Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Στο «τραπέζι» η αναστολή των κινητοποιήσεων από τους ιδιοκτήτες ταξί

http://photo.kathimerini.gr/xtra/media/photos/apokleismtax.jpg

Παρασκευή 5 Αυγούστυο 2011
Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ έκανε λόγο για «αλλαγή δεδομένων» και συγκαλεί γι’ αυτό τον λόγο έκτακτη γενική...
συνέλευση, την Παρασκευή στις 10 το πρωί. Στη συνάντησή τους με τους ιδιοκτήτες ταξί οι περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπογράψουν καμία νέα άδεια κυκλοφορίας.
Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ κυβέρνησης και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που έχει δημιουργηθεί, αποφάσισαν να αναλάβουν οι Περιφερειάρχες της χώρας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών και εκπροσώπων του κλάδου.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα στην Κομοτηνή με εκπροσώπους των ιδιοκτητών Ταξί της περιφέρειας, τονίζοντας πως στόχος των περιφερειαρχών της χώρας είναι να λειτουργήσουν σαν γέφυρα, προκειμένου να τεθεί τέλος στις κινητοποιήσεις.
«Ομόφωνα και ομόθυμα οι Περιφερειάρχες εγγυηθήκαμε για τον διάλογο στον οποίο θα λάβουμε μέρος όλοι, καθώς η αρμοδιότητα έκδοσης άδειας ταξί περιέρχεται στις Περιφέρειες. Ζητήσαμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί να γίνει αναστολή των κινητοποιήσεων ώστε να έχουμε πιο αξιόπιστο ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Γιαννακίδης και πρόσθεσε πως οι περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν ομόφωνα, να μην υπάρξουν οριζόντιες αποφάσεις, αλλά να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, οι ιδιοκτήτες ταξί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί έκτακτο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, με εισήγηση για αναστολή των κινητοποιήσεων.
Απόφαση για περαιτέρω κινητοποιήσεις
Tην Παρασκευή στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί, τελικά, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, στην οδό Πειραιώς, η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Ταξί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Μετά από 18 ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, οι ιδιοκτήτες ταξί φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη λύση της απεργίας.
Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή αποδείχθηκε η συνάντηση του προεδρείου τους ΠΟΕΙΑΤΑ, με τους περιφερειάρχες της χώρας και η δέσμευσή τους ότι δεν θα δέχονται αιτήσεις, ούτε θα εκδώσουν νέες άδειες για ταξί, μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο θα προβλέπει απελευθέρωση, με κανόνες, του επαγγέλματος των ταξί, όπως έχει ήδη δηλώσει η κυβέρνηση, τόσο δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Ραγκούση, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Οι περιφερειάρχες, όμως, δεν δεσμεύτηκαν για την άρση των διώξεων, που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε βάρος ιδιοκτητών, για παρακώλυση συγκοινωνιών, αντιπαραθέτοντας ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται. Παράλληλα, διαβεβαίωσαν τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ότι θα πάρουν και οι ίδιοι μέρος στο δημόσιο διάλογο, που αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του μήνα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σγουρός, δήλωσε: «Προτείναμε στους ιδιοκτήτες των ταξί να αποφασίσουν ανακωχή. Θα είναι προς όφελος όλων. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει επιτέλους ηρεμία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μας για αναστολή των κινητοποιήσεων θα εισακουστεί, γιατί αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το συμφέρον τους.Το πρόβλημα των κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους του τουρισμού και στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς.
Εμείς και οι 13 περιφερειάρχες ομόφωνα αποφασίσαμε να είμαστε οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει με την κατάθεση του σχεδίου νόμου και θα είμαστε στο πλευρό του κλάδου σε τυχόν περίπτωση που θα αδικηθεί. Επαναλαμβάνω όμως, ότι ο νόμος για την επιβολή ποινών θα εφαρμοστεί, εκτός εάν το υπουργείο με νέο νόμο αποφασίσει διαφορετικά.»
Μετά τις εξελίξεις αυτές και με δεδομένη την «κούραση» που διαπιστώνεται από την πολυήμερη κινητοποίηση, αλλά και την απόφαση ορισμένων συνδικάτων της περιφέρειας να «σπάσουν» την απεργία, ο κ. Λυμπερόπουλος καλεί έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας και θα προτείνει την αναστολή των κινητοποιήσεων, προκειμένου οι αυτοκινηστές να επανέλθουν και πάλι το Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξαχθεί.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: