Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μήνυμα Παπούλια για τη λαθρομετανάστευση

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011papoulias011Σαφές μήνυμα με αποδέκτη την ΕΕ, αλλά και την Τουρκία σχετικά με την αντιμετώπισή του φλέγοντος ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας ..από τον ακριτικό Έβρο, όπου βρέθηκε για τη γιορτή των Θεοφανίων. Χαρακτήρισε το πρόβλημα «ευρωπαϊκό», αλλά και «βαθιά ανθρώπινο» και κάλεσε την ΕΕ να εφαρμόσει «ολοκληρωμένη πολιτική» για το θέμα. Παράλληλα ζήτησε από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει «άμεσα και απτά» το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.  
«Ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως "η προσπάθεια όλων αυτών που θέλουν να ξεφύγουν από την απόλυτη φτώχεια, αναζητώντας αλλού καλύτερη ζωή, είναι ένα θέμα βαθιά ανθρώπινο".
Όμως, πρόσθεσε, "για την Ελλάδα η αθρόα παράνομη μετανάστευση είναι και θέμα εθνικό. Από εδώ, τον Έβρο, κάθε μέρα, προστίθεται στη χώρα ένα χωριό 200-300 παράνομων μεταναστών. Οφείλουμε με αποφασιστικότητα να ενώσουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό, διμερές να το αντιμετωπίσουμε".
Στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος, εισέρχεται το 80% της παράνομης μετανάστευσης όλης της ΕΕ και "αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί".
"Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει και να εφαρμόσει μιαν ολοκληρωμένη πολιτική για την παράνομη μετανάστευση και το άσυλο. Καλώ την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε., να ελέγξει τα σύνορα της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δηλώσεις για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραβρέθηκε το πρωί στην τελετή αγιασμού των υδάτων. «Δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την ευρωπαϊκή αντίληψη και μεταχείριση των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων πολιτικό άσυλο. Άρα η χώρα μας, η οποία είναι η βασική πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενεργεί εκ μέρους της Ένωσης και οι άλλες χώρες της Ευρώπης πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι χειριζόμαστε και στο όνομά τους ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα.», είπε.
Για το θέμα της τοποθέτησης φράκτη στα σύνορα με την Τουρκία ρωτήθηκε η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα Θεοφάνεια. Αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, με αγάπη και έλλειψη μισαλλοδοξίας, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου προβλήματος μ' ένα μεγάλο συντονισμένο σχέδιο. Αυτή η προσπάθεια πίεσης προς την Τουρκία στην ουσία για τα σύνορά μας, είναι ένα μικρό κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται».
Το ίδιο ζήτημα κλήθηκε να σχολιάσει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση. «Είναι το απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας και αυτό προκύπτει και από το διεθνές δίκαιο και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, το να θωρακίζει τα σύνορά της όπως νομίζει και σε αυτό δεν έχει λόγο κανένας, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα ελληνικά σύνορα».
Ο κ. Παυλόπουλος ωστόσο αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του μέτρου λέγοντας ότι «το ζήτημα είναι να χτυπάς τη λαθρομετανάστευση στη ρίζα της και η ρίζα δεν χτυπιέται όταν έχει μειωθεί η αστυνόμευση δραματικά και όταν έχεις ψηφίσει έναν νόμο για την ιθαγένεια, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πραγματικό μαγνήτη των λαθρομεταναστών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: