Στον αέρα οι 940 εργαζόμενοι Αίτηση πτώχευσης κατέθεσαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας


http://s.enet.gr/resources/2011-03/1003131-thumb-medium.jpg 

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Αίτηση για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μόλις χθες η ιδιοκτήτρια εταιρεία με επιστολή της στις χρηματιστηριακές αρχές... διαβεβαίωνε πως υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των Ναυπηγείων και της British Aerospace για τη διένεξη σχετικά με τις 4 πυραυλακάτους.
Η μητρική εταιρεία, "Νεώριον Συμμετοχών" ανακοίνωσε ότι η θυγατρική προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Παράλληλα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, που μέχρι τη συζήτηση της αίτησης περί υπαγωγής στη διαδικασία αναστέλλει τις ατομικές διώξεις των πιστωτών εις βάρος των ναυπηγείων.

Η μητρική αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν "συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και πρόταση αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων η πλήρης εφαρμογή των οποίων αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας και επιτρέπει την ομαλή λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης των εν εξελίξει συμβάσεων με το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την κατάρτιση νέων".

Η θυγατρική θα ξεκινήσει αμέσως διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο, τις πιστώτριες τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές της, "με βάση το ως άνω σχέδιο, μέχρι τη συζήτηση της ανωτέρω αίτησης, προκειμένου να εξομαλυνθεί η λειτουργία της".

"Γίνεται μια προσπάθεια να ανασχεθεί η πορεία λουκέτου για υγιείς επιχειρήσεις με τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το υπουργείο", σχολίασε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Χαρακτήρισε ήττα το λουκέτο σε υγιείς επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα, μετά τις εξελίξεις του Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι χθες, η "Νεώριον" είχε ενημερώσει τις χρηματιστηριακές αρχές για τη διένεξη μεταξύ των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της βρετανική BAE Systems Surface Ships, για λογαριασμό της οποίας είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση τεσσάρων πυραυλακάτων [περισσότερα, εδώ].

Σημειώνεται ότι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απασχολούνται 940 άτομα, από τα οποία τα 112 καλύπτουν διοικητικές θέσεις. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επιχείρησης, κατά περιόδους και ανάλογα με τις ανάγκες ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να φτάσει και τις 2.000. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)