Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Η πρόκληση για την Ευρώπη

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Θα ανέμενε κανείς να είχαν αντιληφθεί πια οι μεγάλοι της Ευρωζώνης, και πρωτίστως η Γερμανία, ότι ο τρόπος με..
τον οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση δεν είναι ο καταλληλότερος, και άρα δεν είναι καθόλου περίεργο που οι όποιες αποφάσεις έχουν πάρει έως τώρα δεν αποδείχθηκαν ικανές να πείσουν τις αγορές για τη φερεγγυότητά τους. Γι' αυτό και έπειτα από κάθε νέο πακέτο μέτρων η επιθετικότητα των αγορών κλιμακώνεται αντί να εκτονώνεται και νέα "θηράματα" στοχοποιούνται.
Οπως είχε προβλεφθεί, άλλωστε, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, μπήκαν στο στόχαστρο η Ισπανία και η Ιταλία, και προβλέπεται να ακολουθήσουν το Βέλγιο και η Γαλλία. Που σημαίνει ότι το παιχνίδι χοντραίνει και ότι πλέον διακυβεύεται ανοιχτά η αντοχή της Ευρωζώνης και όχι η τύχη κάποιου από τα οικονομικά αδύναμα, περιφερειακά κράτη-μέλη της.
Εκείνο που κάνει, μάλιστα, εντονότερη την πρόκληση είναι το γεγονός ότι εκδηλώθηκε μόνο μερικές ημέρες μετά τη λήψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Κορυφής για τη στήριξη της χώρας μας. Δυστυχώς δεν ήταν τόσο πειστικές όσο έδειχναν. Διότι μπορεί ο μηχανισμός στήριξης να αποδείχθηκε επαρκής για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων μιας χώρας όπως η δική μας, αλλά, υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ανάλογη κάλυψη στην Ισπανία και την Ιταλία.
Επανερχόμαστε, κατά συνέπεια, εκεί που βρισκόμασταν πριν από έναν μήνα. Και μπορεί αυτό να μην ισχύει, όπως όλα δείχνουν, για τη χώρα μας, αλλά ισχύει για την Ευρωζώνη και το ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση και μάλιστα άμεσα και αποφασιστικά. Αλλά και οριστικά αυτή τη φορά.
Εκείνο που αυτή τη φορά είναι υποχρεωμένοι να αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρωζώνης, και πρωτίστως η Γερμανία, είναι αν θα αφήσουν κατά μέρος τα ημίμετρα και τις εμβαλωματικές λύσεις και θα δείξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι και τον τρόπο ξέρουν και τη θέληση έχουν να προστατεύσουν το όνειρο της κοινής ευρωπαϊκής μοίρας. Τίποτα λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: