Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τέτοια ώρα τέτοια λόγια την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο


sxolikh_diadromh 
Τόσους και τόσους κυβόλιθους (φιλικούς και προς το περιβάλλον, μην ξεχνιόμαστε) προμηθεύτηκε ο ..δήμος Κατερίνης, δεν περίσσεψαν μερικοί να πλακοστρώσει τα πεζοδρόμια που οδηγούν στο 10ο Δημοτικό σχολείο (όπου και το Ειδικό σχολείο) και στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, που έμειναν (από την έναρξη της περσινής σχολικής χρονιάς) με τα χαλίκια;
agtzidhs
Μοναδικά ντοκουμέντα για την παραφροσύνη των εθνικών διώξεων των Ελλήνων κομμουνιστών Ποντίων (και όχι μόνο) στη Σοβιετική Ένωση, την τριετία 1937-1939, παρουσίασε ο συγγραφέας και ιστορικός (κατ’ εξοχή του ποντιακού ελληνισμού) Βλάσης Αγτζίδης στο Στέκι Πολιτών στην Κατερίνη, το βράδυ του Σαββάτου.
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Κόκκινος Καπνάς και ο ελληνισμός του Καυκάσου», έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής μειονότητας στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στις ακμάζουσες σοβιετικές κοινότητές τους, που έμελλε να καταστραφούν το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’30, μαζί με άλλες εθνικές μειονότητες που κατοικούσαν στη Σοβιετική Ένωση, γιατί είχαν την ατυχία να υπάρχει κάποιος ομοεθνής τους χώρος στην καπιταλιστική Δύση, απ’ όπου η σταλινική ηγεσία θεώρησε ότι θα μπορούσαν να επηρεαστούν και να τη θέσουν σε κίνδυνο.
Πολλές πτυχές αυτής της λαμπρής στην αρχή (οι Πόντιοι είχαν μέχρι και δικές τους αυτόνομες σοβιετικές περιοχές, σχολεία και θέατρα και εφημερίδες και ζηλευτή διανόηση), αλλά σκοτεινής μετέπειτα περιόδου, που ήρθαν στο φως χάρη στην έρευνα του Βλάση Αγτζίδη στα ιστορικά αρχεία (όσα διασώθηκαν) της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, παρέμεναν μέχρι σήμερα άγνωστες γιατί κανείς δεν φρόντισε να τις ψάξει.
«Η Δεξιά δεν ενδιαφέρθηκε να το κάνει, το ΚΚΕ δεν ήθελε να το κάνει» μου είπε ο ιστορικός, σε μια κουβέντα που είχαμε στο περιθώριο της παρουσίασης.
Στη μνήμη των Ποντίων κομμουνιστών που εξοντώθηκα από το σταλινικό καθεστώς, ο φιλόλογος και μουσικός Νίκος Αποστολίδης έπαιξε με τη λύρα του και τραγούδησε (μεταξύ άλλων) στα ποντιακά και τη Διεθνή.
Για της γης τους κολασμένους.

mpolarhs
«Απέναντι λοιπόν στη λογική της εικόνας και του "φαίνεσθαι", στη λογική του "one man show", αντιπαρατάσσουμε την πολιτική, αντιπαρατάσσουμε το μέγεθος του εγχειρήματος. Αντιπαρατάσσουμε τη συλλογικότητα. Αντιπαρατάσσουμε σχέδιο και πρόγραμμα. Γιατί ξέρουμε τί θέλουμε», είπε χθες (αντιπαρατιθέμενος στον συνυποψήφιό του της άλλης όχθης Παναγιώτη Ψωμιάδη) ο υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στην Περιφερειακή συνδιάσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση στο Grand hotel στην Θεσσαλονίκη.
Μένει βέβαια να μας πει και ποιους θέλει για αντιπεριφερειάρχες, γιατί μας έφαγε η αγωνία.
Στη συνδιάσκεψη πάντως ήταν πολλοί-πολλοί Πιεριείς κι όχι μόνο ο Γραμματέας της Ν.Ε Γιάννης Μαλτζάρης που διακρίνεται στη φωτό.

ximara_1
Στη Χειμάρα βρέθηκε χθες το πρωί ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ στο 40ήμερο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα, που δολοφονήθηκε στις 12 Αυγούστου.
Όπως μας ενημέρωσε το γραφείο του βουλευτή εψάλη μνημόσυνο και τρισάγιο στον τάφο του Έλληνα ομογενή, από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, ενώ δεν εκφωνήθηκαν ομιλίες και δεν πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
ximara_2


festival_syn
«Χρέος μας η αντίσταση, δύναμή μας η αλληλεγγύη», ήταν το σύνθημα του Φεστιβάλ της Πολιτικής Κίνησης Κατερίνης του Συνασπισμού, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο αμφιθέατρο του Πάρκου.
Όπου κυριάρχησαν τα ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα που ξεσήκωσαν, με τα τραγούδια τους, τους πιτσιρικάδες. Γιατί, μπορεί το παρόν των νέων να είναι δύσκολο και το μέλλον τους αβέβαιο, αλλά πάντα υπάρχει διάθεση για γλέντι. Ως αντίσταση κι αυτή, στη μιζέρια του κόσμου των μεγάλων.

podhlatoporeia
Πλήθος κόσμου στην αφετηρία της ποδηλατοπορείας που οργάνωσε το Σάββατο ο Σύλλογος «Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεών του για τη Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας.      
Κι έπεται συνέχεια, την Τετάρτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Μικρασιατών,
όπου ομιλητές θα αναπτύξουν το θέμα «Ποδήλατο-τρόπος ζωής», ποικιλοτρόπως: και από πλευράς υγείας και από πλευράς σωστής ποληλατικής συμπεριφοράς και από πλευράς σωστής συμπεριφοράς των αρμοδίων, εκείνων δηλαδή που πρέπει επιτέλους να φτιάξουν τις απαραίτητες υποδομές για να βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας και στον τρόπο ζωής μας.

Χθες ήταν η πρώτη φορά που έγινε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμά της Ελευθερίας, από τότε που μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από το δήμαρχο, ούτε από το Νομάρχη Πιερίας.
«Πιστεύω  ότι σήμερα αποκαταστάθηκε με την ενέργεια του δημάρχου που ήταν μια ιδέα δική μου που την είπα παλαιότερα στον πρώην δήμαρχο κ. Αμοιρίδη και μετά στον κ. Χιονίδη  για τη μεταφορά του αγάλματος της Ελευθερίας στην πλατεία Ελευθερίας εκεί που έπρεπε. Διευκολύνει την όλη διαδικασία γιατί είναι πολύ κοντά στη θεία Ανάληψη αλλά ταυτόχρονα  όμως συμμετέχουν και όλοι όσοι είναι εδώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο γιατί ταιριάζει εδώ στο χώρο αλλά και γιατί είναι  ένας  έμμεσος τρόπος να δώσουμε το μήνυμα  και να μην ξεχνούμε τις εθνικές επετείους», σχολίασε ο Γιώργος Παπαστεργίου.

Στην προσωπική του φιλία με τον Κώστα Σκανδαλίδη, αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της γιορτής του αγρότη. Ο δήμαρχος Δίου, ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Σκανδαλίδη όταν αυτός διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος, κάτι «πλήρωσε» πολιτικά ο κ. Παπαχρήστος, όπως εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχθηκε ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας όμως, ότι ουδέποτε το μετάνιωσε.
Η χαρά του υποψηφίου, ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης της γιορτής του αγρότη. Ο καλός καιρός και η παρουσία του υπουργού Γεωργίας, ήταν σημαντικό κίνητρο για να έρθει αρκετός κόσμος και ακόμη περισσότεροι υποψήφιοι. Υποψήφιοι για το Δήμο Δίου-Ολύμπου, για την Κατερίνη, την Πύδνα-Κολινδρού. Υποψήφιοι ακόμα και για την αντιπεριφέρεια. Δια της απουσίας τους έλαμψαν στελέχη και υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι προτίμησαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ η οποία γινόταν την ίδια ώρα.
Συνάντηση με βουλευτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με υποψήφιους υποψηφίους, είχε χθες το πρωί ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης στη Θεσσαλονίκη.
«Πήγαμε, καθίσαμε, χειροκροτήσαμε και φύγαμε», σχολίασε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Και πότε θα γίνει η ανακοίνωση των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων; Ρωτήσαμε.
Το πολύ σε 10 μέρες, απάντησε και σίγουρα πριν την 18η Οκτωβρίου, ημέρα που πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο οι υποψηφιότητες!
(Για εκείνο που δεν μπορούμε να πούμε κάτι με ασφάλεια, είναι αν εννοούσε την 18η Οκτωβρίου του 2010…)

Δεν υπάρχουν σχόλια: