Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Υπεύθυνοι σε … σύγχυση

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Τους τέσσερις βουλευτές του νομού, τον Νομάρχη Πιερίας και τον Δήμαρχο Κατερίνης κάλεσαν καθηγητές, μαθητές και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, μπας και εκμαιεύσουν «μια υπόσχεση κι ένα χρονοδιάγραμμα» για την... ανέγερση του σχολικού κτιρίου που περιμένουν εδώ και δέκα συναπτά έτη. Λίγοι όμως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα κι αυτοί απλά επέρριπταν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.
mousiko_2
mousiko_1Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της πρώτης για φέτος μαθητικής κατάληψης των κοντέινερ του Μουσικού Γυμνάσιου και Λύκειου Κατερίνης, ήταν τελικά ένας βουλευτής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι των υπολοίπων τριών βουλευτών του νομού, η αντιδήμαρχος Κατερίνης Βικτωρία Παπατολίκα και ο προϊστάμενος του Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης Παναγιώτης Αλεκάκης.

Ο φταίξας του φταίξαντος

Ο πρώτος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφού άκουσε τα παράπονα των μαθητών, ευχαρίστησε κατ’ αρχήν για την πρόσκληση, που, όπως είπε, του έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει εικόνα της κατάστασης, την οποία προφανώς δε γνώριζε καλά μέχρι χθες και την οποία χαρακτήρισε τραγική και απαράδεκτη. «Μας μειώνει όλους και μας θέτει προ των ευθυνών», παραδέχθηκε.
mousiko_3Μετά υπέδειξε ως υπεύθυνους τον (απόντα) Νομάρχη Πιερίας και τον (επίσης απόντα) δήμαρχο Κατερίνης. «Δεν μας κάνουν κοινωνούς των πληροφοριών, δε μου δίνουν καν οριστικές απαντήσεις για το αν υπάρχει οικόπεδο, αν υπάρχει μελέτη, πράγματα απαραίτητα για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, εκτός κι αν έχει ενταχθεί στα ΣΔΙΤ», είπε.
Το τελευταίο, το ότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα των ΣΔΙΤ, είναι βέβαια γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά η υπόθεση έχει «παγώσει» και, όπως παραπονέθηκε και ο υποδεικνυόμενος από τον βουλευτή ως υπεύθυνος (ο Νομάρχης Πιερίας) επίσης δεν έχει ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την τύχη του κτιρίου του Μουσικού Σχολείου.

Άμοιρος ευθυνών δήλωσε και ο προϊστάμενος του Γραφείου Β/θμιας Εκπαίδευσης. «Αρμοδιότητα της Διεύθυνσης είναι η κάλυψη των θέσεων των καθηγητών», είπε, παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στην απουσία, μέχρι σήμερα, καθηγητών οργάνων στο σχολείο.
mousiko_4Αυτό που δεν παρέλειψε ήταν να επικρίνει τις καταλήψεις. «Χρέος όλων των μεγάλων είναι να κρατάμε τα σχολεία ανοικτά», είπε ο κ. Αλεκάκης.

Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων τριών βουλευτών του νομού δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος, απλά παρέστησαν. Προφανώς θα ενημερώσουν τους απόντες βουλευτές για το τι διημείφθη και αναλόγως θα υπάρξουν, ή δεν θα υπάρξουν, δηλώσεις ή ενέργειες.

Υπάρχει-δεν υπάρχει οικόπεδο

Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Διευθυντής του Σχολείου, καθηγητές, μαθητές και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προσπαθούσαν να ακούσουν από τον, έναν έστω, εκπρόσωπο του νομού στο Εθνικό Κοινοβούλιο και τους άλλους εμπλεκόμενους αρμόδιους, κάτι για να πιαστούν, «μια υπόσχεση κι ένα χρονοδιάγραμμα», όπως είπε μια καθηγήτρια.
Αλλά οι αρμόδιοι βρίσκονταν σε σύγχυση.
«Υπάρχει τελικά οικόπεδο και πού;» ρώτησαν την αντιδήμαρχο Κατερίνης. «Από την πληροφόρηση που έχω, υπάρχει, δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι, ο δήμαρχος μπορεί να απαντήσει», απάντησε η καθ’ ύλην αρμόδια για πολεοδομικά θέματα αντιδήμαρχος.
Η οποία, υπό την πίεση να δώσει μια σαφή και έγκυρη απάντηση, επικοινώνησε αμ’ έπος άμ’ έργον τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Κατερίνης και επιβεβαίωσε πως ναι, ο δήμος έχει παραχωρήσει οικόπεδο στα Δικαστήρια για την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου.

Μόνο που η πληροφόρηση του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ανέτρεψε την ευφορία της στιγμής. «Από επικοινωνία που είχα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων», είπε, «με ενημέρωσαν ότι για την ανέγερση Μουσικού Σχολείου απαιτούνται 14 στρέμματα και το οικόπεδο στα Δικαστήρια είναι 6,5 στρέμματα».
Και αφού οι αρμόδιοι αδυνατούν να βρουν λύσεις, πρότεινε ο ίδιος να ανεγερθεί το Σχολείο στο χώρο που φιλοξενείται σήμερα, που είναι επαρκής και όπου, με μια αναδιάταξη των αναρίθμητων αιθουσών-κοντέινερ, μπορεί να προχωρήσει ελεύθερα το χτίσιμο του νέου κτιρίου, χωρίς να χρειαστεί να μετακομίσουν οι μαθητές.
Έτσι, το μόνο που πρέπει οι αρμόδιοι να λύσουν είναι το ιδιοκτησιακό, καθώς ο χώρος όπου φιλοξενείται το Μουσικό Σχολείο ανήκει ένα τμήμα στο δήμο Κατερίνης, ένα στη Νομαρχία Πιερίας κι ένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και βέβαια και το πρόβλημα των κονδυλίων που θα χρειαστούν για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου, αν τελικά αποφασιστεί να απενταχθεί από τις ΣΔΙΤ και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Κάντε τα στραβά μάτια

Τελικά, όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το να παραπεμφθεί και πάλι στις ελληνικές καλένδες η ανέγερση κτιρίου για το Μουσικό Σχολείο, παρέμειναν ανοιχτά.
Η αντιδήμαρχος Κατερίνης δε, πρότεινε να γίνει άλλη μια συνάντηση, να ξανασυζητηθεί το θέμα μετά τις τοπικές εκλογές, όταν θα έχουν εκλεγεί και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Μόνο για το πρόβλημα του κυλικείου (που δεν υπάρχει, γιατί η Πολεοδομία της Νομαρχίας δε δίνει άδεια, λόγω ιδιοκτησιακού κωλύματος) διαφάνηκε να υπάρχει εύκολη και γρήγορη λύση, μέσω … παρανομίας. Και την πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
«Όλη η Ελλάδα χτίζει αυθαίρετα», είπε. «Ε, ας κάνει τα στραβά μάτια η Πολεοδομία κι ας δώσει μια άδεια, δε χάθηκε ο κόσμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: