Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μέχρι δύο κατοικίδια στο διαμέρισμα

http://www.makthes.gr/filestore/modules/news/76809/4h.jpg

Παρασκευή 08 Ιουλίου 2011
Οι φιλόζωοι μπορούν να διατηρούν στο διαμέρισμά τους μέχρι δύο κατοικίδια, ακόμα και αν ο κανονισμός της πολυκατοικίας τούς το..
απαγορεύει, ενώ όσοι μένουν σε μονοκατοικίες θα μπορούν να διατηρούν όσα ζώα θέλουν, αρκεί να τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.
Του Κώστα Σιαμέλη
Αυτό ορίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επίσης προβλέπει μη εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης έως 5 έτη και πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για όποιον κακοποιεί ζώα.
Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:
-Απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώων σε βεράντες διαμερισμάτων, καθώς και η διατήρηση ζώων σε κοινόχρηστους χώρους.
-Ο ιδιοκτήτης οφείλει να μεριμνά για τις ακαθαρσίες, αντιμετωπίζοντας, στην αντίθετη περίπτωση, πρόστιμο 600.
-Όλα τα ζώα θα πρέπει, υποχρεωτικά πλέον, να έχουν τσιπ, ενιαίο βιβλιάριο υγείας και διαβατήριο. Οι αδέσποτοι σκύλοι που περισυλλέγονται θα πρέπει υποχρεωτικά να «τσιπάρονται» πριν δοθούν για υιοθεσία.
-Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και η οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
-Θα επιτρέπεται πλέον η μεταφορά των ζώων από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όμως σε ειδικά κλουβιά.
-Απαγορεύεται η πώληση ζώων συντροφιάς ηλικίας μικρότερης των 7 εβδομάδων.
-Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να προβεί στη στείρωση των θηλυκών ζώων, εφόσον δεν μπορεί να διατηρήσει νεογέννητα ή να τα διαθέσει σε άλλους.
-Το νομοσχέδιο επισείει αυστηρότατες ποινές για όποιον πραγματοποιεί κυνομαχίες.
-Η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως έναν χρόνο και πρόστιμο έως 8.000 ευρώ.
-Ο ιδιοκτήτης οφείλει να δηλώσει την απώλεια του ζώου του σε κτηνίατρο εντός 5 ημερών. Αν δεν επιθυμεί άλλο το ζώο συντροφιάς του, οφείλει να το δηλώσει στον δήμο του. (Συστήνονται τριμελείς επιτροπές στους δήμους για αδέσποτα με συμμετοχή ζωοφιλικής οργάνωσης.)
ΦΙΛΟΖΩΟΙ«Σε λάθος κατεύθυνση το νομοσχέδιο»
Με έντονο σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το πνεύμα του νέου νομοσχεδίου τα φιλοζωικά σωματεία, τα οποία κάνουν λόγο για μέτρα που δεν μεριμνούν για τα αδέσποτα. «Ούτε ο προηγούμενος νόμος αλλά ούτε και ο τωρινός μετατρέπουν την κακοποίηση ζώου από πλημμέλημα σε κακούργημα», είπε στη «Μ» η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου «Καταφύγιο Ζώων» Βάσω Χατζημανώλη και πρόσθεσε: «Το να μην επιτρέπεις σε κάποιον που ζει σε διαμέρισμα να έχει παραπάνω από δύο ζώα συντροφιάς είναι σαν να στρέφεσαι εναντίον των αδέσποτων, αφού τους στερείς την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Όσοι έχουν από δύο ζώα και πάνω είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, άνθρωποι που φιλοξενούν αδέσποτα, τα οποία -σε αρκετές περιπτώσεις- είναι είτε άρρωστα, είτε ανάπηρα, είτε προχωρημένης ηλικίας».
Η Βάσω Χατζημανώλη πιστεύει ότι η ενόχληση που προκαλείται από τα κατοικίδια στις πολυκατοικίες δεν έχει να κάνει με τον αριθμό τους: «Μπορεί κάποιος να έχει ένα ζωντανό που ενοχλεί, αφού ο ιδιοκτήτης του δεν φροντίζει για την τιθάσευση-συμπεριφορά του, και κάποιος άλλος να έχει τρία ή τέσσερα ζώα, και οι γείτονές του να μην αναστατώνονται ποτέ».http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: