Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Υπέρ του τελεφερίκ αλλά όχι χιονοδρομικού στον Όλυμπο ο Γ. Παπαθανασίου

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 Τοπικά
Δηλώσεις του Δημάρχου Διου - Ολύμπου για τον βιολογικό, τα κατασχετήρια, τα οικονομικά και την καθαριότητα
Στις 1 Μαΐου θα λειτουργήσει ο βιολογικός της νότιας Πιερίας όπως είπε Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και θα στοιχίσει από 30 έως 35 χιλιάδες ευρώ τα μήνα. Σε δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες ο Δήμαρχος Λιτοχώρου απαντώντας σε ερωτήσεις ...δημοσιογράφων αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο. Όπως υπογράμμισε σε μια περιοχή όπως η δική τους που είναι καθαρά τουριστική, έπρεπε ο βιολογικός να είχε λειτουργήσει. Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε ακόμη στα κατασχετήρια που έχει ο Δήμο Δίου - Ολύμπου καθώς επίσης και στις προσπάθειες που γίνονται για να αποφύγουν την επιτήρηση.
Τάχθηκε υπέρ της κατασκευής τελεφερίκ στον Όλυμπο, αλλά όχι δημιουργίας χιονοδρομικού και πρότεινε ως εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης και ανάδειξης του Ολύμπου την δημιουργία πάρκου μύθου, βασισμένο στη Θεογονία του Ησίοδου, που είναι ένα ποίημα το οποίο περιγράφει την καταγωγή των θεών της ελληνικής μυθολογίας.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ
Αναφερόμενος στη λειτουργία του Βιολογικού της νότιας Πιερίας ο κ. Παπαθανασίου τόνισε χαρακτηριστικά πως "και σε αυτό το θέμα υπάρχουν προβλήματα αφού έχουν γίνει καταγγελίες. Αν ακούσετε κάποια στιγμή ότι κάποιοι Δήμαρχοι τέως πάνε κατηγορούμενοι για τον βιολογικό, να μην σας φανεί παράξενο. Εδώ στην Ελλάδα πολλές φορές βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Άτομα τα οποία δεν είχαν ιδέα από το πώς λειτουργεί ένας δήμος και το δημόσιο γενικότερα, κάνανε καταγγελίες, και όπως καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα κάποιοι θα τα πληρώσουν.
Και υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες γιατί δεν έψαξαν καμιά φορά τα αρχεία ούτε να δουν αν υπάρχουν μελέτες . Και για αυτούς τους ανθρώπους έχουμε τώρα κατασχετήρια τα οποία είναι παράνομα, όχι από δικαστική άποψη αλλά από την διαδικαστική και την οικονομική. Γιατί οποιοσδήποτε οφειλέτης βγάζει κατασχετήριο πάει και πληρώνεται χωρίς το ένταλμα του να περάσει από τον έλεγχο του Επιτρόπου και χωρίς να γίνουν οι αντίστοιχες παρακρατήσεις για τα ταμεία. Η Πολιτεία θα πρέπει να το δει πολύ σοβαρά το θέμα των κατασχετήριων.
Έχουν δίκιο και αυτοί οι οποίοι κάνουν κατασχετήρια γιατί έχουν να πάρουν χρήματα από τους δήμους και μάλιστα και από παλαιοτέρα χρόνια, αλλά θα πρέπει και η πολιτεία να βρει άλλη φόρμουλα τουλάχιστον να περνάνε από τις οικονομικές υπηρεσίες το Δήμου να γίνονται και ο έλεγχοι γατί στη συγκεκριμένη περίπτωση μας ήλθε κατασχετήριο από μια εταιρία έπειτα από προφορική εντολή χωρίς να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου η οτιδήποτε άλλο".
ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανασίου την περίοδο αυτή προσπαθούν να βάλουν μια τάξη στα οικονομικά του Δήμου και να εισπράξουν αφού όπως είπε υπάρχουν πολλά έσοδα κυρίως στην περιοχή του Ανατολικού Ολύμπου τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί.
"Στόχος μας είναι να μας δώσουν μια πίστωση χρόνου μέχρι τέλος του χρόνου να μπορέσουμε να εισπράξουμε τα χρήματα αυτά για να μπορέσουμε να κινηθούμε. Δεν είπαμε ότι δεν αναγνωρίζουμε τα χρέη ή αυτά που έχουν γίνει αλλά ζητάμε μια πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να κινηθούμε, ώστε να αποφύγουμε την επιτήρηση πάση θυσία".
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Αναφερόμενος στο θέμα της καθαριότητας ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε πως βρίσκονται σε μια καλή φάση καθώς αντιμετωπίζουν το θέμα μόνοι τους. Έγιναν συναντήσεις στα διαμερίσματα του Δήμου για το θέμα αυτό και βρήκαν κοντέινερ περίπου 15 τα οποία θα μπουν σε επιλεγμένα σημεία περιμετρικά στους οικισμούς. Ακόμη όπως είπε ο Δήμαρχος θα γίνει μετατροπή ενός παλιού φορτηγού που είχε ο Δήμος και θα μπορούν αντί να εκμισθώνουν να τα παίρνουν μόνοι τους τα σκουπίδια από τα κοντέινερ και να τα πηγαίνουν στις χωματερές.
"Έχουμε ξεπεράσει πάρα πολλά εμπόδια, τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και μια πρόσληψη ενός ή δυο ατόμων που να ξέρουν από αυτοκίνητα ώστε να έχουμε δικό μας μηχανοστάσιο και μην πληρώνουμε παραπανίσια χρήματα για να μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τις αποκαταστάσεις των βλαβών γρηγορότερα. Θέλω να πιστεύω ότι το καλοκαίρι θα είμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση. Ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον το καινούργιο απορριμματοφόρο να μας το χρηματοδοτήσουν και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε και εμείς ένα ακόμη καλό μεταχειρισμένο για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του καλοκαιριού.
Επίσης στα σχέδια μας είναι να αγοράσουμε ακόμη μια σκούπα όπως αυτή που είχαμε πάρει ως Δήμο Λιτοχώρου το 2000 και η οποία αυτή τη στιγμή μας βγάζει ασπροπρόσωπους σε όλο το νέο δήμο από Πόρους μέχρι Έφεσο. Αν το καταφέρουμε θα έχουμε ένα από τους πιο καθαρούς Δήμους".
ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΜΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
"Δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη κάποια περιοχής χωρίς την προστασία και χωρίς τους ανθρώπους. Αυτά πάνε μαζί" τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δίου - Ολύμπου μιλώντας για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Ολύμπου. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα και την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την αλλαγή των ορίων του Πιερικού Ολύμπου.
Διαφορετικά όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπαθανασίου, "θα έπρεπε να μας βάλουν σε μια γυάλα όλους, να μας έχουν προστατευόμενο είδος να μας πουλάνε για να παίρνουν κανένα εισιτήριο".
Ο κ. Παπαθανασίου σημείωσε ακόμη ότι ο Όλυμπος πρέπει να αναπτυχθεί, και τάχθηκε υπέρ της κατασκευής τελεφερίκ, ενώ αναφέρθηκε και σε εναλλακτική πρόταση για τη ανάδειξη του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής
"Είμαι υπέρ του τελεφερίκ, όχι του χιονοδρομικού κέντρου, που θα μας πάει τουλάχιστο μέχρι το οροπέδιο των Μουσών και μακάρι η ελληνική πολιτεία να μπορέσει να κάνει ένα πλανητάριο για να παρακολουθούμε τους πλανήτες. Δεν μπορεί ο Παρνασσός να είναι Δρυμός και εκεί να έχουν χιονοδρομικά κέντρα και εμείς τον Όλυμπο να μην ακουμπάμε.
Δεν ζητάμε ούτε ξενοδοχεία, ούτε χιονοδρομικά κέντρα, ούτε καζίνο. Αλλιώς ας κάνουμε ένα πάρκο, να προβάλλουμε τη Θεογονία του Ησίοδου. Δίπλα έχουμε το μουσείο του Δίου, το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα, το βυζαντινό μουσείο στο Μοναστήρι, για σκεφτείτε λοιπόν να κάνουμε και ένα πάρκο του μύθου. Κανείς δεν έχει δώσει μια πειστική εξήγηση γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: