Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Κώστας Σκανδαλίδης στη Γιορτή του Αγρότη

skandalidis
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010 Πολιτεία 
Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης θα εγκαινιάσει το Σάββατο, στις 7.30 το απόγευμα, την 8η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων και..
Αγροτικής Τεχνολογίας, που οργανώνει ο δήμος Δίου, με τη συμμετοχή των δήμων Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου και τη υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση, της ΤΕΔΚ και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου Πιερίας.
Η Έκθεση, που τιτλοφορείται «Γιορτή του Αγρότη», ξεκινά το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημοτικό Στάδιο Καρίτσας και θα διαρκέσει έως την Κυριακή.
Σύμφωνα με το διοργανωτή δήμο Δίου, η «Γιορτή του Αγρότη» αποτελεί κατά κάποιον τρόπο αναβίωση του «Κριτσμάς», της γιορτής των καπνοπαραγωγών που κυριαρχούσαν κάποτε στην περιοχή και πραγματοποιούνταν κάθε Σεπτέμβρη, με το τέλος της συγκομιδής του καπνού.
GIORTH_AGROTHΩστόσο, η μεγάλη ποικιλία των αγροτικών προϊόντων που παράγει πλέον η Πιερική γη, οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις και οι απαιτήσεις των καιρών, υπαγόρευσαν τη μετεξέλιξή της και τη μετατροπή της από απλή γιορτή σε μία πρωτοποριακή και αναγνωρισμένη αγροτική έκθεση στη Βόρεια Ελλάδα.
Η νέα εικόνα και το περιεχόμενο της γιορτής διαμορφώθηκε, όπως αναφέρει ο δήμος Δίου
«με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, την ποιοτική-βιολογική γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών μας πόρων, τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και την προβολή και διακίνηση των τοπικών  προϊόντων».
Έτσι, στη φετινή, 8η διοργάνωση, συμμετέχουν 80 και πλέον επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, καθώς και μεμονωμένοι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα με περίπου 100 περίπτερα.
Συμμετέχουν επίσης δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα, αλλά και πολιτιστικοί φορείς και εικαστικά εργαστήρια.
Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.
Το τριήμερο της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, η έκθεση θα υποδέχεται τους επισκέπτες της από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 12.00 το βράδυ.
Το πρόγραμμα
Για μεθαύριο Παρασκευή, πρώτη μέρα της Έκθεσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνισμό κρασιού- ηδύποτων (στις 7.00 το απόγευμα) και αμέσως μετά παραδοσιακούς χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους Ν. Πιερίας και συναυλία με την παραδοσιακή Ορχήστρα και Χορωδία του δήμου Δίου.       
Το Σάββατο, μετά τα εγκαίνια της Έκθεσης από τον υψηλό προσκεκλημένο, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, τους επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν (στις 8:30 μ.μ) ένα χορευτικό αντάμωμα των πολιτιστικών συλλόγων, με τη συνοδεία Χάλκινων και Πνευστών της Μακεδονίας.
Το απόγευμα της Κυριακής, στις 7.00, στο χώρο της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ομιλία, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕcoEnergia A.E.
Ιωάννη Τιτάκη, με θέμα «Η Eνέργεια στον Aγροτικό Tομέα».
Θα ακολουθήσει διαγωνισμός γευσιγνωσίας, αμέσως μετά παραδοσιακοί χοροί από πολιτιστικούς συλλόγους του νομού και στις 9.00 το βράδυ Ηπειρώτικο γλέντι με τον Γρηγόρη  Καψάλη.
Οι επισκέπτες της 8ης Γιορτής του Αγρότη μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν εργαστήρια και εκθέσεις, όπως:
- «Ταξίδι στο χρόνο κατασκευάζοντας παραδοσιακές κούκλες» από την Καλλιτεχνική Ομάδα του Παλαιοντολογικού και Ιστορικού μουσείου δήμου Πτολεμαϊδας.
- Έκθεση χειροποίητου παραδοσιακού κοσμήματος της Γεωργίας Βαγενά
- Έκθεση παιδικού βιβλίου, με την επιμέλεια του βιβλιοπωλείου «Ηλιάτορας»
- Εικαστικές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά, με την επιμέλεια της Δημοτικής Κοινωφελούς  Επιχείρησης του δήμου Δίου
- «Ζωγραφίζω τη φύση», με την επιμέλεια του εργαστηρίου ζωγραφικής-βιβλιοπωλείου «Γραμματοσειρά» (Παρασκευή 17/9, ώρα 7.00μ.μ.)
- «Κάνε κόμπο στο μαντήλι μην τελειώσει το παιχνίδι», παιχνίδια από τους προσκόπους Κατερίνης (Σάββατο 18/9, ώρα 7.00μ.μ.)
- Δημιουργική απασχόληση με υλικά από τη φύση, με την επιμέλεια των φίλων της Τέχνης «Λογο/τέχνημα» (Σάββατο 18/9, ώρα 7.00μ.μ  και Κυριακή 19/9, ώρα 8.00μ.μ.)
- «Παίζουμε ΤΕΧΝΗ», σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος από το καλλιτεχνικό εργαστήρι Ηλιάτορας-ART (Kυριακή 19/9 και ώρα 7.00μ.μ).
Τέλος, κατά τη διάρκεια του τριήμερου θα λειτουργεί καθημερινά «παιδική γωνιά», από τις 7.00 έως τις 9.00 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: