Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν στο Ερζερούμ

Παρασκευή 07 Ιανουαρίου 2011
Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην γειτονική χώρα για να παραστεί στην Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στο Ερζερούμ.
Στο "τραπέζι" αναμένεται να τεθούν τα ...διμερή ζητήματα καθώς επίσης και το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, μετά την ελληνική πρωτοβουλία για φράκτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Η συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ.. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα απευθύνει ομιλία στην ετήσια Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων της οποίας θα προεδρεύσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία πραγματοποιείται στον "απόηχο" της ελληνικής πρωτοβουλίας για την κατασκευή μεταλλικού φράκτη μήκους 12,5 χμ. στα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Έβρο. Το ζήτημα της αντιμετώπισης της εισροής λαθρομεταναστών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν την συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κάλεσε με δηλώσεις του από τον Έβρο "την Τουρκία να συνεργασθεί εποικοδομητικά με την ΕΕ, να ελέγξει τα σύνορά της και να εφαρμόσει άμεσα και απτά το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο επανεισδοχής". Περισσότερα

Η πρώτη επίσημη αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας ήλθε από στόματος του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο για τον φράκτη στον Έβρο δεν στρέφεται κατά των τούρκων πολιτών, πρόσθεσε ότι "η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέα τείχη" αλλά άρση των προκαταλήψεων και συνεργασία. Περισσότερα

Η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία έχει επίσης προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Αντιπολίτευσης. Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για "συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου" κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "βάζει σε δεύτερη μοίρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας". Στο ίδιο μήκος κύματος και πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος ευχήθηκε "να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων στο Αιγαίο μας".

Απαντώντας στις καταγγελίες της Αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μέσω συνέντευξής του δήλωσε ότι "δεν τίθεται καμία περίπτωση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου" και ότι "αυτοί οι οποίοι διακινούν αυτά τα σενάρια προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου, το οποίο, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

"Ο κύριος Παπανδρέου ακολουθεί μια πολιτική ανοικτή, μια πολιτική που δεν έχει να κάνει καθόλου με μυστική διπλωματία", τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη στην Τουρκία αποτελεί "παρένθεση" σε "μαραθώνιο" επισκέψεων του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές χώρες για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων με αιχμή την πρωτοβουλία για την έκδοση ευρωομολόγου.

Πρώτη στάση ήταν η Γαλλία όπου ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και μίλησε σε διεθνές οικονομικό συμπόσιο όπου υποστήριξε ότι "η βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία δεν είναι φιλανθρωπία" αλλά μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης που αποτελεί "ευρωπαϊκή πρόκληση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: