Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Επαφές Σαρκοζί με Μέρκελ και Θαπατέρο για την κρίση Οι τρεις ηγέτες θα συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/B907AF0ECBE1FCEB162EF1928F914FD3.jpg

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011 

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο θα έχει την Παρασκευή ο ...πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Οι τρεις ηγέτες θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση των χρηματαγορών σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

Την Πέμπτη, οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Γουόλ Στριτ κατέγραψαν νέα αρνητικά ρεκόρ, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα διευρυνθεί και πως η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε νέα περίοδο ύφεσης. Ίδια είναι η εικόνα και την Παρασκευή, ενώ αναλυτές προβλέπουν πως το αρνητικό κλίμα θα διατηρηθεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, ο Νικολά Σαρκοζί θα μιλήσει πρώτα με την Άνγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Πηγή της γαλλικής προεδρίας είπε στο Bloomberg πως την Πέμπτη ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο, λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές.

Παρά τη συμφωνία για ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πείσει ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα αποφύγουν την ευρω-διάσωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της ΕΕ προτείνουν στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν νέα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης, όπως η αύξηση των διαθέσιμων πόρων του EFSF, και να δημιουργήσουν ένα τείχος ασφαλείας γύρω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ενδεικτική είναι η προτροπή του επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν «όλα τα στοιχεία» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές ανακοινώνοντας την διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα και διαβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την κεντρική ευρωτράπεζα συνεχίζεται κανονικά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν την Παρασκευή διεθνείς αναλυτές, ο Τρισέ θα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα στη μάχη κατά της κρίσης χρέους, καθώς οι αγορές ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν έφεραν θεαματικά αποτελέσματα.

Ιαπωνία - Κίνα

Παράλληλα έκκληση διεθνούς συνεργασίας απηύθυναν η Κίνα και η Ιαπωνία με στόχο την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Η έκκληση αυτή γίνεται υπό το φως της ευθείας πτώσης τιμών που σημειώθηκε την Πέμπτη στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά Χρηματιστήρια και συνεχίστηκε την Παρασκευή στα ασιατικά.

Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομικών Γιασιχίκο Νόντα, δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, διεθνώς, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση κρατικού χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Συμφωνώ ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν», δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου μια ημέρα μετά την παρέμβαση της Ιαπωνίας στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία σημειώθηκε με πωλήσεις γεν. «Κάθε ένα πρόβλημα από αυτά είναι σημαντικό, αλλά το πώς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας είναι κάτι το οποίο πρέπει να συζητήσουμε», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιάνγκ Τζιετσί δήλωσε πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος αυξάνονται και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων
. (ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: