Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Λιβύη: Εκρήξεις στο κέντρο της Τρίπολης Διαψεύδει η κυβέρνηση την ύπαρξη λογαριασμών του Καντάφι στην Ελβετία

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/BAA2DDB32F06886B3582C96D46F84886.jpg 

Τετάρτη 4 Μαίου 2011
Τρίπολη, Λιβύη Δυνατές εκρήξεις ακούγονται λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται επάνω.... από την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Τρίπολη διέψευσε ότι ο Καντάφι διατηρεί προσωπικούς λογαριασμούς σε Ελβετικές τράπεζες
Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο ηγέτης της χώρας Μουαμάρ Καντάφι δεν διατηρεί προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά ιδρύματα και κατά συνέπεια οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή, που τυχόν πραγματοποιήθηκε στη χώρα των Αλπεων, οφείλεται σε δραστηριότητες του ξένου επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Ελβετίας είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα, ότι ανακάλυψε έπειτα από έλεγχο, το ποσό των 360 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (418,4 εκατομμύρια δολάρια), που είναι πιθανό να αποτελούν παράνομο περιουσιακό στοιχείο που συνδέεται με τον ίδιο τον Καντάφι και την οικογένειά του, ή με τον κύκλο του.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Κχαλέντ Καίμ είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είχε καταθέσεις ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Τα χρήματα που βρίσκονται κατατεθειμένα στο εξωτερικό αποτελούν τμήμα του επενδυτικού πακέτου της κυβέρνησης στην αλλοδαπή», υποστήριξε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Καίμ. «Αν υπάρχει έστω και ένα ευρώ που να ανήκει προσωπικά στον ηγέτη μας, είστε ελεύθεροι να το πάρετε και να το δώσετε σε όποιον θέλετε», επεσήμανε ο Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι σχέσεις Ελβετίας-Λιβύης είχαν διαταραχτεί από τον Ιούλιο του 2008, όταν οι ελβετικές αρχές είχαν συλλάβει έναν από τους γιους του Καντάφι, τον Ανίβα, με την κατηγορία της απάτης εις βάρος δύο Ελβετών που εργάζονταν για αυτόν. Οι κατηγορίες τελικά αποσύρθηκαν λίγο αργότερα, έπειτα από μυστικό συμβιβασμό μεταξύ των αντιδικούντων.

Ως αντίποινα για την προσβολή, η Τρίπολη απέσυρε τότε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια από ελβετικές τράπεζες, διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελβετία και απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα δύο ελβετών επιχειρηματιών που είχαν επιχειρήσεις στη Λιβύη, για περισσότερο από έναν χρόνο.

Βομβαρδίζεται η πόλη Ζιντάν από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι που την πολιορκούν ασφυκτικά
Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με ρουκέτες εναντίον των ανταρτών στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Οροσειράς.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος των ανταρτών, ο στρατός του Καντάφι βομβάρδισε με περισσότερες από 40 ρουκέτες τύπου Γκράντ αργά το βράδυ της Τρίτης, την πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη.

«Ο βομβαρδισμός έγινε σε δύο κύματα» είπε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών που ονομάζεται Αμντουλραχμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ.

«Η τελευταία συστοιχία των ρουκετών εξερράγη πριν από λίγα λεπτά. Μόλις τώρα ακούμε και τον θόρυβο από τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, που πετάνε από πάνω μας», πρόσθεσε.

Ενας Λίβυος οδηγός ασθενοφόρου από τη Ζιντάν, ο οποίος πέρασε τα σύνορα με την Τυνησία την Τρίτη, ανέφερε στο Ρόιτερ ότι η πόλη βρίσκεται πλέον υπό τον ασφυκτικό κλοιό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

«Ο Καντάφι είναι ακόμα ζωντανός»
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, που έχει μέρες να εμφανιστεί δημοσίως, είναι ζωντανός. «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ζει ακόμα», τόνισε ο διευθυντής της CIA Λέον Πανέτα σε συνέντευξή του στο NBC.

Ο Καντάφι έχει να εμφανιστεί δημοσίως από το Σάββατο, όταν ΝΑΤΟικός πύραυλος έπληξε κατοικία του στην Τρίπολη. Λίβυοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Καντάφι επέζησε της επίθεσης, στην οποία όμως σκοτώθηκαν ο μικρότερος γιος του και τρία εγγόνια του. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο Σαΐφ αλ-Αράμπ Καντάφι σκοτώθηκε.

Εληξε το τελεσίγραφο προς τους αντικαθεστωτικούς της Μισράτα
Στο μεταξύ έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο της λιβυκής κυβέρνησης προς τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Μισράτα να παραδοθούν για να τους δοθεί αμνηστία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ.
«Η αμνηστία... τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «θα παρατείνει τη διορία για μία ημέρα, ίσως δύο, αφού υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τους κατοίκους της Μισράτα».

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ είχε ανακοινώσει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης  προσφέρει αμνηστία στους αντικαθεστωτικούς της Μισράτα που θα παραδώσουν τα όπλα. Την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι αντάρτες που βρίσκονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τονίζοντας ότι «δεν παραδίδονται, θα νικήσουν ή θα πεθάνουν». (ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: