«Τραγική, λίαν επιεικώς» χαρακτηρίζει ο ένας τουριστικός πράκτορας τη φετινή θερινή σεζόν, «σίγουρα χειρότερη από πέρσι» άλλος Αισιόδοξος, για ζημιές αναλογικά ελαφρύτερες των βαρέων πρωθυπουργικών -περί «βουλιάζουμε»- δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
«Kalimera!» είναι ...το φετινό σλόγκαν του ΕΟΤ, αλλά ο τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος Στράτος Χαλκίδης δε βλέπει να ξημερώνει καμιά καλή μέρα για την τουριστική Πιερία. Κατά πως λέει, οι προκρατήσεις για τους μήνες αιχμής-Ιούλιο, Αύγουστο-είναι μηδενικές, καθώς στο εξωτερικό ξετυλίγεται μια κινδυνολογική καμπάνια για τη χώρα μας που λειτουργεί αποτρεπτικά, ενώ ο ΕΟΤ είναι άφαντος και άλαλος.
«Είναι τρομερό αυτό που γίνεται!» λέει ο αγανακτισμένος κ. Χαλκίδης. «Υπάρχει μια τεράστια προπαγάνδα για τον κίνδυνο ασφάλειας των τουριστών στην Ελλάδα, ότι δηλαδή θα μείνουν στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, ότι δεν θα έχουν φαΐ στα ξενοδοχεία γιατί θα απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και ο ΕΟΤ είναι ανύπαρκτος! Ούτε μια επίσημη δήλωση, καμιά απολύτως προσπάθεια να αντιστρέψει αυτό το κλίμα!».
Ήδη, όπως μας ανέφερε, πρακτορεία του εξωτερικού, με πρόσχημα τους παραπάνω κινδύνους, «λοξοδρομούν» παραδοσιακούς επισκέπτες της Πιερίας (από τις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης) προς προορισμούς της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Ο ίδιος εκτιμά ότι τα γεγονότα της 5ης Μαΐου και οι αποκλεισμοί των λιμανιών από απεργούς
έχουν αποτρέψει πολλούς τουρίστες, πράγμα που αποδεικνύεται από τις μηδαμινές για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο προκρατήσεις σε καταλύματα του νομού.
«Η απεργία είναι δημοκρατικό και σεβαστό δικαίωμα», λέει ο κ. Χαλκίδης, «αλλά δεν μπορούμε να κλείνουμε λιμάνια και αεροδρόμια, γιατί η χώρα μας δεν παράγει τίποτε κι αν δεν τζιράρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για όλους».
Στη γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά και στο ΔΝΤ, που έχει πατήσει πόδι στην Ευρώπη, ρίχνει τις ευθύνες ο τουριστικός πράκτορας Πέτρος Κατσιώκαλης. «Μην ξεχνάτε», λέει, ότι το Δ.Ν.Τ είναι εγκατεστημένο εδώ και καιρό στη Ρουμανία (μεγάλη δεξαμενή τουριστών για την Πιερία) και οι άνθρωποι εκεί βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις από τα σκληρά οικονομικά μέτρα».
Για τις απώλειες παραδοσιακών πελατών της Πιερίας ρίχνει επιπλέον ευθύνες και στους τουριστικούς επιχειρηματίες του νομού, που δεν προέβλεψαν τις εξελίξεις και δεν έριξαν έγκαιρα τις τιμές, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους των νησιωτικών προορισμών (Κρήτη, Ρόδος), οι οποίοι, διαβλέποντας ότι θα χάσουν τους δυτικοευρωπαίους τουρίστες της Γερμανίας και της Αγγλίας, διαμόρφωσαν έγκαιρα (Σεπτέμβρη-Οκτώβρη) δελεαστικά για τους Ρουμάνους πακέτα, με αποτέλεσμα να τους κερδίσουν.
Και ο ίδιος πιστεύει ότι η τριπλέτα «οικονομική κρίση-δυσφήμιση της χώρας-απεργίες» λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, καθώς τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού ζητούν σήμερα επαναδιαπραγμάτευση ακόμη και συμβολαίων που είχαν κλείσει από νωρίς το φθινόπωρο, εκβιάζοντας με ακυρώσεις.
«Η κατάσταση θα είναι σίγουρα χειρότερη από πέρσι», λέει ο κ. Κατσιώκαλης που προβλέπει ότι θα υπάρχουν μεν τουρίστες, δεν θα υπάρχουν όμως και ανάλογες διανυκτερεύσεις, οι οποίες, εκτός από μειωμένες, θα είναι και με πολύ χαμηλές τιμές.
Μια ακόμη ανησυχητική πρόβλεψή του αφορά τους «αδελφούς» Σέρβους. Οι οποίοι σαφώς και θα στηρίξουν την Ελλάδα («Οι φίλοι είναι πάντα δίπλα ο ένας στον άλλον σε δύσκολες καταστάσεις», είπε κι ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς στην πρόσφατη επίσκεψή του), ωστόσο, η χωρίς βίζα είσοδό τους στη χώρα, τους ανοίγει το δρόμο να επισκεφθούν και άλλους προορισμούς (πέραν της Χαλκιδικής, Πιερίας και Θάσου, όπως μέχρι χθες), τους οποίους σίγουρα θα θελήσουν να γνωρίσουν.
Το ενδεχόμενο να κατηφορίσουν οι Σέρβοι προς νότο, περνώντας τράνζιτ από το νομό, δεν φαίνεται να ανησυχεί τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργο Μπούρο.
«Μας αγαπάνε ιδιαίτερα», υποστηρίζει «και θα μας προτιμήσουν και φέτος»!
Ο πρόεδρος της ΕΞΕΠ δε συμμερίζεται την απαισιοδοξία των τουριστικών πρακτόρων. Εκτός από τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου κατέλυαν Γερμανοί τουρίστες, οι άλλες αγορές, που αφορούν την Πιερία (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία Σερβία) εκτιμά ότι θα είναι στα περσινά επίπεδα.
Θα υπάρχει μεν πτώση, «πολύ περισσότερο όταν βγαίνει ο πρωθυπουργός και δηλώνει ότι ‘Βουλιάζουμε’», λέει, αλλά δεν θα κυμανθεί πάνω από 10-15%, πράγμα που, κατά την άποψή του, δικαιολογείται απολύτως λόγω οικονομικής κρίσης.
Όσο για τις μειωμένες (έως μηδενικές) προκρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η εξήγηση που δίνει ο κ. Μπούρος είναι … ας όψεται το διαδίκτυο. «Οι τουρίστες δεν κλείνουν πλέον από νωρίς τις διακοπές τους», πιστεύει, «γιατί έχουν τη δυνατότητα μέσω του ίντερνετ να παρακολουθούν, να επιλέγουν και να βρίσκουν προορισμούς και καταλύματα»…
… Άρα υπάρχουν ελπίδες και για τα καταλύματα της Πιερίας. Αρκεί βέβαια, να βρίσκονται κοντά στα DSLAM (τηλεπικοινωνιακοί κόμβοι του δικτύου ADSL) του ΟΤΕ. Γιατί, η Ολυμπιακή Ακτή, για παράδειγμα, που είναι εκτός εμβέλειας, έχει σύνδεση προβληματική και οι επίδοξοι επισκέπτες της μπορεί να μην είναι και τόσο υπομονετικοί και επίμονοι.(Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου