Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ - Εμπειρία ή ηθική; ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 
Ως δημότης Λιτοχώρου, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα και τις ζυμώσεις, που γίνονται για της εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου.
 Το τελευταίο διάστημα ακούω από κάποιους «δημοκράτες» και «δημοκράτισσες» να λένε πως ο Νίκος ο Λάππας, ο υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Δίου – Ολύμπου, είναι μεν καλό ..παιδί αλλά στερείται εμπειρίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι το Δήμο πρέπει να τον αναλάβει κάποιος που έχει γνώση των πραγμάτων στον τομέα αυτόν.
 Κατά την άποψή μου το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό και μπορεί να καταρριφθεί εύκολα. Πρώτον, γιατί ο Νίκος ο Λάππας είναι ον πολιτικό και ανέκαθεν ασχολείται με τα κοινά (πανεπιστήμιο, εργασιακό χώρο, συλλόγους κ.α.). Δεύτερον και πιο σημαντικό, γιατί ο Νίκος ο Λάππας δεν έχει μεν την εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαθέτει όμως στη φαρέτρα του, έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, την καθαρότητα και το αδιάφθορο του χαρακτήρα του, προσόντα πολύτιμα στην εποχή μας.
 Η κοινωνία μας βρίθει από έμπειρους πολιτικούς, αλλά είναι φτωχή σε ήθος και αξιοπρέπεια, στοιχεία που είναι πλέον απαραίτητα αν θέλουμε να εξυγιάνουμε το «μεγάλο ασθενή» που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση την πολιτική και την κοινωνία γενικότερα.
 Δεν είναι δυνατόν, εμείς οι πολίτες από τη μία να ψέγουμε τους πολιτικούς για διαφθορά και από την άλλη να αρνούμαστε την ψήφο μας σε άτομα που διακρίνονται για την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους. Επιτέλους όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας γιατί όλοι είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.
 Ας στηρίξουμε ανθρώπους αδιάφθορους, με όραμα και πίστη σε αξίες και ιδανικά, που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό. Ας καταδικάσουμε εκείνους που οδήγησαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε τραγικά αδιέξοδα και που εμφανίζονται ως «μοναδικοί», «αναντικατάστατοι» και «σωτήρες» γιατί διαθέτουν την εμπειρία.
 Είχα την τύχη να είμαι καθηγήτρια του Νίκου του Λάππα και κάποιων συνεργατών του. Τα παιδία αυτά αγωνίζονται για αξίες και ιδανικά, είναι ακέραιοι άνθρωποι και επιπλέον εργατικοί. Όσο για την εμπειρία, υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο και παλιά στελέχη της Αυτοδιοίκησης που διαθέτουν πλούσια απ’ αυτή και που θα την καταθέσουν όπου και όταν πρέπει.
 Αξίζει, λοιπόν, να πάρουν τις τύχες του Δήμου Δίου – Ολύμπου στα χέρια τους. Δεν χρειαζόμαστε τόσο εμπειρία, έχουμε ανάγκη από ηθική. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρη η ρήση του φιλοσόφου Ντεκαρτ: “επιτέλους η πολιτική πρέπει να υποβάλει τα σέβη της στην ηθική.”
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
                                                  εκπαιδευτικός - φιλόλογος

ΚΡΑΧΤΗΣ  
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: