Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

αποστάσεις από Καραμανλή - Ομιλία και συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν θα επιδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. Το δικό μου μερίδιο της ευθύνης για την παράταξη το έχω αναλάβει, με «αυτοκριτική έως αυτομαστίγωμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τα .. πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και δεν αποτελεί διέξοδο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξαπάτηση» αλλά εμφανίστηκε αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα έβαζε τη χώρα σε μια ανώφελη περιδίνηση. «Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν τους έχω κλείσει, και μάλιστα με αυτοκριτική αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτές στο παρελθόν» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα «η δική του ευθύνη είναι το μέλλον της παράταξης και η χάραξη ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τη σύσταση μίας Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, αρκεί, όπως τόνισε, να είναι στην πραγματική της διάσταση: «Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχτώ να μπει χρονικό συρματόπλεγμα. Υπάρχει και πριν και μετά, με πολλές ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο κλήτευσης του Κώστα Καραμανλή στην Προανακριτική για το Βατοπαίδι, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «προνομιακό καθεστώς δεν υπάρχει για κανένα», αλλά συμπλήρωσε ότι ο κ. Καραμανλής έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και σε ό,τι αφορά τις ποινικές η ΝΔ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν, όπως φαίνεται στο πόρισμά της. Δεν έχει να προσφέρει τίποτε μια κατάθεση του κ. Καραμανλή στην προανακριτική επιτροπή.
Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την κατάθεση της κυρίας Πελέκη-Βουλγαράκη, τρίτη κατά σειρά όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη επιλεκτικά, αλά καρτ, μόνο όταν εξυπηρετεί στο να δημιουργούνται εντυπώσεις σε βάρος της ΝΔ.
Σε άλλη ερώτηση, αν τον απειλεί ο Κώστας Καραμανλής, τον στηρίζει ή τον υπονομεύει, με αφορμή και τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στον πρώην πρωθυπουργό μέλη κα φίλοι της ΝΔ στη ΔΕΘ, ο κ. Σαμαράς είπε: «Τα στηρίγματα τα δικά μου είναι ο πολύς ο κόσμος της Ν.Δ. και πέρα από αυτή. Ποιος χειροκροτεί τον έναν ή τον άλλον, συνθήματα, δεν τα κατάλαβα, δεν τα ξέρω. Εγώ είμαι ευτυχής όσο ανεβαίνει το χειροκρότημα για κάποιον νεοδημοκράτη. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν. Δικό του θέμα, του Καραμανλή, πότε θα μιλήσει, δικό μου θέμα να δουλέψω για το αύριο».
«Πολιτική εξαπάτηση»
Η μαραθώνια συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στην 75η ΔΕΘ (διήρκησε από τη 1:00 έως τις 4:15) ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- αποσπασμάτων δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ και νωρίτερα, που κατά τη ΝΔ αποδεικνύουν «πολιτική εξαπάτηση» από το ΠΑΣΟΚ. Στο βίντεο φαίνεται ο κ. Παπανδρέου να τάσσεται τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά του παγώματος των συντάξεων και των μισθών, να υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, να σημειώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», να δεσμεύεται για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Θα έβαζα τη χώρα σε ανώφελη περιδίνηση ζητώντας εκλογές. Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. «Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» φαίνεται να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη».
Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».
Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν αυτό σημαίνει ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή εντολή να εφαρμόσει την πολιτική που εφαρμόζει, και εάν ο ίδιος θα ζητήσει εκλογές, ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει φρέσκια εντολή και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Θα έβαζα τη χώρα σε ανώφελη περιδίνηση ζητώντας εκλογές. Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες κρίσης κοιτάω τον τόπο μου» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποια στιγμή η υπόλοιπη Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ περισσότερο από εμάς του ίδιους. Εγώ δεν θέλω να μπω σε μία πρόωρη και ανώφελη διαμάχη». Σε ερώτημα για τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε: «Δέχομαι ότι ο οπαδός της ΝΔ είναι επιφυλακτικός και ότι έχει τραυματιστεί από προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν». Αυτούς ξαναφέρνουμε μαζί μας, πρόσθεσε, προβλέποντας παράλληλα ότι η ανάκαμψη της ΝΔ «θα είναι με γεωμετρική πρόοδο, όπως αντίστοιχα και η πτώση του ΠΑΣΟΚ».
Σχετικά με τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ και το αν η Ρηγίλλης ανησυχεί για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από την ανεξάρτητη βουλευτή, δήλωσε ότι η κα Μπακογιάννη «μόνη της έφυγε και επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ». Η κα Μπακογιάννη, πρόσθεσε, στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. «Δεν βλέπω ευρύτερη κεντροδεξιά» εκτίμησε, ενώ για τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μετακόμισε σε άλλη πολυκατοικία, του ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχη ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στη ΝΔ στελέχη, που έχουν φύγει: «Ο κ. Καρατζαφέρης και τα διάφορα εξαπτέρυγα συστεγάζονται πλέον με το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρει η βάση και όχι εκείνοι που αποφάσισαν να είναι με την πολιτική της κυβέρνησης και να χτυπάνε τη ΝΔ με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης». Ερωτηθείς δε χαρακτήρισε «φληναφήματα» τα περί διάσπασης της ΝΔ.
«Αδιέξοδο το μνημόνιο»
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο «δεν ήταν μονόδρομος», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά την ανακοίνωση ότι το έλλειμμα υπερβαίνει το 12% τον περασμένο Νοέμβριο δυσφήμισε τη χώρα και δεν πήρε μέτρα για το έλλειμμα. «Έτσι μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε: «Κατηγορώ ευθέως την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στο κρόταφο». Το μνημόνιο, είπε, ο κ. Σαμαράς, δεν μας βγάζει από το πρόβλημα, το χειροτερεύει: μειώνει το έλλειμμα αλλά λόγω της ύφεσης που προκαλεί δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, συμπλήρωσε και επικαλέστηκε τη φράση του Ξ.Ζολώτα «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: