Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Λίγο πριν τη ΔΕΘ, οι κοινωνικοί φορείς καταθέτουν τα υπομνήματά τους προς τον πρωθυπουργό Προτάσεις και "κόκκινες γραμμές"


Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Προτάσεις για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, στήριξη της επιχειρηματικότητας και ώθηση της ανάπτυξης παρουσίασαν..
στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.
Ως "κόκκινη γραμμή" που θα σηματοδοτήσει κοινωνικές συγκρούσεις η ΓΣΕΕ έθεσε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την περαιτέρω ανατροπή του Ασφαλιστικού. Καμία αύξηση ΦΠΑ και στήριξη της πραγματικής οικονομίας ζήτησαν επίσης οι φορείς. Κατά όσων δαιμονοποιούν το Μνημόνιο, τάχθηκε ο ΣΕΒ, επανέλαβε όμως ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους.
Αναλυτικά, στο υπόμνημά της η ΓΣΕΕ διεκδικεί:
* Προστασία από καταχρηστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών, όλων των δανειοληπτών, με πρόσθετα ουσιαστικά μέτρα.
* Σταθεροποίηση του τραπεζικο-πιστωτικού συστήματος με κοινωνικό έλεγχο, όχι με τη "διάσωση" των μεγαλομετόχων και των τραπεζιτών από τους φορολογούμενους.
* Στοχευόμενες δημόσιες ενισχύσεις για τη στήριξη των ΜμΕ, τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που απειλούνται από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
* Συνεπή και συστηματική χρηματοδότηση του κράτους προς τα Ταμεία Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αποτροπή της εφαρμογής (N. 3863/10) των πολιτικών εξοικονόμησης πόρων, που αποβλέπουν να καλύψουν την υποχρηματοδότηση του κράτους.
* Ενίσχυση της προστασίας των ανέργων, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού ασφαλείας και επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής του, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων (επιδοτούμενων και μη).
Η ΓΣΕΒΒΕ στο δικό της υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό σημειώνει ότι οι μεγάλες επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία όταν μάλιστα συνοδεύονται από σχέδιο και στρατηγική.
<="" μικρή="" πολύ="" και="" σε="" ιδιαίτερα="" δραστηριότητας,="" επενδυτικής="" επιχειρηματικότητας="" ελληνικής="" της="" ενεργοποίηση="" στην="" επικέντρωση="" άμεσα="" χρειάζεται="" άρα="" χρόνο.="" άλλο="" έχει="" δεν="" οικονομία="" ελληνική="" η="" ωρίμανσης="" χρόνο="" μεγάλο="" όμως="">Μεταξύ των προτάσεών της περιλαμβάνονται:
* Απαραίτητη η διαπραγμάτευση με ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (μείωση ελλείμματος κάτω του 3%) , ώστε να υπάρξει η δυνατότητα απελευθέρωσης πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για ενίσχυση της ρευστότητας, ανάπτυξης και των δημοσίων επενδύσεων και ως εκ τούτου και αύξησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
* Η στήριξη των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί με δεσμευτική συμφωνία και στη βάση αναλυτικού σχεδίου για τη διοχέτευση των πόρων στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
* Ενεργότερη συμμετοχή του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Μελέτη για τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ σε Φορέα Στήριξης και Χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων (σελ. 11).
* Ως πρώτο άμεσο και γρήγορα αποδοτικό μέτρο για επενδύσεις προτείνεται να παρέχεται η δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να παρακρατούν μέρος των κερδών τους (πχ 30%), να μην το αποδίδουν προς φορολόγηση υπό την αυστηρή προϋπόθεση επένδυσης παγίων στην επιχείρηση (π.χ. για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 5 εκατ. ευρώ).
Όπως και η ΓΣΕΕ ζητά να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, να παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς υπηρεσιών τονίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές πιθανότητες συγκέντρωσης και ολιγοπώλησης που μπορεί να προκύψουν και τελικά χειραγώγησης των τιμών καθώς και την ενδεχόμενη απαξίωση περιουσιακών στοιχείων των επαγγελματιών.
Για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας χρειάζονται πολλά μικρά έργα υποδομών εκτός φυσικά και από τα μεγάλα, καθώς και άρση των φορολογικών αντικινήτρων, ιδιαίτερα για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Βολές κατά των κατηγόρων του Μνημονίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ.
<="" είναι="" αλλαγή="" πτώχευσης,="" αλλαγής="" μεταξύ="" επιβολής.="" ή="" επιβουλής="" ξένης="" όχι="" ανάγκης="" εθνικής="" ζήτημα="" ?η="" πως="" πρόσθεσε="" δασκαλόπουλος="" κ.="" ο="" ανέφερε="" κοινωνία?="" την="" για="" δεινών="" φορέα="" ως="" μνημονίου,="" του="" δαιμονοποίηση="" επιχειρείται="" συμφέροντα,="" ποικιλόμορφα="" κέντρα="" ορισμένα="" από="">Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία σταδιακά συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της αλλαγής και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος της.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων, ενώ αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων είπε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών.
Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά τον ΣΕΒ είναι η μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και ο περιορισμός του μεγέθους του κράτους, η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: