Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Αυτά, γιατί δεν κόβονται;

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr
Τις συντάξεις των ανήμπορων να αντιδράσουν δυναμικά γερόντων, τις πετσοκόβετε με περισσή ευκολία. Εκεί όμως που πρέπει να βάλετε μαχαίρι, σας πιάνει μια περίεργη ...ψυχοπονιά. Κλασικό παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με τις δαπάνες του κοινοβουλίου. Όπου.... κάνεις δεν θέλει να βάλει μαχαίρι. Και δεν μιλάμε μόνο για τους 16 μισθούς, όταν σε άλλους κόβετε τον δέκατο τρίτο και τον δέκατο τέταρτο μισθό, ή την δέκατη τρίτη και την δέκατη τέταρτη σύνταξη. Είναι πολλά περισσότερα αυτά που προκαλούν.

Παράγει αλήθεια υπερδιπλάσιο έργο, από εκείνο που παρήγαγε πριν από δέκα χρόνια, η Βουλή των Ελλήνων, ώστε να δικαιολογείται ο υπερδιπλασιασμός των υπαλλήλων της, που από 643 που ήταν το 2000, σήμερα είναι 1.340; και το γνωρίζουμε όλοι ότι και πάλι, ο αριθμός αυτός, δεν λέει την αλήθεια. Διότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν ούτε οι δεκάδες των ειδικών φρουρών –λες και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη , δεν μπορεί να φυλάξει τη Βουλή- ούτε οι εκατοντάδες μετακλητοί υπάλληλοι που εργάζονται στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, των βουλευτών και των κομμάτων.

Σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, -αν και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται μόνο για ευρωπαϊκή άλλα για παγκόσμια πρωτοτυπία- η Βουλή διαθέτει δικά της μέσα ενημέρωσης; Και δεν πρόκειται μόνο για την τηλεόραση, που την πληρώνουμε οι φορολογούμενοι για να έχει μια τηλεθέαση πολύ κάτω από το μισό της στατιστικής μονάδας. Αλλά και για ραδιόφωνο, που μπορεί μεν να μη λειτουργεί, άλλα εδώ και δυο χρόνια πληρώνει μισθούς σε τεχνικό, διοικητικό και δημοσιογραφικό προσωπικό.

Αυτά τα είκοσι περίπου εκατομμύρια το χρόνο, για λειτουργικά έξοδα, πέρα από τις αρχικές δαπάνες για εξοπλισμούς, για ποια ανάγκη του έθνους ξοδεύονται, όταν τα πανεπιστήμια λιμοκτονούν; Για να βλέπουν οι παρατρεχάμενοι της πολιτικής ολόκληρη την ομιλία του «δικού» τους; Για να στέλνει SMS ο άλφα βουλευτής «παρακολουθήστε απόψε την ομιλία μου στη Βουλή»;

Αντικοινοβουλευτικός δεν είμαι και το γνωρίζουν οι αναγνώστες μου. Αντικοινοβουλευτικώς, υπονομευτικώς για τους θεσμούς και το κύρος που πρέπει να απολάβουν μεταξύ των πολιτών, λειτουργούν εκείνοι που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές.

Αυτά τα «παρατράγουδα» του κοινοβουλευτισμού έπρεπε, πριν από όλα, να τα κόψετε μαχαίρι. Για δώσετε το παράδειγμα. Και γιατί είναι ιδιαιτέρως προκλητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: