Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στην Αθήνα βρίσκονται τα στελέχη της ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ Ξεκίνησε η τέταρτη αξιολόγηση


Τετάρτη 4 Μαίου 2011 Οικονομία
Στην Αθήνα βρίσκονται τα στελέχη της ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ προκειμένου να ξεκινήσουν την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος.... οικονομικής πολιτικής.
Χθες το απόγευμα ξεκίνησε η συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Στατιστικής Υπηρεσίας και θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Άμυνας. Παράλληλα, θα έχουν σειρά επαφών με τις διοικήσεις τραπεζών.

Στο επίκεντρο των ελέγχων το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 - 2015, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της επόμενης τριετίας, τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 και η εξέλιξη του Προϋπολογισμού 2011, η χρηματοδότηση των τραπεζών, οι δαπάνες φορέων της γενικής κυβέρνησης, αλλά και η εξέλιξη του χρέους, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης και της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου που θα πρέπει να ψηφισθεί από τη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουνίου η τρόικα θα εστιάσει στο εάν η κυβέρνηση υιοθέτησε τις "παραινέσεις" που διατύπωσε στις προηγούμενες επισκέψεις της για την λήψη αποτελεσματικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ειδικότερα βάρος θα δοθεί στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, στον περιορισμό των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, στην πορεία εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, στην μείωση των αμυντικών δαπανών, στην περαιτέρω μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών, στο κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο, στη σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στην περικοπή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Ακόμη η τρόικα θα εστιάσει στα μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, στον περιορισμό των επαγγελμάτων που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, στην ελάφρυνση των βαρών από επικουρικές συντάξεις, στην μείωση των δαπανών Υγείας, στην απελευθέρωση των τιμολογίων ΔΕΚΟ, στην προώθηση επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, στην εξομοίωση των τραπεζοϋπαλλήλων του δημοσίου με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε μέτρα απεξάρτησης των τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και σταδιακής επανασύνδεσής τους με τις αγορές.

Το πόρισμα που θα συντάξουν τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα παραδοθεί στους επικεφαλής του κλιμακίου που θα αναλάβουν στα μέσα Μαΐου την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου. Η ηγεσία της τρόικα θα έρθει με νέα σύνθεση, καθώς εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα αναλαμβάνει ο Γερμανός Ματθίας Μόρς στην θέση του κ. Σερβάζ Ντερουζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: