Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ριζικές αλλαγές στα οικονομικά των κομμάτων

Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2011
Ragkousis_omiliaΣτον εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος στοχεύει η ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα οικονομικά των κομμάτων και το πόθεν έσχες των βουλευτών. Ανεξάρτητη επιτροπή αναλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών κομμάτων και υποψηφίων, αυστηροποιούνται οι κυρώσεις και η διαδικασία έκπτωσης απο το βουλευτικό αξίωμα, ενώ ο έλεγχος για το πόθεν έσχες θα έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών... αναλαμβάνει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των κομμάτων στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής.  
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τον έλεγχο των πόθεν έσχες, που θα έχει και αναδρομική ισχύ, θα αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία την πλειοψηφία θα έχουν ανώτατοι δικαστικοί.
Το πλαίσιο για τις διοικητικές κυρώσεις θα αυστηροποιηθεί προβλέποντας μέχρι και έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Επίσης, προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και αυστηροί περιορισμοί στους δανεισμούς τους.
Παράλληλα, συγκροτείται επιστημονική επιτροπή προκειμένου άμεσα να ολοκληρώσει τις προτάσεις της, ώστε μετά και τη συζήτηση στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής, οι σχετικές ρυθμίσεις να καταστούν νόμος του κράτους μέχρι το Μάρτιο.
«Η αναμόρφωση του κράτους και της πολιτείας απαιτεί και σύγκρουση με τις γκρίζες πλευρές του κομματικού συστήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Ραγκούσης.
«Κόμματα και βουλευτές μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και με λιγότερα χρήματα. Είναι άλλωστε η θέση που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης από το βήμα της Βουλής ήδη από το 2008. Επιμένουμε στη δέσμευσή μας ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ως κόμματα και βουλευτές και με λιγότερα», τόνισε ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης.
Πηγή: ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: