Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Τύπου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας για τον ΧΥΤΑ Η. Τσολακίδης: "Αξίζουμε καλύτερη μεταχείριση"

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 Τοπικά

Συνέντευξη τύπου προχώρησαν χθες τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και η νεοσύσταση ομάδα "θέλω να ξέρω" αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ηλίας Τσολακίδης περίμεναν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές προκειμένου να προχωρήσουν στην ενημέρωση για την λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ...υπογράμμισε ο κ. Τσολακίδης πέρασαν τρεις εβδομάδες από την καταγγελία στην οποία προχώρησε η ομάδα σχετικά με τη διαρροή τοξικών αποβλήτων από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης. "Παρόλη τη σοβαρότητα του θέματος και τις τραγικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, η διεύθυνση της ΔΕΥΑ Κατερίνης, αλλά και η δημοτική μας αρχή, δεν θεώρησαν απαραίτητο να προβούν, έστω, σε μια στοιχειώδη ενημέρωση των πολιτών".
"ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ"
Με αφορμή τα παραπάνω γεγονότα, μια ομάδα 14 πολιτών, μέλη και φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ανακοίνωσαν τη νέα δράση "Θέλω να ξέρω". Στόχος της ομάδας είναι η στενή παρακολούθηση και η ανάδειξη των θεμάτων που σχετίζονται με τα προβλήματα και τη λειτουργία των ΧΥΤΑ και των Βιολογικών Σταθμών της Πιερίας.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσολακίδης η κατάσταση που επικρατεί στη Ν. Πιερία δεν είναι καλύτερη. Το Λιτόχωρο, και όχι μόνο, συνεχίζει σήμερα να διοχετεύει το σύνολο των αστικών λυμάτων του σε ρέματα, για να καταλήξουν από εκεί στη θάλασσα και ο Βιολογικός Σταθμός, ενώ είναι έτοιμος εδώ και χρόνια, συνεχίζει να παραμένει ανενεργός.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Κατά την ενημέρωση ο κ. Τσολάκιδης αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και στα προβλήματα όπως είπε τα οποία έχουν δημιουργηθεί απευθύνοντας προς τη Δημοτική Αρχή μια σειρά ερωτήσεων οι οποίες πρέπει να απαντηθούν. Ερωτήσεις όπως ποιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων διέρρευσαν, αν ήταν η πρώτη φορά, αν υπάρχει κίνδυνος να ξανασυμβεί, ποια μέτρα έλαβαν οι δημόσιες υπηρεσίες, ποιο ήταν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, αν κινδυνεύει η υγεία των πολιτών ή αν κινδυνεύουν τα ζώα που βόσκουν στην περιοχή και πίνουν νερό από το ρέμα.
Το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας προχώρησε στην ανάγνωση κειμένου το οποίο συνυπογράφουν τα μέλη τη, στο οποίο τίθενται μια σειρά θεμάτων για το ΧΥΤΑ.
"Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας συγχαίρει το Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, όπως και όλα τα μέλη του συνδυασμού "Πολίτες σε δράση" για την εκλογική τους επιτυχία. Δηλώνουμε, πως στις αποφάσεις για το κοινό καλό του τόπου μας θα είμαστε -όπως και στο παρελθόν- συμπαραστάτες και αρωγοί. Ελπίζουμε η νέα τετραετία να είναι η καλύτερη δυνατή για το νέο Δήμο Κατερίνης και εμείς, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις.
Επίσης, υποσχόμαστε κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων για τα προβλήματα της πόλης, τη βοήθειά μας για την αντιμετώπισή τους -όπου αυτό χρειαστεί-, έναν υγιή αντιπολιτευτικό λόγο και έλεγχο των πεπραγμένων μέσα από την αυστηρή κριτική ματιά των πολιτών, γιατί πιστεύουμε, πως μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στα τοπικά κοινωνικά προβλήματα.
Τώρα, που έχει ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο, παρακαλούμε για μια ακόμη φορά τη διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ Κατερίνης να προβεί σε άμεση δημόσια ενημέρωση των πολιτών της Πιερίας σχετικά με την ανεξέλεγκτη διαρροή τοξικών αποβλήτων από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης μεταξύ της 20ης και 25ης Οκτωβρίου 2010. Όπως επίσης να απαντήσει δια του τύπου -όπως είχε υποσχεθεί πρόσφατα ο διευθυντής της κ. Παπαζιώγας- στα παρακάτω ερωτήματα:
Ποια ήταν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την οικολογική καταστροφή και στη μόλυνση των ακτών της Πιερίας;
Ποια μέτρα έλαβε η υπηρεσία για να αποφευχθεί στο μέλλον μια παρόμοια καταστροφή;
Για ποιους λόγους συνεχίζει να παραμένει ανοιχτό το φάτνωμα Φ1 αφού σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου; Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων;
Για ποιο λόγο παραμένουν εδώ και 11 μήνες τα απορρίμματα του φατνώματος Φ 2.2. ακάλυπτα ενώ αυτό προβλέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του έργου;
Ποιες εργασίες εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο έργο και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η οριστική παράδοσή του;
Πως επενδύθηκαν οι 830.000 Ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση που κατάφερε να πετύχει ο Δήμος Κατερίνης από την Ε.Ε.
Προτίθεται η ΔΕΥΑ Κατερίνης να προβεί στην αγορά ενός δεύτερου μηχανισμού αντίστροφης όσμωσης αφού η υπάρχουσα μονάδα είναι παλιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εγκατάστασης;
Ποιος είναι ο ακριβής όγκος στραγγισμάτων τα οποία έχουν μεταφερθεί με βυτία από της 1η Οκτωβρίου 2010 μέχρι σήμερα, από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Κατερίνης προς τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Σταθμού Κατερίνης.
Ποιος είναι ο όγκος στραγγισμάτων που συνεχίζουν να βρίσκονται αποθηκευμένα εντός του φατνώματος Φ.2.3 και τι πρόκειται να συμβεί με αυτά;
Ποιος είναι ο ακριβής όγκος στραγγισμάτων που βρίσκονται αποθηκευμένα σήμερα στον Βιολογικό Σταθμός Κατερίνης και πως θα καθαριστούν;
Η εγκατάσταση του παλιού Βιολογικού Σταθμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Έγινε αυτό για να χρησιμοποιηθούν οι δεξαμενές του ως αποθηκευτικοί χώροι των στραγγισμάτων ή είχε σταματήσει να λειτουργεί νωρίτερα; Θα επαναλειτουργήσει και πότε;
Αν η ΔΕΥΑ Κατερίνης προβεί στην αφυδάτωση των υγρών αποβλήτων (στραγγισμάτων) που έχουν συγκεντρωθεί στον Βιολογικό Σταθμό Κατερίνης, τι θα απογίνει με την λημματολάσπη που θα προκύψει; Είναι τοξική και που θα αποθηκευτεί;
Για πόσο χρονικό διάστημα θα μπορεί η διαχειριστική ενότητα Β. Πιερίας να χρησιμοποιεί αυτές τις εγκαταστάσεις (πότε θα χρειαστούμε καινούργιο χώρο).
Υπάρχουν μελέτες για το μέλλον του ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ);
Ποια μέτρα έχει λάβει ο Δήμος Κατερίνης για την προώθηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: