Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010
Ε, όχι και να κάνουμε ζήτημα τη μεταφορά του αγάλματος Ελευθερίας.
Μια απλή σωστή και.. επιβεβλημένη κίνηση ήταν, τελείως αυτονόητη και φυσικά δεν χρειάζεται ούτε να τα παρουσιάζουμε σαν μέγα έργο ούτε αφορμή για σφοδρή αντιπολίτευση.
***
Το μόνο που καταφέρνουμε και στη μια και την άλλη περίπτωση είναι να γινόμαστε αστείοι.
***
Και φυσικά θα πρέπει να γίνουν κι άλλες τέτοιου είδους αλλαγές σχετικές με την τοποθέτηση αγαλμάτων αλλά και την ονοματολογία οδών τόσο στο κέντρο  όσο και στην περιφέρεια.
***
Έχουμε για παράδειγμα αλλού την πλατεία Βενιζέλου αλλού την προτομή του και σε λάθος περιοχές.
***
Θα μπορούσε για παράδειγμα η πλατεία Ηρώων να μετονομασθεί σε πλατεία Ελ.Βενιζέλου και να μεταφερθεί εκεί και η προτομή του.
***
Και υπάρχει λόγος. Ιστορικά τόσο ο συνοικισμός Αστών όσο και ο συνοικισμός Χηρών που κατοικήθηκαν από πρόσφυγες της Μ.Ασίας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή έχουν σημείο αναφοράς την συγκεκριμένη πλατεία και ξέρουμε τι σημαίνει για όλους αυτούς το όνομα του Ελ.Βενιζέλου.
***
Σε τοπικό επίπεδο έχουμε μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα τον μακαρίτη δήμαρχο Τάκη Τερζόπουλο που ο δήμος τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε κεντρική οδό της πόλης. Μια οδό που πραγματικά δεν τον θυμίζει, μακριά απ’τον τόπο κατοικίας του, απ’τους δρόμους που ανδρώθηκε.
***
Προσωπικά εκτιμώ ότι η οδός Βύρωνος και πιο συγκεκριμένα από την πλατεία δημαρχείου μέχρι τη διασταύρωση του Εγγλέζικου θα μπορούσε να μετονομασθεί σε οδό Τάκη Τερζοπούλου αν φυσικά υπάρχει και σύμφωνη γνώμη των οικείων του.
***
Πέρα απ’αυτό θα δοθεί η δυνατότητα να τιμηθούν έτσι εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής ξεπερνώντας την πεπατημένη που «συν τοις άλλοις» δείχνει και έλλειψη φαντασίας.
***
Ονοματολογίες του τόπου πλατεία Δημαρχείου, οδός Θεσσαλονίκης, Λαρίσης και Κολινδρού για παράδειγμα είναι προτάσεις του 1950 και δεν στέκουν σήμερα.
***
Κι αν μη ξεχνάμε ότι αυτή η πόλη δεν τίμησε μεγάλα ονόματα της πολιτικής ζωής με τον ανάλογο τρόπο, για παράδειγμα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα και άλλους.
***
Και φυσικά θα ήταν παράλειψη να ξεχάσουμε διακεκριμένους Κατερινιώτες και Πιεριείς που άφησαν τη σφραγίδα τους σ’αυτόν τον τόπο.
***
Είναι μια υποχρέωσή μας, μια ένδειξη πολιτικού πολιτισμού η ορθή αξιολόγηση και η ανάλογη απόδοση φόρου τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: