Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μπουλντόζα και με… τη βούλα!


Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων αποφάσισε να προχωρήσει κατά πλειοψηφία το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρίασή του. Ήδη η προκήρυξη έργου για να προκύψει ο...
εργολάβος έχει δημοσιευθεί και στις 5 Οκτωβρίου θα ξέρουμε ποιος θα αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα. Τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, είχε προαναγγείλει τις αρχές καλοκαιριού, μιλώντας στην «Π» ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου.
basiko_1Τότε ο νομάρχης είχε δηλώσει, ότι «δεν πρόκειται για σχέδιο, αλλά για απόφαση», κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και τη δημοσίευση της προκήρυξης.  Όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο στα ταμεία της Νομαρχίας έχουν συγκεντρωθεί 800.000 ευρώ, από πρόστιμα που επιβλήθηκαν την τελευταία τριετία σε αυθαίρετες κατασκευές, από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Ο νομάρχης σημείωσε ότι τα χρήματα συγκεντρώθηκαν την τελευταία τριετία, διότι μόλις τόσο είναι το διάστημα που το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να αποδίδει το μισό του προστίμου στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για αυθαίρετα που βεβαιώνουν.
basiko_2
«Πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ είναι το συνολικό ύψος των προστίμων που έχει επιβληθεί για αυθαίρετες κατασκευές από τη Νομαρχία», διευκρίνισε ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 2 εκατομμύρια, ενώ το υπόλοιπο του ποσού (μέχρι τα 5 εκ. το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 7) θα εισπραχθεί σε βάθος χρόνου, αφού πολλοί εκ των ιδιοκτητών αυθαιρέτων το καταβάλουν σε δόσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κατά προτεραιότητα θα κατεδαφιστούν τα χαρακτηρισμένα, ως εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα και αυτά τα οποία βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας. «Οι κατεδαφίσεις θα ξεκινήσουν από τα συγκεκριμένα κτίρια, αφού πρόκειται για πιο «εύκολες» περιπτώσεις, μιας και για να γίνει κατεδάφιση αυθαίρετου τμήματος σε υπάρχουσα οικοδομή εκτός από ειδικά συνεργεία, απαιτούνται και πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
Με την πρόταση, έτσι όπως αυτή κατατέθηκε στο συμβούλιο, διαφώνησε ο κ. Σκούφας, δηλώνοντας ότι δεν πείστηκε για τις προθέσεις του εγχειρήματος. «Είναι φανερό ότι θα πέσουν παράγκες, για να ανοίξει η θέα σε μεγάλα ξενοδοχεία», είπε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.
Όπως διευκρινίστηκε, κατά τη συζήτηση του θέματος,  η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών, μόνο για εκείνα που είναι μέσα στο πεδίο της δικής της αρμοδιότητας. Δεν μπορεί να κατεδαφίσει κατασκευές σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δήμο Κατερίνης, στη διεύθυνση δασών και κατά μήκος του Αιγιαλού, αφού αυτός ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν η πλειοψηφία των αυθαίρετων κατασκευών (που έχουν βεβαιωθεί από την Πολεοδομία της Νομαρχίας) είναι στην νότια Πιερία και το πιθανότερο είναι ότι από εκεί θα ξεκινήσει το έργο της η μπουλντόζα.
Το πρόβλημα των αυθαιρέτων απασχόλησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πολλές φορές στο παρελθόν, με αποκορύφωμα το 1999, όπου είχαν σωρευθεί στην Πολεοδομία της, περισσότερες από 15.000 ανέλεγκτες καταγγελίες. Όπως ανέφερε ο νομάρχης Πιερίας, τότε είχε ζητήσει από τον πρώην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, οικονομική ενίσχυση, αρχικά για να καταγράψει και στη συνέχεια για να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση. Με το ίδιο έγγραφο ο Νομάρχης Πιερίας, ενημέρωνε τον τότε Υπουργό για την πρόθεσή του, εφόσον υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση, για εγκατάσταση συστήματος που μέσω δορυφόρου θα έδινε τη δυνατότητα στην Πολεοδομία να διαπιστώνει την ύπαρξη ή μη αυθαίρετων κατασκευών. Όσον αφορά εκείνες τις καταγγελίες πολλές αφορούσαν ίδιες περιπτώσεις, άλλες στάλθηκαν στην ΚΕΔ, άλλες στο Δήμο Κατερίνης και άλλες στη Διεύθυνση Δασών, αφού όλες (όπως αποδείχθηκε) δεν ήταν αρμοδιότητας της Πολεοδομίας της Νομαρχίας.
Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από την προκήρυξη έργου, θα διατεθούν περίπου 200.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του ποσού (μέχρι το 1 εκατομμύριο) προορίζεται για την κατασκευή περιβαλλοντικών έργων ή αναπλάσεων σε δήμους, αφού μόνο εκεί επιτρέπει η νομοθεσία να διατεθεί το σχετικό ποσό. «Αν οι δήμοι δεν είναι έτοιμοι με μελέτες για να προτείνουν έργα προς χρηματοδότηση από αυτά τα χρήματα, τότε θα διατεθούν και τα υπόλοιπα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων», τόνισε ο νομάρχης Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: