Οξυμένο το πρόβλημα σχολικής στέγης στην Πιερία


Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Ερώτηση, του Θ. Παπαγεωργίου  για τις σχολικές υποδομές
Επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους ...υπουργούς για τις κτηριακές ανάγκες των σχολείων του νομού και την αναδιοργάνωση των σχολικών μονάδων κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου
Ο κ. Παπαγεωργίου στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υποδομών. Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα, και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου επισημαίνει πως η Πιερία είναι από τους Νομούς της ελληνικής περιφέρειας που δεν διαθέτει την απαραίτητη κτιριακή υποδομή για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή γνώσεων στους μαθητές, σε αξιοπρεπές και ισότιμο σχολικό περιβάλλον.
Υπάρχει ανισοκατανομή μαθητών στα τμήματα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κατερίνης, ενώ το ασφυκτικό περιβάλλον και τα στεγαστικά αδιέξοδα, δεν συνάδουν με τη σύγχρονη παιδαγωγική απαίτηση και πραγματικότητα.
Το πρόβλημα αυτό, το οποίο επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει την αντίδραση και πολλές φορές την αγανάκτηση της μαθητικής κοινότητας, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των Συλλόγων των Εκπαιδευτικών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις του Λύκειου της Κονταριώτισσας, του 3ου Γυμνασίου – Λυκείου Κατερίνης και του Μουσικού Σχολείου (Γυμνάσιο – Λύκειο) Κατερίνης. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις, κατέθεσαν την αγωνία τους για το έντονο πρόβλημα έλλειψης αιθουσών αλλά και την ακαταλληλότητα των αιθουσών ιδιαίτερα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης οι οποίες είναι διαμορφωμένα κοντέινερς. Εκφράστηκαν επίσης οι απόψεις των Δημοτικών Αρχών σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν ώριμες μελέτες και διαθέσιμα οικόπεδα για την ανέγερση σχολικών μονάδων, αλλά δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα ή σχήματα (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ) για να ξεκινήσει η κατασκευή τους.
Ανάλογο και χρόνιο είναι το αίτημα για την ανέγερση κτιρίου για το ΕΠΑΛ Αιγινίου που στεγάζεται σε μικρό και παντελώς ακατάλληλο κτίριο του 1950 και το οποίο δεν καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες ενός τεχνικού επαγγελματικού λυκείου.
Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στη Βουλή:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων στέγασης των σχολικών μονάδων στην Πιερία, ποιες είναι οι ώριμες μελέτες, τα διαθέσιμα και κατάλληλα οικόπεδα για την ανέγερση σχολικών μονάδων στους Δήμους Κατερίνης, Δίου Ολύμπου και Αιγινίου - Κολινδρού ποιες έχουν εγκριθεί, ποιες θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ και πότε;
2. Υπάρχει στον άμεσο σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η ίδρυση και λειτουργία περιφερειακά της πόλης Κατερίνης σχολικών μονάδων (Λυκείων) σε υπάρχοντα σχολικά κτίρια ώστε να υπάρξει μείωση των δαπανών από την μεταφορά των μαθητών στην Κατερίνη και για να  αποσυμφορηθούν αντίστοιχα τα Λύκεια της Κατερίνης;
 
Οξυμένο το πρόβλημα σχολικής στέγης στην Πιερία
Πολιτεία