Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - "Κι αν δεν κερδίσουμε, θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε", δηλώνουν οι μαθητές

Έβαλαν λουκέτο στις ξώπορτες του σχολείου τους κι άφησαν απέξω τους καθηγητές τους. Τι θα κερδίσουν; «Θα φανεί ότι έχουμε κάποια παράπονα. Και να μην πετύχουμε, θα ξέρουμε ότι... τουλάχιστον προσπαθήσαμε, ότι κάναμε κάτι, ότι δεν ήμασταν αδιάφοροι», λένε.
Οι μαθητές του 1ου Λυκείου και του 2ου Γυμνασίου Κατερίνης, που στεγάζονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα, προχώρησαν χθες σε κατάληψη. Και την κράτησαν. Σε αντίθεση με τους συμμαθητές τους, επίσης συγκατοίκους τους στο κτίριο, του 1ο Γυμνασίου, που ξεκίνησαν το πρωί, αλλά τους έκοψε τη φόρα (και το λουκέτο) ο διευθυντής και τους ξανάβαλε στις τάξεις, αφού τους τα «έψαλλε» για καμιά ώρα.
Οι καταληψίες των δυο σχολείων δεν είχαν αποφασίσει χθες αν θα συνεχίσουν και για πόσες μέρες. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να καταγράψουν την αντίθεσή τους στις περικοπές των κονδυλίων για την παιδεία που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης τους, στην απουσία ενισχυτικής διδασκαλίας που πλήττει τους μη έχοντες συμμαθητές τους.
Κι αν αυτά είναι δύσκολο να τα αλλάξουν, τουλάχιστον να τους βάλουν … σαπούνι και χαρτί στις τουαλέτες.
Άγνωστο αν οι περικοπές συμπεριλαμβάνουν και τα είδη υγιεινής, τα παιδιά πάντως παραπονιούνται ότι εδώ και μια βδομάδα δεν έχουν σαπούνι και χαρτί τουαλέτας και κανείς δεν φιλοτιμείται να τα προμηθευτεί, παρά τις διαμαρτυρίες τους.
Διαμαρτύρονται ακόμη για τα καλοριφέρ που δεν ανάβουνε και για το ρεύμα που, προφανώς λόγω οικονομίας, έρχεται από την τρίτη ώρα διδασκαλίας και μετά, για τις χάσκουσες τρύπες του εξαερισμού που μπάζουν κρύο στις τάξεις και για την αίθουσα δίπλα στο κυλικείο, διαστάσεων 2 επί 2, όπου στοιβάζονται μαθητές για να κάνουν μάθημα.
Κι αν στοιχειώδη ζητήματα, όπως τα παραπάνω, δεν μπορούν να τα λύσουν οι μεγάλοι, δύσκολο να κατηγορήσει κανείς τους μικρούς γιατί δεν τα αποδέχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: