Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτιά" στις τιμές από το πετρέλαιο θέρμανσης


Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010
 Η κυβέρνηση μελετά ενιαία τιμή με το κίνησης
*Πως θα βγάλουν το χειμώνα οι ασθενέστερες τάξεις;
*Ο Υπουργός Οικονομικών ψάχνει για 800 εκατ. που.. λείπουν για το έλλειμμα
*Υπόσχονται μικροβοηθήματα στους μη έχοντες

 
Σε μια προσπάθεια να τονώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ, αλλά και να σταματήσει τις στρεβλώσεις στο σύστημα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πλήρη εξίσωση του φόρου θέρμανσης και κίνησης και για τους καταναλωτές.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η σχετική ρύθμιση να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα και από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, να πωλείται απευθείας στους καταναλωτές με τον υψηλό συντελεστή ΕΦΚ.
Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Για τα 800 εκατομμύρια που λείπουν από το δημόσιο ταμείο ώστε να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για το έλλειμμα, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune, η οποία δημοσιεύθηκε χθες.

Η εξίσωση του φόρου θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, καθώς υπολογίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται σε σχεδόν διπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι.

Έτσι, αν πέρυσι πωλείτο προς 0,65 ευρώ το λίτρο, μετά την αύξηση του φόρου θα πωλείται προς 1,30 ευρώ, περίπου, το λίτρο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, μιλώντας την Πέμπτη στην πρωινή εκπομπή του Mega, όταν ερωτήθηκε πότε θα ξεκινήσει η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι τέτοιο, είπε ότι «όποια μέτρα και να πάρουμε θα αφορούν στο επόμενο έτος, το 2011», χωρίς, όμως, να απαντά με σαφήνεια για το τι θα γίνει τον Οκτώβριο, λέγοντας μόνο ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αλλαγές».

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.

ΤΟ “ΗΦΑΙΣΤΟΣ”

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως το σύστημα Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή δεν μπόρεσε από την θέσπιση του το 2008 μέχρι σήμερα να λειτουργήσει με επιτυχία.

Η πλήρης εξομοίωση των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αναμένεται να επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις, που για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέρχονται περίπου σε 1.000 ευρώ.

Βενζινοπωλες: Η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση

Απαράδεκτη θεωρεί η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ενδεχόμενη ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση αποτελεί νέα τεράστια επιβάρυνση, τόσο για τα φτωχά νοικοκυριά όσο και για χιλιάδες πρατήρια που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν την επιβίωσή τους στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

Η ΟΒΕ ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για την έγκαιρη, πριν την νέα περίοδο, επίλυση των ζητημάτων του πετρελαίου θέρμανσης ώστε, όπως σημειώνει, να βρεθούν λύσεις που δεν στρέφονται κατά των καταναλωτών και των πρατηριούχων.

«Με τιμή 1,30 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, θα συρρικνωθεί παραπέρα το ήδη μειωμένο οικογενειακό εισόδημα. Η κατανάλωση θα πέσει, η αγορά θα υποστεί νέα καθίζηση και η ανεργία στον κλάδο θα αυξηθεί», εκτιμά η ΟΒΕ.

Η θέση της ΟΒΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ότι πρέπει οι βενζινοπώλες να το προμηθεύονται με το μειωμένο ΕΦΚ και να τον πωλούν επίσης με μειωμένο ΕΦΚ και ζητεί να καταργηθεί η προκαταβολή του ΕΦΚ από τους πρατηριούχους στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ που, όπως αναφέρει, δεσμεύει τεράστια ποσά και «στεγνώνει» τα οικονομικά των πρατηρίων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν με συνεχή πίστωση στους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς.

“ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ”

«Η αδυναμία της κυβέρνησης, και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, να ελέγξουν το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση καυσίμων, σε συνδυασμό με την αποτυχία του "Ήφαιστου" οδηγούν σε αντικοινωνικά μέτρα, όπως αυτό της εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης», αναφέρει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων.

Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η εξίσωση των φόρων, εφόσον υλοποιηθεί, θα έχει επώδυνες επιπτώσεις στην κοινωνία και θα οδηγήσει, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, σε φαινόμενα που δεν είχαμε δει επί δεκαετίες όπως επίσης ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τα πρατήρια καυσίμων, αφού η πλειονότητα των καταναλωτών θα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες θέρμανσης με αποτέλεσμα να μειωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ή να αυξηθούν τα "φέσια"».

Η ΝΔ

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «καλά θα κάνει να ξεχάσει τέτοια σχέδια».

ΤΟ ΚΚΕ

«Η αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα σε απόγνωση. Το λαϊκό κίνημα, το εργατικό, το αγροτικό, πρέπει να είναι σε εγρήγορση διεκδικώντας αποφασιστικά κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλαδή φθηνό πετρέλαιο για το λαό», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
ΚΡΑΧΤΗΣ

http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: