αγρότες και μη της Πιερίας για καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων
Έκκληση να αγαπήσουν οι Έλληνες ξανά την Ελλάδα, να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα..
και να τα προσφέρουν στον τόπο τους, στα ξενοδοχεία και στους τουρίστες, έκανε από το βήμα της 9ης γιορτής του αγρότη ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, εγκαινιάζοντας τη διήμερη «έκθεση αγροτικών προϊόντων και αγροτικής τεχνολογίας», που ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ στην Καρίτσα Δ. Δίου-Ολύμπου.
Στο ίδιο πλαίσιο, έως ένα σημείο, κινήθηκε, στην ομιλία του, και ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, όταν έκανε λόγο για «σύγχρονη γεωργία της ποιότητας που μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με τον τουρισμό, παράλληλα με την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συγκεκριμένα, ο κ. Δριβελέγκας μιλώντας για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων από τους Έλληνες, ανέφερε: «Δόξα τω Θεώ, εδώ η Μακεδονία είναι ένας ευλογημένος τόπος και παράγουμε όλα τα προϊόντα. Και καλούς ανθρώπους έχουμε που παράγουν και καλά και ποιοτικά προϊόντα έχουμε, μας λείπει όμως η οργάνωση, κυρίως όμως εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αγαπάμε τον τόπο μας και να αγαπάμε τα προϊόντα μας!
Ξέρετε, τώρα τελευταία δεν αγαπάμε την Ελλάδα... Δεν την αγαπάμε... Τα προϊόντα μας, όταν πηγαίνουμε στα σούπερ μάρκετ, στα μαγαζιά, οπουδήποτε, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά και να βλέπουμε εάν είναι ελληνικά και τοπικά προϊόντα αυτά που θέλουμε να αγοράσουμε».
Επίσης, ως προς τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, υποστήριξε: «Μιλάω εδώ, σ' έναν τόπο, την Πιερία, που έχει μια τεράστια δυνατότητα της σύνδεσης παραγωγής διαδικασίας με τον τουρισμό.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο και σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να βοηθήσουν τόσο το ξενοδοχειακό επιμελητήριο όσο και οι αγρότες, ώστε τα τοπικά μας προϊόντα όχι μόνο να καταναλώνονται εδώ αλλά και να αποτελούν διαφήμιση για τον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο κ. Δριβελέγκας, μεταξύ των άλλων που είπε, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας διανομής γης προς αγρότες και μη αγρότες για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ιδίως δε από νέους ανθρώπους, στην Πιερία υπάρχουν αδιάθετα 800 περίπου στρέμματα που άμεσα πρόκειται να δοθούν.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ
Τα εγκαίνια της 9ης γιορτής του αγρότη, διαδικασία που συντόνιζε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ζέρβα, άνοιξαν με χαιρετισμό του αναπληρωτή δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Φαρμάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Αν το νότιο κομμάτι του δήμου μας θεωρείται η ναυαρχίδα του τουρισμού, η περιοχή του Δίου είναι κατά βάση αγροτική περιοχή και συμπληρώνει το μοντέλο της ισόρροπης ανάπτυξης.
Είναι δε γεγονός ότι η σύγχρονη γεωργία της ποιότητας όταν μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με τον τουρισμό, με την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα οφέλη για τους κατοίκους μιας ευρύτερης περιοχής και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους», ανέφερε.
ΑΛΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Στα εγκαίνια της γιορτής του αγρότη, που έγιναν το περασμένο Σάββατο, εκτός των κυρίων Δριβελέγκα και Φαρμάκη μίλησαν οι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Μίχου (απουσίαζε ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, είχε όμως στείλει εκπρόσωπό του) και Λίτσα Αμανατίδου (βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ), ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης εκ μέρους του εκλεγμένου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη αλλά και εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη Σοφίας Μαυρίδου, καθώς επίσης και ο επιμελητηριακός σύμβουλος Αλέκος Κουτσής ως εκπρόσωπος του επιμελητηρίου. Ευχές για την επιτυχία της γιορτής του αγρότη έδωσε και ο π. Παύλος Ντούρος ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου κ. Αγαθονίκου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο τ. δήμαρχος του τ. δήμου Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Κωτούλης, οι αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου Πέτρος Κιάφας και Μαρία Τσιμήτρη, δημοτικοί, τοπικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, τ. δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του νοσοκομείου Στέργιος Φαρμάκης, εκπρόσωποι της ένωσης νέων αγροτών Πιερίας, ο πρόεδρος της συνεταιριστικής τράπεζας Πιερίας Νίκος Μηλιώτης, εκπρόσωποι φορέων, αγρότες αλλά και δημότες του Δίου-Ολύμπου.
Μετά το κόψιμο της κορδέλας από τον Ι. Δριβελέγκα, έγινε επίσκεψη σε όλα τα περίπτερα της έκθεσης, όπου ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αγρότες, εκπροσώπους φορέων αλλά και με πολίτες ζητήματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη καθώς και προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Η 9η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη διοργάνωση της γιορτής ήταν του δήμου Δίου-Ολύμπου, είχε όμως τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, έχοντας την υποστήριξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της περιφερειακής ενότητας Πιερίας καθώς επίσης και του επιμελητηρίου Πιερίας.
Όπως τονίστηκε στα εγκαίνια, η «γιορτή του αγρότη» αποτελεί ουσιαστικά μια έκθεση αγροτικών δραστηριοτήτων, προϊόντων και μηχανημάτων ενώ η όλη διοργάνωση είναι και μια ευκαιρία αναβίωσης κάποιων ηθών και εθίμων που συνδέονται με το πέρας των αγροτικών εργασιών.
Σ' αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν αγρότες, συνεταιρισμοί και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, αγροτικοί σύλλογοι καθώς επίσης και πολιτιστικοί σύλλογοι που αναλαμβάνουν και το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της γιορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: