Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μάχη χαρα-κομμάτων

Politeia 24-09-2010 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Επτά υποψήφιοι επικεφαλής ψηφοδελτίων, οι πέντε βουλευτές
Έκλεισε η λίστα των υποψήφιων περιφερειαρχών της δεύτερης (μετά την Αττική) μεγαλύτερης σε πληθυσμό περιφέρειας της χώρας, της .. περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, μέλος της οποίας είναι και η Πιερία. Επτά κόμματα με επτά υποψήφιους θα διεκδικήσουν την ηγεσία της, οι πέντε εξ αυτών βουλευτές-τρεις του εθνικού κοινοβουλίου εν ενεργεία, μια τέως κι ένα ευρωβουλευτής-αποδεικνύοντας ότι είναι πράγματι μια πολύφερνη νύφη.

Μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του ονόματος του Τάσου Κουράκη, βουλευτή Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, φαίνεται πως κλείδωσαν πλέον οι συνδυασμοί που θα διαγωνιστούν για την ψήφο μας στις 7 Νοεμβρίου.
Ωστόσο, 44 μέρες πριν τις κάλπες και δεν έχουμε ακόμα μάθει, πέραν των επικεφαλής, ποιους συμβούλους της μικρής μας περιφερείας, του νομού, θα σταυρώσουμε σε αυτές. Ούτε καν ποιους δεν θα σταυρώσουμε, τους αντιπεριφερειάρχες, δηλαδή, που θα προωθήσουν στην Πιερία το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού.

Εκτός από το ψηφοδέλτιο του νυν Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, που στηρίζεται από τη Ν.Δ και από προχθές είναι ήδη «κομπλέ», με τη Σοφία Μαυρίδου ως υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και με τους οκτώ υποψήφιους συμβούλους που παρουσιάστηκαν ήδη δις, σε Θεσσαλονίκη προχθές και σε Πιερία χθες, οι υπόλοιποι συνδυασμοί είναι ακόμη ανοικτοί.
Το κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, έχει ρίξει στη μάχη τον τέως ΥΦΟΙΑΝ, βουλευτή Σερρών Μάρκο Μπόλαρη, ποιος θα είναι όμως ο αντιπεριφερειάρχης του στην Πιερία δε μας το γνωστοποίησε ακόμη (αφήνοντας να διαρρέουν οι φήμες για το όνομα του νυν δημάρχου Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου), όπως άγνωστο είναι ακόμη και ποιοί υποψήφιοι σύμβουλοι από την Πιερία θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του..
Το ΚΚΕ έριξε στη μάχη υψηλόβαθμο κομματικό του στέλεχος, τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος και στην Πιερία, ως υποψήφιο αντιπεριφεριεάρχη, τον νομαρχιακό σύμβουλο της παράταξης Γιάννη Σκούφα. Ωστόσο ούτε κι αυτό γνωστοποίησε ακόμη τους υπόλοιπους υποψήφιους του συνδυασμού από το νομό.
Ο ΛΑΟΣ έθεσε επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Κυριάκο Βελόπουλο, δεν έχει όμως ακόμη ανακοινώσει τον εκλεκτό του υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη στην Πιερία, επίσημα τουλάχιστον, αν και οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα του καθηγητή Θανάση Μπίντα έχει ήδη κλειδώσει. Απομένουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι που θα διεκδικήσουν για λογαριασμό του ΛΑΟΣ τις έδρες που αναλογούν στην Πιερία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τελευταίος τον επικεφαλής του, τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Τάσο Κουράκη και περιμένει την νομαρχιακή οργάνωση Πιερίας να υποδείξει τους υποψήφιους του νομού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν επικεφαλής τον ευρωβουλευτή τους, Μιχάλη Τρεμόπουλο, χθες ανακοινώθηκε το όνομα του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, είναι ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Ντελής, αναμένονται τα ονόματα των υπόλοιπων υποψηφίων συμβούλων του νομού.
Τέλος, με δικό της ψηφοδέλτιο κατέρχεται στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη, με την πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνα Ξηροτύρη, το ψηφοδέλτιο όμως παραμένει, και αυτό, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι ότι οι Πιεριείς εκλογείς θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε επτά συνδυασμούς, ο καθένας εκ των οποίων έχει πίσω του τη στήριξη συγκεκριμένου κόμματος. Οι περιφερειακές εκλογές έχουν, όπως φαίνεται, ευδιάκριτο πολιτικό χρώμα και χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: