Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

"Θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων" επισημαίνει ο Πρωθυπουργός "Όχι" στην αύξηση του ΦΠΑ

 

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ και αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων" δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Reuters. Ο πρωθυπουργός ..απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Τζέν Ρότζερς για το εάν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δήλωσε χαρακτηριστικά: "Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έγιναν βεβαίως πολλές ..συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του ΦΠΑ".
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να πάει η χώρα μπροστά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ο οποίος παρέστη στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες και μίλησε στο ίδρυμα Foreign Policy Association.
Διεύρυνση φορολογικής βάσης
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιφέρει νέα έσοδα. "Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Τράπεζες
Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως -"stress test"- που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε. Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει συγχωνεύσεις στον ορίζοντα απάντησε: "Ασφαλώς και ναι" και πρόσθεσε: "Η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές".
Παράταση αποπληρωμής
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι "καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει".
Διευκρίνισε ότι "γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και από τη στιγμή που βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, ΕΕ - ΔΝΤ".
<="" κ.="" τόνισε="" μεταρρυθμίσεις?="" μεγάλες="" υλοποιήσουμε="" να="" για="" εδώ,="" βρισκόμαστε="" στήριξης.="" μηχανισμό="" ενταχθούμε="" μόνο="" απλώς="" πακέτο="" δεχτήκαμε=""> Επίσης πρόσθεσε: "Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: