Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μνήμες που δεν σβήνουν


NOMARXIS_-_AGTZIDIS
 


Σειρά εκδηλώσεων μνήμης για τη θλιβερή επέτειο των 88 ετών από τη  Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας διοργανώθηκε χθες στην Κατερίνη, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας και το.. Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος».
Το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ.κ. Αγαθόνικο στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, ενώ αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων, στο άγαλμα της Ελευθερίας στην Πλατεία Ελευθερίας  και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων χάθηκαν με τα γεγονότα του 1922.
koinoΟι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, όπου ο καθηγητής Βλάσης Αγτζίδης μίλησε για τη Μικρασιατική Καταστροφή ως κύρια συνθήκη διαμόρφωσης του σύγχρονου γεωπολιτικού χάρτη. Επίσης, αποσπάσματα από τα  «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου απήγγειλε ο ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος.
Ημέρα μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή του το 1922, αλλά και τιμής για όλους εκείνους που μετά την καταστροφή ήρθαν στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν και προόδευσαν, χαρακτήρισε τη χθεσινή, ο νομάρχης Πιερίας. Ο Γιώργος Παπαστεργίου τόνισε ότι είναι καθήκον όλων και υποχρέωση προς τις νεώτερες γενιές να μην λησμονηθούν ποτέ οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, εκείνοι που χάθηκαν και κυρίως τα όσα συνέβησαν.
Για μεγάλη μέρα Μνήμης για τον ελληνισμό και τη Μικρά Ασία, έκανε λόγο στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κατερίνης. Ο Σάββας Χιονίδης, τόνισε ότι τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν, αλλά και θυμόμαστε και όλα τα ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουμε καθήκον να μην ξεχάσουμε «για τα παιδιά μας και την επιβίωση της Ελλάδας».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μικρασιάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου  Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος», με τη συνοδεία σχήματος παραδοσιακής μουσικής, καθώς και με παραδοσιακούς χορούς από τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα».

ΚΡΑΧΤΗΣ  
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: