Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Θα ανέβουν πάλι οι τόνοι Μάχη Παπανδρέου – Τσίπρα με ...πυρηνικά στη Βουλή

http://img.protothema.gr/05FAA9AC5DDCDDFBC2DADBA71F6182BE.jpg

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011
Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στη Βουλή  μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Γιώργου  Παπανδρέου και του Προέδρου της..
  κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο άνδρες θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουν διάλογο μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και Εφαρμοστικού νόμου.

Εν τω μεταξύ έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιθέσεις  του κόσμου (στις οποίες το ΠΑΣΟΚ  βλέπει πίσω από αυτές τον ΣΥΡΙΖΑ) εναντίον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δύο κομμάτων και δηλώσεων στελεχών τους, τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε ιδιαίτερα σφοδρός, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος επιχειρούσε να κρατά χαμηλούς τόνους στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Λάδι στη  φωτιά φαίνεται ότι έριξε επίσης και η αναφορά περί «τσαντιριών» στο Σύνταγμα από τον υπουργό  Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάνου, ο οποίος κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη να καθαρίσει την πλατεία με το σκεπτικό ότι η εικόνα που δίνει βλάπτει τον τουρισμό.

Η συζήτηση στη  Βουλή θα διεξαχθεί με αφορμή ερώτηση  του κ. Τσίπρα για την πυρηνική ενέργεια, ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί… στα χημικά που έριξε η αστυνομία  στην πλατεία Συντάγματος και στα 105 κρούσματα αποδοκιμασιών εναντίον βουλευτών κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Στο έντονο κλίμα  αντιπαράθεσης μόλις εχθές προστέθηκε η άρνηση της Νέας Δημοκρατία, του  ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στην διακομματική Επιτροπή που θα συνέστηνε η Βουλή για την «πολιτική βία». Η σύσταση της Επιτροπής ήταν μια πρόταση του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Παπανδρέου την Τετάρτη κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Η συζήτηση αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο  της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Παπανδρέου είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε με τη σειρά του την Διάσκεψη των Προέδρων, στην οποία τελικά λήφθηκε η απόφαση για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η ερώτηση Τσίπρα  

Ολόκληρη  η ερώτηση του κ. Αλέξη Τσίπρα για την πυρηνική ενέργεια έχει ως εξής:

«Βλέπουμε τις  δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προχωρήσει κανονικά το πυρηνικό πρόγραμμα της  Τουρκίας, προσθέτοντας κυνικά ότι  κάθε επένδυση έχει το ρίσκο της. Καταλαβαίνουμε όμως όλοι, ότι, αν προχωρήσει η υλοποίηση  του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου όπου υφίσταται και η γνωστή σεισμικότητα οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Επίσης με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα, μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στην Τσερνάβοντα της Ρουμανίας.
 Οι ηγεσίες, της Ιαπωνίας, αλλά γενικότερα όλων σχεδόν των χωρών, αξιοποιώντας και ορισμένους πρόθυμους επιστήμονες, κινούνται στην κατεύθυνση να εκτονώσουν τις ανησυχίες των λαών, αναγγέλλοντας διάφορα tests, όπως η Γερμανία, που περιορίζονται σε κάποιο έλεγχο των εργοστασίων, αποφεύγοντας να προτείνουν, ακριβώς επειδή υφίστανται τεράστια οικονομικά συμφέροντα τη ριζική αντιμετώπιση με την ταχύτερη δυνατή εγκατάλειψη όλων των πυρηνικών (εργοστασίων και οπλοστασίων).
 Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, αποδεικνύει ότι δεν χρειάζονται ημίμετρα αλλά ριζικά μέτρα στην κατεύθυνση της άμεσης κατάργησης των πυρηνικών εργοστασίων ενέργειας και όλων των πυρηνικών οπλοστασίων που υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Η πυρηνική ενέργεια είναι για την εύφλεκτη περιοχή μας μια αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή. Όσοι κάνουν το βήμα προς αυτή την επιλογή, αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες για το Περιβάλλον, την Ειρήνη, την ίδια τη Ζωή.

 Η ελληνική Κυβέρνηση, προ ημερών δια στόματος Πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες όμως ως σήμερα δεν τις έχουμε δει.
 
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κκ. Υπουργοί


    1. Πέρα των δηλώσεών του τις προηγούμενες ημέρες, θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση χαρακτηρισμού της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων ως αποπυρηνικοποιημένων ζωνών και ποιες;
    2. Θα απαιτήσει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό, με συγκεκριμένη δέσμευση, τα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή μας (Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία και αλλού) και σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει;
    3. Πέρα των όποιων πρωτοβουλιών για την περιοχή, θα προβεί και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες που αφορούν την Ευρώπη και όλη την ανθρωπότητα, με παρεμβάσεις π.χ. στον ΟΗΕ; 

4. Θα πάρει  πρωτοβουλίες για δημιουργία  μετώπου ενάντια στα πυρηνικά, όλων των χωρών που δεν έχουν ως σήμερα και απειλούνται από αυτές που τα φιλοξενούν;»
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: