Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο καλός καιρός και η αφραγκία ...κόβουν δουλειά από τα πρατήρια

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010 Πολιτεία/Β.Χ.
pratiria 

Και μέσα στην αναμπουμπούλα, της οικονομικής κρίσης, και τα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι καταναλωτές, βρήκαν κι έναν σύμμαχο: την καλοκαιρία, που τους επιτρέπει να αναβάλλουν την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Η υψηλή για τα δεδομένα της εποχής θερμοκρασία-από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι και.. σήμερα- φαίνεται πως ξαλάφρωσε πολλά νοικοκυριά από το άγχος και το βάρος της προμήθειας πετρελαίου.
ananiadisΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Πιερίας, Σταύρο Ανανιάδη, η κατανάλωση στο νομό εμφανίζεται κατά 20% χαμηλότερη σε σχέση με την περυσινή περίοδο.
Ο ίδιος ωστόσο εκτιμά ότι η καλοκαιρία συμβάλλει κατά το ήμισι και όχι καθ’ ολοκληρία στη μειωμένη ζήτηση που παρουσιάζει το προϊόν.
Και το εξηγεί με πολύ γλαφυρό τρόπο.

Γίναμε … γαλατάδες!

«Το πορτοφόλι των καταναλωτών είναι τόσο αδειανό,  που καταντήσαμε … γαλατάδες», λέει ο κ. Ανανιάδης, επικαλούμενος μαρτυρίες και συναδέλφων του που δέχονται παραγγελίες για διανομή πετρελαίου αξίας … 50 ευρώ!
Πέρυσι, λέει στην «Π» ο πρόεδρος των Πρατηριούχων, οι πελάτες παραγγέλλανε έναν τόνο πετρέλαιο, το οποίο ήξεραν ότι θα τους πάει έναν μήνα. Φέτος ζητάνε 200-300 λίτρα, γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί σύντομα να ξαναπαραγγείλουν, αλλά τι να κάνουν; Τόσα έχουν στην τσέπη τους. Αν παραγγείλουν για 700 ευρώ, δεν πρόκειται να τους περισσέψουν από πουθενά για να τα δώσουν!».

Η εξίσωση θα κλείσει τα μισά πρατήρια στο νομό

Τα καλά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι οι θερμοκρασίες θα τους επιτρέψουν να αναβάλλουν για λίγο ακόμα την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, καθώς δεν αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.
Τα άσχημα νέα, κατά πως αναφέρει και ο κ. Ανανιάδης, είναι ότι και τις μεθεπόμενες μέρες, τις χειμωνιάτικες, οι πελάτες θα συνεχίσουν να είναι (ας όψεται το μνημόνιο και οι περικοπές του!) πολύ-πολύ φειδωλοί στις προμήθειες πετρελαίου.
Και τα τραγικά νέα είναι ότι έρχεται η εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, που θα διπλασιάσει την τιμή του πρώτου, εκτινάσσοντάς την στο περίπου 1,3 ευρώ από τα, περίπου, 70 λεπτά που στοιχίζει σήμερα.
Πράγμα που πρόκειται να πλήξει αμφότερους: καταναλωτές και πρατηριούχους καυσίμων.
«Όταν εφαρμοστεί το μέτρο», λέει ο κ. Ανανιάδης, «τότε θα κλείσουν τουλάχιστον τα μισά πρατήρια στο νομό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: