Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Νέος Χρυσόστομος Σμύρνης, στη Λιβύη

Politeia 01-03-2011

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Δεν εγκαταλείπει την Λιβύη ο Πιεριέας Μητροπολίτης της, Θεοφύλακτος
Στην κορύφωση των γεγονότων αυτών των ημερών, στη Λιβύη, ο Έλληνας Μητροπολίτης υψώνει φωνή βοήθειας και διάσωσης των... 250 Ελλήνων και 140 Κυπρίων, ως και όλου του Χριστιανικού πληρώματος της Μητροπόλεώς του.


«Δεν θα φύγω από το ποίμνιο μου», λέγει προς την Ελληνική Πολιτεία, «διά τε την ασφάλειαν των ομογενών μας και τη διαφύλαξη, από τυχόν εχθροπραξίας και βανδαλισμούς των Ιερών μας Ναών, των Σχολείων μας και των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των Κοινοτήτων μας, τόσον εν Τριπόλει, όσον και εν Βεγγάζη».
Εγκλωβισμένος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου «των Σκλάβων Ελλήνων», όπως αποκαλείται, τον οποίον με προσωπικούς κόπους και μόχθο αναστήλωσε και προ 5ετίας εγκαινίασε, προς θαυμασμό και ικανοποίηση όλων των παραστάντων επισήμων των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκεί Λιβυκής Πολιτείας, ενισχύει και εμψυχώνει όλο το ποίμνιο του και ευσεβείς μουσουλμάνους, που μαζεύτηκαν γύρω του και αρνείται οποιαδήποτε αποχώρησή του, από τους πιστούς του, πριν ή πρώτα αυτοί διασωθούν, ενώ στον ίδιο προσφέρουν, από την πρώτη στιγμή, πλοίο ή αεροπλάνο, προς διάσωσή του.
«Η χρυσοποίκιλτη μίτρα ενός Αρχιερέως είναι πρωτίστως ακάνθινο στεφάνι μαρτυρίου, αν χρειαστεί, υπέρ του Λαού, που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός μας»!
Πλήθος Αρχιερέων, από Ελλάδα και το Εξωτερικό, τον ενεθάρρυναν και τον συγχαίρουν, για την καθόλα ιερο-εθνοπρεπή στάση του, μπρος στον βωμό του καθήκοντος. Μεταξύ των πρώτων και ο Μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος, που του τηλεφώνησε, ενδιαφερόμενος για την όλη κατάστασή του.
Περήφανοι και εμείς οι συμπατριώτες του, από την Πιερία. Είναι ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος, κατά κόσμον Κων/νος Τζουμέρκας, από την Εξοχή (Καλύβια Χαράδρας), γόνος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, ένας από τα εννέα (9) αδέλφια, αυτοδημιούργητος, από μικρό παιδί και ακολούθησε το δρόμο, ως Μοναχός για τη Μονή Βατοπαιδίου, στο Άγιον Όρος, όπως και έτερος αδελφός του. Σπούδασε Θεολογία και με την επιβαλλόμενη υπακοή αληθινού υποτακτικού, έφθασε ως εκπαιδευτικός, εκτός από την Ελλάδα, στην Ομογένεια της Αυστραλίας και της Αφρικής. Πιστός υπηρέτης στον Πατριαρχικό θρόνο της Μεγάλης Πόλεως της Αλεξάνδρειας, υπηρέτησε τρεις Πατριάρχες, τους αείμνηστους Παρθένιο, Πέτρο τον Ζ' και τον σημερινό Πατριάρχη Θεόδωρο τον Β', που τον κατέστησαν Επίσκοπο Βαβυλώνας, ως Ηγούμενο στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάϊρο, όπου είχε φυλακισθεί ο Άγιος, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, αλλά και στον τόπο, που κατέφυγε η Παναγία μας, με τον Ιωσήφ και τον ανήλικο Ιησού, όταν καταδιώκονταν από τον Ηρώδη.
Και για την όλη του προσφορά και τελεία αφοσίωση του στην Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου, και η ύψιστη ανταμοιβή, με την ανύψωσή του σε Μητροπολίτη Τριπόλεως και Έξαρχο πάσης Λιβύης, ήτοι στην Γεροντική και ιστορική Μητρόπολη του Αγίου Νεκταρίου, Μητροπολίτη, τότε, Πενταπόλεως, επονομαζόμενη. Είναι ο μόνος Μητροπολίτης στη Β. Αφρική, που δεν εγκατέλειψε τη θέση του και μένει στην Μητρόπολη του, πιστός στις επάλξεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Νέος Χρυσόστομος Σμύρνης, στη Λιβύη

Δεν υπάρχουν σχόλια: