Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Φαινόμενο Ψωμιάδη

http://xryshaygh.files.wordpress.com/2011/02/giannis_pantelakis_eleuther_small.jpg 
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ pantelak@ enet.gr
Η περίπτωση Ψωμιάδη δεν είναι ακριβώς πολιτική, με τη στενή έννοια που έχουμε δώσει στον όρο. Είναι κάτι περισσότερο. Αποτελεί χαρακτηριστικό.. δείγμα μιας γενικότερης κουλτούρας, η οποία μάλιστα συχνά παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πραγμάτων στη χώρα μας, αφού διαθέτει ισχυρά ερείσματα σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.
Ας μην ξεχνάμε πως ο υπό έκπτωση περιφερειάρχης επανεκλέγεται για πολλά χρόνια από μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης και μάλιστα πρώτος. Οπου δοκιμάστηκε. Νομάρχης ή περιφερειάρχης.
Η πετυχημένη συνταγή Ψωμιάδη περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο λαϊκισμό, εθνικισμό, νεποτισμό και κυρίως συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις στις οποίες αναστενάζουν τα μηχανάκια της AGB. Τέτοια χαρακτηριστικά και επιδιώξεις υπάρχουν σε πολλούς πολιτικούς και κατ' επέκταση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας στο οποίο βρίσκουν ανταπόκριση. Κανένας όμως δεν φτάνει τις επιδόσεις Ψωμιάδη. Δύσκολα κάποιος θα ντυθεί Ζορό και παρ' ότι καταγέλαστος θα επανεκλεγεί. Ακόμα πιο δύσκολα θα μιμηθεί τον Νίκο Ξανθόπουλο σε ταινίες του '70 και δεν θα εξοβελιστεί από το δημόσιο βίο.
Ο Ψωμιάδης είναι άπαιχτος σε αυτό που κάνει. Παίζει με την τηλεόραση, έχει άποψη για όλα, δεν διστάζει να αγγίξει και να διεγείρει τα πλέον ταπεινά ένστικτα. Αρκεί να πουλήσει το προϊόν που θέλει. Το οποίο βρίσκει αγοραστές. Τα κανάλια τον προβάλλουν γιατί ανεβάζει θεαματικότητες,οι δημοσιογράφοι τον λατρεύουν γιατί τους δίνει ελκυστικές ατάκες.
Βέβαια, όταν ένας τέτοιος τύπος καταφέρνει να επηρεάζει τα εθνικά θέματα δηλώνοντας «Μακεδονομάχος» και ν' αμφισβητεί θεσμούς όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση, είναι επικίνδυνος. Αλλα ας όψονται όσοι εξακολουθούν να τον στηρίζουν..ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: