Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ασχήµια

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΑ ΠΑΜΕ διακοπές φέτος το καλοκαίρι; Ή θα τρέχουµε στις κάλπες µε σαράντα βαθµούς υπό σκιάν;
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ∆Ο της Μεταπολίτευσης, τα κατά Ανδρέα «µπάνια του λαού» όριζανως νεκρή... πολιτικά περίοδο τους µήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ωστόσο, το ταµπού έπεσε επί Καραµανλή. Το 2007 προκήρυξε εκλογές αµέσως µετά τον ∆εκαπενταύγουστο. Το2009 κρατήθηκε λίγο περισσότερο. Ο Κώστας έκανε διάγγελµα εκλογών από το Μαξίµου στις 2 Σεπτεµβρίου.
ΕΚΛΟΓΕΣ Ο Γιώργος Παπανδρέου δενθέλει. Προκύπτει µέχρι στιγµήςαπό το ρεπορτάζ.Το επιβεβαίωσε και στους πολιτικούς αρχηγούςτην περασµένη Παρασκευή, όταν τους είπε ότι «θα κριθούµε το 2013». Οταν δηλαδή θα λήγει η θητεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, το ερώτηµα δεν είναι αν ο Παπανδρέου επιθυµεί εκλογές, αλλά αν θα µπορέσει να τις αποφύγει. Και αν τις χρειάζεται η χώρα. Επανεκκίνηση της οικονοµίας ακόµη δεν έχουµε δει. Στο µεταξύ, ίσως θα ήταν χρήσιµη µια επανεκκίνηση της πολιτικής.
ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ αυτό υπάρχει περιθώριο για δύο προσθήκες. Προσθήκη πρώτη: το «δίληµµατων εκλογών» στις αυτοδιοικητικές του περασµένου Νοεµβρίου δεν ήταν µπλόφα. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχηπου υποστήριζαν πως µια φρέσκια εντολή ήταν αναγκαία ώστε «να πάψει να µας κυνηγάει το “λεφτά υπάρχουν”»,ενώ θεωρούσαν ότι η Ν.∆. δεν είχε ανασυγκροτηθεί ακόµη. Η ευκαιρία εκείνη χάθηκε. Προσθήκη δεύτερη: υπάρχουν και τώρα κυβερνητικά στελέχη που αντιλαµβάνονται τις πρόωρες κάλπες ως λύτρωση.
ΚΑΠΟΥ Ε∆Ω προκύπτει το πυροτέχνηµα Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν κινείται ως πολιτικός αρχηγός αλλά ως πολιτικός διαφηµιστής. Το να παραιτηθεί σύσσωµη η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΛΑΟΣ, προκαλώντας εκλογές, είναι µια κίνηση εντυπωσιασµού. Ωστόσο, υπάρχουν πάνταστην πολιτική οι πονηροί. Αυτοί επικαλούνται συνοµιλίες του Καρατζαφέρη µε νοµικούς της κυβέρνησης – δεν εννοούντον Ευάγγελο Βενιζέλο – και υπαινίσσονται ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ λειτουργεί ως λαγός. ∆ηλαδή, ότι θα µπορούσε να προσφέρει αυτός στον Παπανδρέου το άλλοθι των πρόωρων εκλογών. Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η συνωµοσιολογία δεν έχει τέλος στην πολιτική. Συνήθως είναι πολύ πιογοητευτική από τη ροή των γεγονότων. Ωστόσο, η πραγµατικότητα είναι σαφής. Ο Μάιος δεν βγήκε οικονοµικά, αφού ήρθε στον αφρό το άνοιγµα στα δηµόσια οικονοµικά. Ο Ιούνιος, υπάρχει κίνδυνος να µη βγει πολιτικά.Υπάρχουν οι βουλευτέςπου γκρινιάζουν γιατο Μεσοπρόθεσµο. Οι υπουργοί που διαφωνούν µε τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι Ευρωπαίοι που φτιάχνουννέα πανοπλία από δάνεια 60 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η πανοπλία όµως µπορεί να είναι πολύ βαριά για την κυβέρνησηΠαπανδρέου. ∆ηλαδή, οι όροι να αποδειχθούν πολιτικά δυσβάσταχτοι.
ΣΕ ΑΥΤΟ το αβέβαιο σκηνικό κινείται ο Καρατζαφέρης, ένας καρατερίστας που ψάχνει τον προβολέα γιανα σταθεί στο φως του – παρότι αυτός τον κάνει να φαίνεται άσχηµος. Η γενικευµένη ασχήµια της πολιτικής τον βοηθάει πάντως.








Δεν υπάρχουν σχόλια: