Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά



Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010
Από το 11% στο 13% ή 14%
Σε τρόφιμα, φάρμακα, εισιτήρια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ
Δεν αποκλείει και διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης
Την αύξηση του ΦΠΑ..

σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Η λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% έχει τεθεί εδώ και αρκετές ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2011, ποσό το οποίο σύμφωνα με το Μνημόνιο θα προέκυπτε από τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Την επιλογή αυτή θέλει να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «θα τσάκιζε την αγορά».
ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα τέθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο αφορούσε στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, λύση που πάγωσε τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί μηχανισμός αντισταθμιστικής ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.
Το δεύτερο αφορούσε στη δημιουργία ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 17%-18%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση αυτή δεν θεωρείται «καλή ιδέα», καθώς θα αύξανε σημαντικά την επιβάρυνση για είδη πρώτης ανάγκης. Το τρίτο ήταν η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.
ΣΤΟ 13%;
Μετά την προσωρινή αναστολή εφαρμογής της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον στο τρίτο σενάριο, ήτοι στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει και στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, όταν θα αποκρυσταλλωθεί ο μηχανισμός αναδιανομής για να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Στον συντελεστή 11% υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν τα εξής: συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και υπηρεσίες κηδειών.
ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 2% ή και 3% δεν επαρκεί για να αντληθούν 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό δημοσιονομικό όφελος υπό τις συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες -χαμηλής κατανάλωσης- στην αγορά δεν θα ήταν παρά 350 -400 εκατ. ευρώ. Από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης υπήρχε η εκτίμηση ότι θα διασφαλίζονταν περί τα 650 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: