Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Τσουχτερός λογαριασμός το Σεπτέμβριο με ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ και αύξηση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα Νέο "ψαλίδι" στα εισοδήματα

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Τριπλό "ψαλίδι" στα εισοδήματα των πολιτών έρχεται το Σεπτέμβριο, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρουν στα γραμματοκιβώτιά τους... την επόμενη "φουρνιά" των σημειωμάτων για την είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και τα πρώτα για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που αντικαθιστά το ΕΤΑΚ.

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, η μετάταξη του 30% των βασικών υπηρεσιών και προϊόντων καθημερινής διατροφής από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%.
Παράλληλα, οι γονείς εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς θα "νιώσουν" στην τσέπη τους την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ (από το 21% στο 23%) που ισχύει από τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση αναμένει τον Σεπτέμβριο ανάκαμψη εσόδων από τον φόρο εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και το νέο αυξημένο ΦΠΑ. Λίγο αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα "φωτίσει" τις λεπτομέρειες των νέων εισπρακτικών μέτρων του 2011, όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η φορολόγηση των αυθαιρέτων και τα νέα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα.
Πολίτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, είναι πολύ πιθανόν να βρουν στο κατώφλι τους "ράμπο" του ΣΔΟΕ, επιστρέφοντας από τους τόπους αναψυχής.
Η νέα ομάδα ελεγκτών που συστάθηκε με μέριμνα του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, πιάνει αυτές τις μέρες δουλειά στις ακριβές γειτονιές της Αθήνας, όπως το Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια.
Με την εντατικοποίηση των ελέγχων η κυβέρνηση προσδοκά πρόστιμα 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2010.
Εκτιμάται ότι αν εισπραχθεί ένα ρεαλιστικό ποσοστό της τάξεως του 20% επί των προστίμων ως τα Χριστούγεννα, με εξόφληση ή διακανονισμό, τα έσοδα του 2010 θα ενισχυθούν κατά 1 δισ. ευρώ, ποσό που ίσως κρίνει και τον στόχο για το έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: