Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Θα τους αλλάξουν τα φώτα!

fvtovoltaika1
Περίπου 180 Πιεριείς αγρότες κατά κύριο επάγγελμα έσπευσαν ήδη χθες και προχθές στα γραφεία της ΔΕΗ.. στην Κατερίνη αιτούμενοι να εγκαταστήσουν στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά πάνελ, με την ελπίδα να ισοφαρίσουν τις απώλειες του εισοδήματός τους, που φθίνει δραματικά χρόνο με το χρόνο. Μόνο που το «Ελντοράντο» που τους έταξαν είναι ένας τόπος άγνωστος γι’ αυτούς, που κρύβει πολλές παγίδες.

Η επικοινωνία που είχαμε χθες με τον διευθυντή της ΔΕΗ στην Κατερίνη Γιάννη Κουμουρτζή ήταν αρκετά διαφωτιστική για το πόσο θολό είναι ακόμη το τοπίο της ενασχόλησης με μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Κι αυτό γιατί δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκαθαριστεί πόσα μεγαβάτ «πράσινης» ενέργειας θα κατανεμηθούν στο νομό, αν θα ‘ναι 60, 80, ή 100 (σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προβλέπεται για όλη την επικράτεια η εγκατάσταση, μέχρι το 2020, φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2.200 μεγαβάτ) και πόσα από αυτά θα δοθούν σε αγρότες ή σε ιδιώτες.
Ήδη, όπως μας είπε ο κ. Κουμορτζής υπάρχουν αιτήσεις ιδιωτών με τον προηγούμενο νόμο για δεκάδες μεγαβάτ, ενώ δυο μόνο από αυτές (στον Κολινδρό και τη Σεβαστή) φτάνουν τα 11.000 κιλοβάτ, όσα δηλαδή αιτούνται 110 αγρότες μαζί, αφού ο καθένας τους έχει δικαίωμα για επένδυση μιας μονάδας, ισχύος έως 100 κιλοβάτ.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί αγρότες θα μείνουν μάλλον εκτός νυμφώνος, δεν θα εγκριθούν δηλαδή οι αιτήσεις τους, ενώ θα έχουν ήδη ξοδέψει από 3.000 ή 5.000 ευρώ για τον μελετητή που θα εκπονήσει τα σχέδια εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής τους επένδυσης.

fvtovoltaika2Μια δεύτερη έκπληξη που περίμενε τους επίδοξους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας (όσους τουλάχιστον δεν είχαν παρακολουθήσει με προσοχή την ενημερωτική ημερίδα της ΕΑΣ Πιερίας που έγινε προ μηνός στην Κατερίνη με εισηγητή από την ΠΑΣΕΓΕΣ) ήταν το ύψος του κόστους σύνδεσης της μονάδας τους με τις κολώνες της ΔΕΗ, το οποίο κυμαίνεται από 15.000 ευρώ αν το χωράφι βρίσκεται δίπλα στην κολώνα, έως 30.000 ευρώ αν βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από αυτήν. Κονδύλι που θα κληθούν (αν εγκριθεί από τη ΔΕΗ η αίτησή τους) να προπληρώσουν πριν φτάσουν στην τράπεζα για την έγκριση του δανείου της επένδυσής τους.
Βέβαια, οι τράπεζες μπορούν να παρέμβουν και σ’ αυτή τη φάση, μας είπε ο κ. Κουμουρτζής και να δανειοδοτήσουν τους αγρότες, αλλά με τόσο υψηλά επιτόκια, που στο τέλος η «πράσινη» ενέργεια που θα παράγουν στη μονάδα τους ίσως να αρκεί ίσα-ίσα για να αποπληρώσουν το προκαταρκτικό αυτό δάνειο.

Στην περίπτωση που φθάσουν στην επόμενη φάση, θα βρεθούν μπροστά σε ένα ακόμη κοστοβόρο πρόβλημα. Τo κόστος για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 100 κιλοβάτ, για το οποίο απαιτείται έκταση 4 στρεμμάτων, κυμαίνεται μεταξύ 280.000-350.000, εκ των οποίων θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξης των 30.000-40.000 ευρώ. Οι τράπεζες καλύπτουν, μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης, περίπου το 85% του συνόλου της επένδυσης και σχεδόν το 100% του κόστους για τον εξοπλισμό της μονάδας. Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 8 έως15 χρόνια, ενώ το επιτόκιο «παίζει» στα επίπεδα του 8,5%-9%.
Άρα, η «καβάντζα» του αγρότη, ως ότου αρχίσει η επένδυσή του να λειτουργεί και να αποδίδει θα πρέπει να είναι το λιγότερο 50.000 ευρώ.

Για τη σίγουρη και κερδοφόρα απόδοση της επένδυσης, οι αγρότες θα πρέπει να υπολογίσουν έναν ακόμη παράγοντα. «Αν δεν προλάβουν μέχρι τον Αύγουστο του 2011 να υπογράψουν συμβόλαιο αγοραπωλησίας με τον Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε και να πάρουν τιμή, η επένδυση θα είναι ασύμφορη», μας είπε ο κ. Κουμουρτζής, «γιατί οι τιμές αλλάζουν κάθε 6μηνο». Μετά τον Ιανουάριο του 2011, η τιμή της «πράσινης» κιλοβατώρας θα κατέβει στα 41,9 λεπτά, από τα 45 λεπτά που είναι σήμερα (μια μείωση που είναι της τάξης του 7%), ενώ μετά τη σύνδεση με το δίκτυο η αναπροσαρμογή της τιμής είναι στο 25% του ετήσιου πληθωρισμού.
Έτσι, το δέλεαρ της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών μέσω της .. σποράς φωτοβολταϊκών δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραίο, όχι μόνο για την ήδη άδεια τσέπη των αγροτών, αλλά και για την πίειρα (εύφορη) γη του νομού, που θα μετατραπεί σε παντελώς χέρσα για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: