Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ανασκουμπωνόμαστε

 
basiko_1
 
Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέααποτελεί τη μόνη διέξοδο από την κρίση της πλασματικής οικονομίας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, εγκαινιάζοντας.. το απόγευμα του Σαββάτου την 8η Γιορτή του Αγρότη στην Καρίτσα του Δήμου Δίου.
basiko_2Ο Κώστας Σκανδαλίδης, στην πρώτη του «εξόρμηση» εκτός των τειχών της Αθήνας ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επέλεξε να επισκεφθεί την Πιερία, θέλοντας, όπως και ο ίδιος είπε, να δείξει την εμπιστοσύνη που έχει στους ανθρώπους της Πιερικής γης, τους οποίους χαρακτήρισε δημιουργικούς.
Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, ο κ. Σκανδαλίδης, στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μάχες θα κερδηθούν.
«Ξεκινά ένας νέος αγώνας που έχει σχέση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως ήδη η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τον επόμενο χρόνο.
basiko_3Ο συγκεκριμένος αγώνας, τόνισε, δεν έχει μόνο στόχο την προστασία του εισοδήματος των αγροτών («κάτι που κάναμε και θα το κάνουμε με όλη μας τη δύναμη προχωρώντας με μεγαλύτερη ταχύτητα τα προγράμματα», όπως είπε), αλλά κυρίως να μπουν τα θεμέλια για την Ελλάδα του 2020.
«Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, χρειάζεται πολύ δουλειά» είπε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας να μοιράσει υποσχέσεις. «Ένα πράγμα υπόσχομαι» είπε, «ανασκουμπώνουμε τα μανίκια μας και δίνουμε τη μάχη όλοι μαζί με ειλικρίνεια, με αλήθεια, με δύναμη και πίστη ότι αυτό το έδαφος, αυτή η περιοχή, αυτή η γη μπορεί να ζήσει και θα ζήσει καλύτερα».
basiko_4Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την άποψη ότι σε δύσκολες εποχές η χώρα μας έχει δώσει δείγματα γραφής πως μπορεί να στηριχθεί και να αναπτυχθεί πάνω στη γη της. «Η ιστορία διδάσκει, ότι καμιά χώρα δεν βγήκε ποτέ από μεγάλες οικονομικές κρίσεις, χωρίς κατ’ αρχήν να ξεκινήσει από την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα», είπε, συμπληρώνοντας ότι ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη εποχή όπου η κρίση είναι «εικονική» και «πλασματική», είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στην πραγματική οικονομία και να «πατήσουμε σε στέρεες βάσεις», τονίζοντας πως αποτελούν μοναδική ελπίδα οι πηγές μας, το έδαφός μας και η γεωργία μας, «με ό,τι σημαίνει για τα πόδια και τα θεμέλια μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πραγματική δυνατότητα που έχει αυτός λαός για να ζήσει και που ζει για τόσες χιλιάδες χρόνια σ’ αυτές τις περιοχές, σ’ αυτήν την περιοχή στους πρόποδες του Ολύμπου, η οποία έχει δώσει δείγματα της δημιουργικής της ικανότητας».

basiko_5Συνεχίζοντας ο κ. Σκανδαλίδης, έκανε λόγο για μάχη «τριπλού χαρακτήρα». Όπως τόνισε ο πρώτος παράγοντας είναι να αποκτήσει η παραγωγή μας ταυτότητα, να προσαρμοστεί η αγροτική μας οικονομία στο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Ο δεύτερος είναι η ποιότητα και η προσαρμογή της γεωργίας μας σε πρακτικές καλής γεωργίας, βιολογικής γεωργίας, σε πρακτικές που αναδεικνύουν την ποιότητα ζωής πρωτίστως και δευτερευόντως την ανταγωνιστικότητα της ίδια της οικονομίας.  Ο τρίτος είναι, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που είναι χρέος μας στις επόμενες γενιές.
«Οι επόμενες γενιές θα ζήσουν μόνο αν εμείς προστατεύσουμε αυτόν τον τρομαχτικό φυσικό μας πλούτο και τον παραδώσουμε αλώβητο και δημιουργικά αξιοποιημένο στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας», είπε, σημειώνοντας πως αυτή η δήλωση γίνεται σε μια περιοχή όπου συναντώνται η ιστορία με τον πολιτισμό, η μυθολογία με την πραγματικότητα, η δυνατότητα αξιοποίησης του κάλους, αλλά και της ιστορίας, της παράδοσης «με τη δημιουργική διάθεση που έχουν οι άνθρωποι αυτής της γης για να δώσουν απάντηση στα προβλήματα της χώρας τους και της περιοχής τους».
basiko_6Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη του έξοδος είναι στην Πιερία, για την Γιορτή του Αγρότη. «Η έκθεση έχει προϊόντα με ταυτότητα, προϊόντα που συμπυκνώνουν τη δημιουργία, η οποία θα είναι το σήμα κατατεθέν του αγώνα που θα κάνει η χώρα μας ενόψει των μεγάλων εξελίξεων, τον επόμενο χρόνο», κατέληξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης
Στα εγκαίνια της 8ης Γιορτής του Αγρότη, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, οι δήμαρχοι Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου, αλλά και πολύς κόσμος.
Για σημαντικό γεγονός που αναδεικνύει τις δυνατότητες της τοπικής παραγωγής, έκανε λόγο στις δηλώσεις της η βουλευτής Μαρία Μίχου. «Πρόκειται για σημαντικό  γεγονός για το δήμο Δίου και όχι μόνο», είπε η βουλευτής, εκφράζοντας την ικανοποίησή της που οι τοπικοί φορείς γρήγορα αντιλήφθηκαν τη σημασία της και τη συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη. «Τα 100 περίπτερα   που υπάρχουν αυτό αποδεικνύουν», κατέληξε η βουλευτής.
Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέως Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή, η οποία επίσης χαρακτήρισε την έκθεση σημαντική, υπογραμμίζοντας ότι στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η χώρα μας, τέτοιες εκθέσεις πρέπει να στηρίζονται και από την πολιτεία, διότι κι αυτές με τη σειρά τους στηρίζουν την τοπική οικονομία. «Στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο, που είναι μια μερίδα λαού που ασφαλώς πρέπει να ειδωθεί με ένα ιδιαίτερο μάτι από την πλευρά της πολιτείας», είπε χαρακτηριστικά.
Στον χαρακτήρα που απέκτησε η Γιορτή του Αγρότη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Δίου. Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος υποστήριξε ότι νέος χαρακτήρας της Γιορτής διαμορφώθηκε με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την ποιοτική και βιολογική γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, τη στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας, την σύνδεση της αγροτικής περιοχής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την προβολή και την διακίνηση των αγροτικών μας προϊόντων σε νέες αγορές.
Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δίου και με αφορμή τη συμμετοχή του δήμου Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου στην Έκθεση, αναφέρθηκε και στην νέα διοικητική μεταρρύθμιση επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο θεσμός και από το νέο Καλλικρατικό Δήμο. «Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που οι δήμοι Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου συμμετέχουν για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη έκθεση.  Εύχομαι και πιστεύω πως η έκθεση αυτή θα συνεχιστεί, προσφέροντας έτσι στην επιβίωση και την  ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου ιδιαίτερα τώρα που οι δυσκολίες και τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα είναι μεγάλα και σοβαρά», κατέληξε ο Γρηγόρης Παπαχρήστος.
Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συνοδευόμενος από τους δημάρχους Δίου, Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου περιηγήθηκε στα περίπου 100 περίπτερα της Έκθεσης, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα τοπικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: