Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Νέα "Αφαίμαξη" έξι δισ. ευρώ


Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 
Με τον προϋπολογισμό του 2011*“Μαχαίρι” σε δαπάνες υγείας και ΔΕΚΟ
*Αύξηση ΦΠΑ - αντικειμενικών αξιών
*Απολύσεις 10.000 συμβασιούχων
*Η Αντιπολίτευση αποδοκιμάζει έντονα
Κατατέθηκε χθες Πέμπτη, στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος νωρίτερα είχε εγκριθεί από το....
Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.
Ελλειμμα 7,4%Βασικός στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ, από 9,4% εφέτος. Το 2009, το έλλειμμα έφθασε το 15,4% ή 36,2 δισ. ευρώ. Φέτος, η μείωση θα ανέλθει στο 6% του ΑΕΠ (πάνω από 14 δισ. ευρώ), καθώς εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή 22 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 είναι τα 17 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ.

Μείωση δαπανών
Η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται -σε σχέση με το αρχικό πρόγραμμα- θα καλυφθεί από διαρθρωτικά μέτρα και παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη μείωση της σπατάλης σε τομείς όπως οι προμήθειες υγείας, η φαρμακευτική δαπάνη και οι ΔΕΚΟ, καθώς και από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα πρόσθετα μέτρα (σε έσοδα και δαπάνες) θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ύψος της συνολικής προσαρμογής στα 14 δισ. ευρώ.

Για το 2012 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος κατά 2,1 δισ. ευρώ, το 2013 κατά 3,5 δισ. ευρώ  και το 2014 κατά 5 δισ. ευρώ, ώστε ως ποσοστό του ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ.

Η ανεργία
Η ανεργία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 14,6% το 2011 και 14,8% το 2012, για να υποχωρήσει ελεφρά το 2013 σε 14,3%.

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει ραγδαία στο 2,2% (από 4,2% εφέτος) και σε 0,5% και 0,7% το 2012 και το 2013 αντίστοιχα.

Οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 7,5% το 2011, 2,6% το 2012, εν.ω θα αυξηθούν κατά 1,1% το 2013. Το 2009, είχαν μειωθεί κατά 11,4% και για εφέτος η πτώση υπολογίζεται στο 17,4%.

Η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 4,3% το 2011 (από 4,1% το 2010), για αυξηθεί κατά 0,5% και 1,1% το 2012 και το 2013 αντίστοιχα.

Φορολογικά μέτρα
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, αποκλείσθηκε η μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% και αντικαταστάθηκε από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%), παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.

Αναστολή, επίσης, του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (από τον Οκτώβριο του 2011), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.

Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009-2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.

Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.

Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κλπ, ενώ για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).

Αποδοκιμάζει η Αντιπολίτευση
Απορρίπτει και καταδικάζει η Αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του 2011, που σύμφωνα με όλους θα βαθύνει επικίνδυνα την ύφεση δίνοντας χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο, και κατηγορεί για παντελή έλλειψη αναπτυξιακής διεξόδου.

Για «προϋπολογισμό λαιμητόμο», νέα ληστεία των λαϊκών στρωμάτων και αποδόμηση της κοινωνίας, μιλά η Αριστερά.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν πλήττονται μισθοί και συντάξεις, προβλέπει επιδείνωση, λόγω των περικοπών, της κατάστασης σε δημόσια υγεία και εκπαίδευση, χειροτέρευση των παροχών, λόγω των αλλαγών σε ΔΕΚΟ, και ζητά την ανατροπή του προϋπολογισμού και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η ΝΔ
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός ζητά από τους πολίτες μεγάλες θυσίες χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο.

Ανέφερε ότι «ο προϋπολογισμός δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμά την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και δεν προστατεύει τους οικονομικά αδύνατους. Γι 'αυτό επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.

Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον προϋπλογισμό και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές. Με νέες ακόμα μεγαλύτερες και από το 2010 θυσίες για τους Έλληνες πολίτες. Θυσίες που γίνονται πιο οδυνηρές λόγω του διαφαινόμενου εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, όπως αποτυπώνεται και στις αποκλίσεις των προβλέψεων για βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

«Πρόκειται, συνεπώς, για τον δεύτερο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, πολύ γρήγορα, όπως και ο πρώτος, θα αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο. [...] Αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής. Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Το ΚΚΕ
Για άγρια ληστεία των λαικών στρωμάτων, μιλά το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θίγει μισθούς και συντάξεις, μιλά για επιδείνωση της κατάστασης σε δημόσια υγεία και εκπαίδευση, χειροτέρευση των παροχών από τις ΔΕΚΟ.

Ακόμη, υπενθυμιζοντας ότι ακολουθούν οι βίαιες ανατροπές στην αγορά εργασίας, καλεί σε λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης για την ανατροπή του προυϋπολογισμού και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των μονοπωλίων, που πρέπει να συναντήσει εκτός από την οργή και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής».

»Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις. Με τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, με την περαίωση, οδηγούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην απόγνωση».

»Οι νέες δραστικές περικοπές στην Υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία και η απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών από τις όποιες εισφορές τους βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την καταβολή των συντάξεων και τη στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση θα επιδεινωθεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για «προϋπολογισμό λαιμητόμο» για τον τόπο και το λαό, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που ο τόπος βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βιώνει καταστάσεις λεηλασίας, φτώχειας και ανεργίας, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση έρχεται να δώσει το χαριστικό πλήγμα στην οικονομία και τον ελληνικό λαό» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης.

«Ένας προϋπολογισμός που περιέχει μνημονιακά μέτρα τα οποία προσεγγίζουν το αστρονομικό ύψος των 15 δισ. ευρώ περίπου, δεν είναι, ένας έστω συνήθης, αντικοινωνικός προϋπολογισμός, αλλά πραγματική λαιμητόμος πάνω από τη χώρα και τους πολίτες!»

»Η Ελλάδα αυτήν την ώρα χρειάζεται επειγόντως μια μεγάλη προοδευτική και σοσιαλιστική ανατροπή, πριν η απόπειρα για εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 στείλει στο εκτελεστικό απόσπασμα και ρημάξει ότι έχει απομείνει όρθιο σε αυτή τη χώρα» καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης.

Με το νέο προϋπολογισμό, θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι ακροβασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το σχέδιο Προϋπολογισμού 2011, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την ουσία του. Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14 δισ ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα» σημειώνει η Δημοκρατική Αριστερά.

Απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τον προϋπολογισμό.

«Ο προϋπολογισμός αποτελεί ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής. Τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση επέβαλε όλα τα μέτρα που ήθελε. Μόνη σοβαρή παρέκκλιση από το πνεύμα του Μνημονίου, ήταν μέχρι τώρα η περαίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι πολίτες λοιπόν, που πληρώνουν ήδη πανάκριβο τίμημα, δικαιούνται εξηγήσεις τι πήγε στραβά και ποιοί ευθύνονται για τα 4 επιπλέον δισ. περικοπών και φόρων που καλούνται τώρα να επωμιστούν» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: