Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου στη σύσκεψη αγροτικών φορέων «Ο αγροτικός τομέας μαζί με τον τουρισμό θα πρέπει να αποτελέσουν για τον τόπο μας την αιχμή της οικονομικής του ανάπτυξης»

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Στη σύσκεψη αγροτικών φορέων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος εκπροσωπώντας την παράταξη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κατέθεσε... τις βασικές κατευθυντήριες θέσεις για τον αγροτικό τομέα.
«Κυρίες και κύριοι, εκπρόσωποι αγροτικών φορέων.
Το αγροτικό ζήτημα είναι κυριολεκτικά εθνικό ζήτημα. Ο αγροτικός τομέας μαζί με τον τουρισμό και την καινοτομία θα πρέπει να αποτελέσουν για τη χώρα μας την αιχμή της παραγωγικής της ανασύνταξης. Θα πρέπει όμως να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις στην κρατική δομή, στον τρόπο οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και στη λειτουργία της αγοράς των αγροτικών προϊόντων. Θα πρέπει να μπουν θεμέλια δυναμικής ανάπτυξης της γεωργίας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να αποκτήσει επιτελικό χαρακτήρα διαμόρφωσης εθνικής αγροτικής πολιτικής και να αποκεντρώσει υπηρεσίες και διευθύνσεις στις περιφέρειες της χώρας μας. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να ανασυγκροτηθούν και να μετατραπούν σε σύγχρονες επιχειρήσεις.
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να αποτελέσει τον πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Η Πιερία μπορεί και πρέπει να ξαναγίνει ο νομός πιλότος της αγροτικής παραγωγής.
Απαιτείται κατ’ αρχήν τοπικό στρατηγικό αγροτικό σχέδιο και κατ’ επέκταση περιφερειακό που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί οι φορείς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, εμείς θα πρέπει να θέσουμε σε διαβούλευση και να καταλήξουμε σε κοινές αποφάσεις στα εξής θέματα:
1.    Αναγκαστικός αναδασμός εκτάσεων ( απάντηση στο μικρό αγροτικό κλήρο)
2.    Αναδιάρθρωση καλλιεργειών  (απάντηση στη μονοκαλλιέργεια του καπνού)
3.    Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων (ταμιευτήρες άρδευσης, κλπ.)
4.    Δημιουργία σύγχρονων υποδομών  (διαλογής, μεταποίησης, κ.ά.)
5.    Επένδυση στην ταυτότητα, την ποιότητα και την αειφορία των αγροτικών προϊόντων
6.    Δημιουργία διατροφικού καλαθιού με επωνυμία προϊόντων Πιερικού Ολύμπου
7.    Εκπαίδευση, έρευνα, έλεγχος  (συνεργασία με Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι.)
8.    Ομάδες παραγωγών ανά προϊόν  (καπνού, ακτινιδίου, κερασιού, κλπ.)
9.    Ενίσχυση της κτηνοτροφίας  και αλιείας (κρέας και γαλακτοκομικά Ολύμπου, μύδια Μακρυγιάλου, κλπ.)
10.    Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας σε τομείς παραγωγής και εμπορίας  (τυποποίηση, μεταποίηση, κλπ.)
11.    Αξιολόγηση των επιδόσεων με τη διάθεση οικονομικών, φορολογικών κινήτρων
12.    Ρύθμιση των κανόνων αγοράς
Κυρίες και κύριοι.
Εκτός της πολιτείας που έχει την ευθύνη της εθνικής αγροτικής πολιτικής,  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη συνέχεια η Αντιπεριφέρεια Πιερίας οφείλουν να συνδιαμορφώσουν άμεσα μαζί με τους φορείς τους κανόνες και το στρατηγικό πλαίσιο των δικών μας αγροτικών προτεραιοτήτων.
Υπάρχουν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ευτυχώς η φύση τα παρέχει πλούσια στον τόπο μας, απομένει όμως να αποβάλουμε την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού που δυστυχώς διακρίνει πρώτα εμάς που έχουμε την ευθύνη αυτού του τόπου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, πρέπει να ξαναδώσουμε στον αγρότη την χαμένη του αξιοπρέπεια, να ανατρέψουμε την αρνητική και απαισιόδοξη εικόνα που δεν ταιριάζει και προσβάλει τον τόπο μας
Ας μη γίνουμε οι αίτιοι, να πάψουν να ακούγονται παιδικές φωνές στις γειτονιές και τα χωριά μας. Οφείλουμε και μπορούνε να δώσουμε ελπίδα και ζωή στον τόπο μας, αν όλοι μαζί το προσπαθήσουμε». 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΑΣ.. ΜΑΛΑΚΑ..