Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Για τα Τέμπη στο … ΤΕΜΠΜΕ



Ειδικές ρυθμίσεις για τις ειδικές, έκτακτες (πέραν της γενικότερης οικονομικής κρίσης) ζημιές που υπέστησαν οι Πιερικές επιχειρήσεις από το κλείσιμο των Τεμπών δεν 
προβλέπει το Υπ.ΟΙ.Α.Ν
Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία για την ανακούφιση των
BASIKOτοπικών ...επιχειρήσεων του νομού που επλήγησαν από το κλείσιμο των Τεμπών, ζήτησε να μάθει ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος και η υπουργός Λούκα Κατσέλη του απάντησε πως οι επιχειρηματίες-επαγγελματίες μπορούν να αξιοποιήσουν το νόμο του Γενάρη του 2010 για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα χαμηλότοκα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ.

«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν μάλλον η απάντηση που πήρε ο βουλευτής του νομού στην ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή. Στηριζόμενος τόσο στην έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο, η οποία καταδείκνυε ότι οι Πιερικές επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από το πολύμηνο κλείσιμο της εθνικής οδού στην κοιλάδα των Τεμπών, όσο και στις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών που κατ’ επανάληψη, πλην αορίστως, έκαναν λόγο για αποζημίωση και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, ο κ. Κουκοδήμος ζητούσε να μάθει (απευθυνόμενος στην υπουργό Οικονομίας
και στον υπουργό Μεταφορών) ποια, συγκεκριμένα, θα είναι αυτά τα μέτρα.

«Κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν (σ.σ. την ερώτηση του βουλευτή) εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ Εμπορίου-Γ.Γ Καταναλωτή του Υπ.ΟΙ.Α.Ν.», αναφέρει η κ. Κατσέλη, «σας γνωστοποιούμε ότι με το νόμο 3816/2010 (ΦΕΚ 26.1.2010) για τη ρύθμιση οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα δόθηκε η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από δάνεια ή πιστώσεις που τους χορηγήθηκαν, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά το 2005, καθώς και η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάτω από προϋποθέσεις να αποπληρώσουν και ενήμερες ακόμη οφειλές».
«Ο παραπάνω νόμος» σημειώνει η υπουργός (αφού παραθέσει μια σειρά ακόμη ευεργετικές διατάξεις του), «αποτέλεσε το πρώτο μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς».
«Ακολούθησαν», προσθέτει, «τα δυο νέα προγράμματα και με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Το πρώτο αφορά εξόφληση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων με εγγυημένα από το ΤΕΜΠΜΕ χαμηλότοκα δάνεια, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ να αποκτήσουν και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να στηριχτούν στο μέσο της κρίσης και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Και το δεύτερο αφορά δαπάνες αγορών πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άυλων αγαθών για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ για να στηρίξουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους και το πρόγραμμα λήγει στις 31.12.2011».

Από την απάντηση γίνεται φανερό πως ειδικές ρυθμίσεις για τις ειδικές, έκτακτες ζημιές (πέραν της γενικότερης οικονομικής κρίσης) που υπέστησαν οι Πιερικές επιχειρήσεις από το κλείσιμο των Τεμπών δεν υπάρχουν στο Υπ.ΟΙ.Α.Ν.
Όσο για αποζημιώσεις, αυτές μάλλον θα πρέπει να απαιτηθούν ή από το Υπουργείο Υποδομών (απ’ το Δημόσιο) ή από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» (εναντίον των οποίων έχουν κατατεθεί αγωγές επαγγελματικών ενώσεων), ανάλογα με το ποιος θα χρεωθεί τελικά την ευθύνη για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη που απέκοψαν επί μήνες τη χώρα στα δυο.



Μεσοσταθμική βαθμολογία απαντήσεων για την καταλληλότητα του κάθε προτεινόμενου μέτρου: ανάλυση σύνολο επιχειρήσεων
PINAKAS_2

PINAKAS-1
(Από τη έρευνα του Επιμελητήριου Πιερίας)
Πολιτεία/Β.Χ.  
ΚΡΑΧΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή στα νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ διότι οι όροι που θέτουν είναι δυσμενείς για τις επιχειρήσεις και ευνοϊκοί για τις τράπεζες... δηλαδή euribor εξαμήνου+2,1%= 7.6%, καταγγελία δανείου από Τράπεζες στις 90 ημέρες συνεχούς ληξιπροθεσμίας, σε περίπτωση καταγγελίας, η τράπεζα έχει δικαίωμα στρέφεται εναντίον των περιουσιακών στοιχείων των επιχ/σεων και των φορεών της βάσει Ε9, εμπράγματες εξασφάλισεις στην τράπεζα 10% για δάνειο πάνω από 40.000€ με δικαίωμα προσημείωσης ακινήτου, πληρωμή προμήθειας ΤΕΜΠΜΕ 2,1% επί του δανείου εφάπαξ με την εκταμίευση εφάπαξ, δεν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι, αποκλείονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεωτική καταβολή του αναλογούντος ΦΠΑ από την επιχείρηση με την εκταμίευση!
Δηλαδή στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΓΥΗΣΗ!!!
Και ακόμη ΔΕΝ έχουν ξεκινησει καν να τρέχουν ενώ η διορία για τη ρύθμιση τελειώνει στις 31.05.2010!
Μάλλον μας δουλεύουνε από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ....