Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Επώδυνες αλλαγές

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο Ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις
Επώδυνες
αλλαγές
Οι νέες αλλαγές που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, θα τεθούν επί τάπητος αυτή την εβδομάδα, στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες της «τρόικας». Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στην.... επιστολή που έφθασε στην Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η «τρόικα» ζητεί τα εξής:
- Αμεση εφαρμογή των αλλαγών και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και όχι το 2018.
- Πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (κατάργηση 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας) και ποινή 6% ετησίως για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Δηλαδή, η έξοδος με 37 έτη δουλειάς (είχε θεσπιστεί το 2002 με το νόμο 3029/02) θα συνδυαστεί με το όριο ηλικίας (60ό), ενώ για κάθε χρόνο που κάποιος θα βγει νωρίτερα θα υπάρχει ποινή πρόωρης εξόδου.
- Μείωση συντάξεων για διαζευγμένες, άγαμες και χήρες. Για τις συντάξεις χηρείας, συνιστά να μη δίνονται κάτω από τα 50 έτη (πέραν της 3ετίας προσαρμογής), ενώ σε χήρες κάτω των 65 ετών να χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Η Κομισιόν ζητεί να μη χορηγηθεί άλλη σύνταξη «κορασίδας» (στο νομοσχέδιο προβλεπόταν η κατάργηση της από 1/1/2011).
Για τις καταβαλλόμενες συντάξεις, προτείνει να τεθούν νέα αυστηρά ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, αναμένεται να αναθεωρηθεί το σημερινό όριο των 40 ημερομισθίων (1.300 ευρώ τον μήνα), πάνω από το οποίο μειώνεται κατά το 1/3 η σύνταξη του πατέρα (περικόπτεται στο 50% η σύνταξη για αμοιβές, εξ ιδίου δικαιώματος, άνω των 1.900 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν τίθεται κριτήριο -κινητής ή ακίνητης- περιουσίας).
- Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις για δημοσιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όλα τα σημεία της συμφωνίας με την «τρόικα» αποτελούν νόμο του κράτους, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από το 2015.
Ωστόσο, ανέφερε ότι όσα δημοσιεύονται και δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, αλλά σε επιστολή που απέστειλε μεταγενέστερα της αρχικής συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα εφαρμοστούν. Ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως πειστικό αντεπιχείρημα της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, την αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Όπως είπε, η μελέτη αυτή θα έχει το επιπρόσθετο στοιχείο, «το πιο πειστικό απ' όλα» των αριθμών, «ότι, δηλαδή, αυτές τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα» και σημείωσε ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της «τρόικας».
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ό,τι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν» δήλωσε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Α.Λοβέρδος που διαχειρίζεται το πολύ καυτό θέμα του ασφαλιστικού, είπε το αυτονόητο: ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα. Παράλληλα, τόνισε ότι από εκεί και πέρα το θέμα της επιστολής είναι εκτός των συμφωνηθέντων και ότι η κυβέρνηση έχει να αντιτάξει επιχειρήματα απέναντι σε αυτά που ζητούνται και αναφέρονται στην επιστολή «και αυτό θα φανεί με την αναλογιστική μελέτη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις της ασφάλειας και της πραγματικής αξιοπιστίας».  Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς χθες στις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της επιστολής για το Ασφαλιστικό, ανέφερε ότι τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή, την ύπαρξη της οποίας επιβεβαίωσε, είναι κατά βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, διαψεύδοντας ότι σχετίζεται με νέες προτάσεις αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος. Η ΝΔ σε ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη μιλά για επικοινωνιακό τέχνασμα, ενώ ο ΛΑΟΣ επαναφέρει την πρότασή του για ενιαίο φορέα Υγείας για όλους.
Το ΚΚΕ δήλωσε ότι όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. «Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις.»
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Αύξηση ορίου απολύσεων και μείωση αποζημιώσεων
Μετά το Ασφαλιστικό έρχονται σαρωτικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.
Με επιστολή που έστειλε στη ΓΣΕΕ και στις εργοδοτικές οργανώσεις, ο υπουργός Εργασίας ζητεί να αρχίσουν στις 31 Μαΐου οι συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές.
Οι προωθούμενες αλλαγές εστιάζονται στα εξής σημεία:
1) Αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις από το 2% που είναι σήμερα στο 4%.
2) Καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Τo σενάριο που συζητείται προβλέπει τη βελτίωση της αποζημίωσης των εργατοτεχνιτών (σήμερα είναι μόλις πέντε ημερομίσθια το έτος, έναντι ενός μισθού που ισχύει για τον υπάλληλο με έναν χρόνο υπηρεσία), σε συνδυασμό με μείωση κατά 25% των αποζημιώσεων για τους υπαλλήλους και καταβολή της αποζημίωσης σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί της εφάπαξ καταβολής που ισχύει σήμερα.
Η αλλαγή αυτή θα μειώσει αισθητά το ύψος των εφάπαξ, αφού οι επιχειρήσεις συμβάλλουν σε ποσοστό από 40% έως 70% στην καταβολή τους.
3) Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας). Στόχος είναι να αρθεί το υποχρεωτικό της διαιτησίας για την πλευρά που δεν το επιθυμεί και συνήθως είναι η εργοδοτική.
Στόχος είναι να αποφευχθεί η προσφυγή στη διαιτησία για τις κλαδικές συμβάσεις, αν εφόσον δεν εξασφαλίζεται και η συναίνεση των δύο πλευρών, κάτι που ισχύει σήμερα μόνο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.
4) Καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που απασχολούνται για πρώτη φορά. Ο στόχος είναι να μειωθεί το μισθολογικό κατώφλι στο 80% του βασικού μισθού, που σήμερα είναι 740 ευρώ.
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: