Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Νέα προγράμματα απασχόλησης ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη σκιά του 14,7% "Φρένο" στην έκρηξη της ανεργίας

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 Ελλάδα
Νέες πρωτοβουλίες μέσω ΟΑΕΔ συνολικού ύψους 845 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης. Στόχος, να ωφεληθούν περίπου 200 χιλιάδες άνεργοι.
Με τα προγράμματα, που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας κυρίας Λούκα Κατσέλη αναμένεται να ωφεληθούν 192.000 άνεργοι. "Τα προγράμματα αυτά είναι αμυντικά και δεν λύνουν το...
πρόβλημα της ανεργίας" αναγνώρισε η υπουργός Εργασίας, ωστόσο υπογράμμισε πως "χωρίς τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ το ποσοστό της ανεργίας θα ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο", ενώ με τα νέα προγράμματα το υπουργείο φιλοδοξεί να συγκρατήσει κατά δύο μονάδες περαιτέρω, την άνοδο της ανεργίας.

Κατά την κυρία Κατσέλη το στοίχημα όλων αυτών των δράσεων εκτός από την προσωρινή ανακούφιση των ανέργων, είναι "να πυροδοτήσουν νέες καινοτόμες αναπτυξιακές δράσεις σε τοπικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας".
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι κάθε άνεργος στοιχίζει στο σύστημα 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Τα 550 ευρώ αφορούν τις εισφορές που θα εισέπρατταν τα ταμεία, εάν ο άνεργος απασχολούνταν και 454 ευρώ αναλογούν στο επίδομα ανεργίας που δίδεται σε κάθε επιδοτούμενο άνεργο.
Πάντως η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στις επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος των κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία εντάσσεται και το επίδομα ανεργίας, επανέλαβε ότι "κανείς άνεργος δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα ανεργίας".
Τα προγράμματα
Τα δύο νέα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή άμεσα το υπουργείο προβλέπουν τα εξης:
* Θεσμοθετείται η κοινωνική εργασία ως μορφή απασχόλησης στην ελληνική αγορά. Θα αφορά 55.00 ανέργους και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φθάνει 280 εκατ. ευρώ. Οι άνεργοι που θα λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής εργασίας ύψους 625 ευρώ μηνιαίως και για 5 μήνες. Επίσης θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Πέραν των ανέργων μπορούν να ενταχθούν σε αυτό υποαπασχολούμενοι όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η απασχόληση θα γίνεται σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με σύμβαση που θα υπογραφεί στην επόμενη εβδομάδα, ενώ περιοχές προτεραιότητας σύμφωνα με το υπουργείο θεωρούνται τα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά νούμερα ανεργίας.
* Τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, μέσω της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας του υπουργείου με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αφορά 37.000 ανέργους, και ο προϋπολογισμός του υπολογίζονται στα 190 εκατ. ευρώ. Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες. Θα αφορά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και στην προετοιμασία νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο.
* Ενεργοποιούνται πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών φθάνει τα 375 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για: Την "επιταγή επανένταξης" με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους. Την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55 - 64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, και την διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.
Την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και την απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: