Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Μεσοβέζικη λύση

Politeia1261

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011
Την εύκολη λύση (και αφού πέρασε ένας χρόνος) επέλεξε το ΚΑΣ για να «οριοθετήσει» τον «Πιερικό Όλυμπο»
Δικαιωμένοι δηλώνουν όσοι πριν από έναν χρόνο (παρά ένα μήνα) είχαν εξαπολύσει επίθεση στην ΚΖ Εφορεία ....Αρχαιοτήτων, για την αυστηρή στάση που κρατούσε όσον αφορά τη δόμηση στις περιοχές του λεγόμενου Πιερικού Ολύμπου. Η δικαίωσή του έγκειται στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ να περιορίσει τα αόριστα όρια του Πιερικού Ολύμπου σε εκείνα του Εθνικού Δρυμού και να συμπεριλάβει σε αυτά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της νότιας Πιερίας.
Η απόφαση του ΚΑΣ, σαφώς και δεν καταργεί την Υπουργική Απόφαση του 1985 (της Μελίνας Μερκούρη) που κήρυξε τον Όλυμπο ως «ιστορικό-αρχαιολογικό τόπο», ενώ σε καμιά περίπτωση δεν προχωρά στην χωροθέτηση συγκεκριμένων ζωνών προστασίας, κάτι που ζητούσε επίμονα εδώ και χρόνια η ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Όχι για ένα ή δύο, αλλά για επτά χρόνια, στα συρτάρια  των υπηρεσιών παραμένει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού και το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις ζώνες προστασίας και χρήσεων γης, των οποίων η καθυστέρηση υπογραφής τους, ευνόησε την κατασκευή αυθαιρέτων μέσα στη λεγόμενη Γ’ Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Δρυμού. (αυθαίρετα, τα οποία ουδέποτε κατεδαφίστηκαν, όπως έχει επισημάνει η προϊσταμένη της ΚΖ Εφορείας Έφη Πουλάκη Παντερμανλή σε επιστολή της προς το Υπουργείο Πολιτισμού πριν ένα χρόνο)
Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, επαναφέρει τα όρια του Πιερικού Όλυμπου ως ιστορικού και αρχαιολογικού τόπου περίπου στα προηγούμενα που ίσχυαν πριν την οριοθέτηση και εφαρμογή από την ΚΖ’ Ε.Π.ΚΑ, εντάσσοντας μόνο ως νέα μια δασώδη έκταση στην περιοχή της Πέτρας Ολύμπου. «Το σημαντικό της απόφασης είναι ότι εξαιρεί όλους τους οικισμούς από τις απαγορεύσεις δόμησης», σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος από το 2009 είχε στείλει επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού επισημαίνοντας το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι ζώνες και οι όροι δόμησης (αυτές που δεν έχουν καθοριστεί εδώ και επτά χρόνια) «θα καθοριστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Όπως τονίζει, η εξέλιξη θεωρείται πολύ θετική καθότι δικαιώνει τον αγώνα και την προσπάθεια των φορέων και των κατοίκων της Νότιας Πιερίας. «Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων της περιοχής», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας οτι «ουσιαστικά στη μισή Νότια Πιερία δεν επιτρέπονταν καμιά οικοδομική δραστηριότητα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της βουλευτού Μαρίας Μίχου (ήταν παρούσα στην συνεδρίαση του ΚΑΣ) με την οποία εκφράζει την ικανοποίηση της για την «αναοριοθέτηση» του αρχαιολογικού χώρου, καθώς έτσι, όπως υποστηρίζει, μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Νότιας Πιερίας οι οποίοι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και σε πολλές περιπτώσεις προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη. «Άλλωστε ο επανακαθορισμός των ορίων του Πιερικού Ολύμπου αποτελούσε πάγιο αίτημα για όλους τους φορείς της Νότιας Πιερίας», επισημαίνει η βουλευτής Πιερίας.

Η «εύκολη» λύση
Ο όρος «μεσοβέζικος» (ενδιάμεσος, αυτός που κρατάει μια στάση ή δίνει λύσεις που κάθε στιγμή είναι εύκολο να αλλαχτούν), ταιριάζει γάντι στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο επέλεξε την εύκολη «λύση» για ένα υπαρκτό πρόβλημα που δημιούργησε εντάσεις ανάμεσα σε πολίτες, αυτοδιοίκηση και ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το ΚΑΣ, αντί να επιμείνει στην υπογραφή του σχεδίου της ΚΥΑ που καθορίζει όλες τις ζώνες προστασίας και τις χρήσεις γης,(όπως ζητούσε η ΚΖ Εφορεία) προτίμησε να περιορίσει τον «Πιερικό Όλυμπο» στα όρια του Εθνικού Δρυμού (προφανώς και υπό την πίεση των πολιτικών παραγόντων της Πιερίας), αποφεύγοντας να αγγίξει την ουσία του προβλήματος.
Σε καμιά περίπτωση και όσο δεν υπογράφεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ζώνες προστασίας και χρήσεων γης, δεν διασφαλίζεται ούτε η προστασία του Ολύμπου, αλλά ούτε και η «κοινωνική ειρήνη» ανάμεσα σε πολίτες και αρμόδιες υπηρεσίες.

Μεσοβέζικη λύση

Δεν υπάρχουν σχόλια: