Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Θα καθορίσει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης Σήμερα η αξιολόγηση της τρόικας για την ελληνική οικονομία

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011
Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της τρόικας σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα  καθορίσει αν η Ελλάδα θα εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ. Παράλληλα,...
ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συζητήσουν τα βασικά σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό ΕΚΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Η αξιολόγηση περιορίζεται καταρχάς στον τρέχον πρόγραμμα και την εφαρμογή των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. «Η έκθεση δείχνει μεικτη εικόνα», επισημαίνει το Reuters και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές εάν θα καταβληθεί η νέα δόση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012. Στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013, τα οποία έχουν αποφασισθεί σήμερα ως κατευθύνσεις γενικής πολιτικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό γίνεται διότι το Μνημόνιο αναθεωρείται και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και δημοσιονομικές ανάγκες.
Συνάντηση Παπανδρέου - Γιουνκερ
Τα βασικά σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Λουξεμβούργο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας ύψους 6,4 δις ευρώ αλλά και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: