Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Don't cry for me Aegean motorway

diodia_1
Νέες αυξήσεις στα διόδια ανακοίνωσε η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο
Με «πόνο ψυχής» (υποθέτουμε), η Αιγαίο ΑΕ ανακοίνωσε νέες αυξήσεις στα διόδια, αφού κάποιοι «κακοί οδηγοί», επιμένουν να ...σηκώνουν τις μπάρες και να μην καταβάλουν το αντίτιμο ή να χρησιμοποιούν το παράπλευρο δίκτυο (όπου υπάρχει), χωρίς να ενδιαφέρονται για το αντίκτυπο που έχει η πράξη τους, στις ευαίσθητες σχέσεις της Εταιρίας με τις Τράπεζες που την χρηματοδοτούν. «Ευτυχώς», στο πλευρό της Αιγαίο είναι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η οποία της επιτρέπει να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες με τα οχήματα που δεν πληρώνουν διόδια, κινώντας διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής.

Δύο μέρες μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, η Αιγαίο ΑΕ ανακοίνωσε (μια ακόμη) αύξηση στα διόδια. Έτσι λοιπόν, οι νέες τιμές για τα πάσης φύσεως οχήματα που διέρχονται των διοδίων της λεπτοκαρυάς είναι: 3,10 ευρώ (από 2,80) για τα ΙΧ αυτοκίνητα, 2,10 για τις μοτοσικλέτες, 7,60 για τα φορτηγά και 10,70 για τις νταλίκες.
diodia_2Της σχετικής ανακοίνωσης, (μάλλον τυχαία) είχε προηγηθεί η παραίνεση του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη προς τους πολίτες, να πληρώνουν τα διόδια, διότι όχι μόνο το Κράτος έχει απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και επειδή οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται το Οδικό Δίκτυο, «απειλούν» να τα μαζέψουν και να φύγουν!
Όπως ανακοινώθηκε από την Εταιρία η νέα τιμαριθμική πολιτική θα ισχύει από τις 12:00 το βράδυ της Κυριακής και περιλαμβάνει αυξήσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων που έχει εγκαταστήσει από τον Μαλιακό μέχρι το Κλειδί.
Ο χρόνος που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαίος, αφού λίγες μέρες πριν, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα μ’ αυτήν, αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην Αιγαίο (και στις άλλους παραχωρησιούχους) να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες με τα οχήματα που δεν πληρώνουν διόδια και να κινούν τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής για την είσπραξη οφειλών από το Πρωτοδικείο, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να καταβάλουν το 20πλάσιο του αντιτίμου. Αν μάλιστα ο οδηγός εξακολουθήσει να μην πληρώνει, τότε θα εγγράφεται και στον Τειρεσία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Π» μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, η Αιγαίο έχει στείλει ήδη κατασχετήρια, σε Πιεριείς οδηγούς που σηκώνουν τις μπάρες, καθώς φωτογραφίζονται αυτομάτως οι αριθμοί των αυτοκινήτων τους. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, ήταν το αντικείμενο συζήτησης χθες το βράδυ μεταξύ Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων και Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας με τους νομικούς συμβούλους τους, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες νομικής αντίδρασης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση των νομικών και των μελών των δυο ομάδων με την «Ακρίβεια stop» της Θεσσαλονίκης, καθώς και με τον Δικηγορικό Σύλλογο της συμπρωτεύουσας για την από κοινού αντίδραση στο ζήτημα που προέκυψε.

Γ. Μαγκριώτης: Λάθος η μη πληρωμή διοδίων

Εντωμεταξύ, έναν «σύμμαχο» απέκτησαν οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους Ελληνικούς δρόμους, στο πρόσωπο του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος μπορεί να παραδέχθηκε ότι η τιμή των διοδίων είναι αρκετά υψηλή, κάλεσε όμως τους πολίτες να πληρώνουν κανονικά το «χαράτσι». Ο υφυπουργός Υποδομών, χαρακτήρισε λάθος την κίνηση πολιτών να μην πληρώνουν διόδια. Ζημιώνουν, είπε, όχι μόνο το κράτος που εισπράττει μόνο τον ΦΠΑ από το κάθε αντίτιμο διοδίου, αλλά και οι κατασκευάστριες κοινοπραξίες που υφίστανται ζημιά, θα στραφούν εναντίον του δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη. «Υπάρχει η απειλή να φύγουν. Επισήμως δεν μας έχουν θέσει το ζήτημα, αλλά το ακούμε δεξιά κι αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων: Μας φοβούνται, δεν τους φοβόμαστε!

Εν τω μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων, η οποία προγραμματίζει κινητοποιήσεις σε όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι. (Στην Πιερία, το ραντεβού είναι στα διόδια της Λεπτοκαρυάς)
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή, χαρακτηρίζει  «παράλογη, αήθης και αυθαίρετη» την απόφαση της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» για παραχώρηση στις ιδιωτικές εταιρίες των στοιχείων των κατόχων των οχημάτων, που αρνούνται να πληρώσουν διόδια.
«Προκαλούμε τους θρασύτατους μεγαλοεργολάβους να πάμε στα δικαστήρια ώστε να συναντηθούμε μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να αποδείξουμε ποιος είναι ο παράνομος», αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, η οποία καταλήγει ότι όλες οι αυτές οι αποφάσεις δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν το κίνημα των πολιτών κατά των διοδίων, «επειδή το δίκιο είναι με το μέρος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: