Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Κίτρινη από τη γύρη η θάλασσα στη Λεπτοκαρυά

LEPTOKARYA
Στην παρουσία μεγάλης ποσότητας γύρης, οφείλεται η κίτρινη απόχρωση των επιφανειακών στρωμάτων νερού, όπως ανέδειξε η μικροσκοπική εξέταση δείγματος νερού από τις ακτές της Λεπτοκαρυάς στις 29 Μαΐου, πράγμα το οποίο δε συνιστά κανέναν κίνδυνο για τους λουόμενους.
Σύμφωνα με.... τους ερευνητές της Εργαστηριακής Μονάδας Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Α.Π.Θ που εξέτασε τα δείγματα νερού, η υψηλή αφθονία των γυρεοκόκκων στο θαλασσινό νερό αποτελεί ένα τυχαίο και παροδικό γεγονός, το οποίο δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.
Συνιστούν ωστόσο να καταγράφονται και να εξετάζονται τέτοιου είδους συμβάντα, έτσι ώστε να διακρίνονται από παρόμοια επιβλαβή φαινόμενα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία στους τοπικούς φορείς και τους λουόμενους.
Στο εξετασθέν δείγμα νερού ανιχνεύθηκαν επίσης πολλά είδη φυτοπλαγκτού κυρίως από τις ομάδες των δινοφυκών (είδη από τα γένη Gyrodinium, Prorocentrum, Scrippsiella, Heterocapsa) και των διατομών (είδη από τα γένη Pseudo-nitzschia, Skeletonema, Guinardia, Chaetoceros), καθώς και ζωοπλαγκτικοί οργανισμοί.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: