Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά με τον νέο Επίτροπο Ενέργειας κο Günther Oettinger

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 11 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά
με τον νέο Επίτροπο Ενέργειας κο Günther Oettinger

Ανοικτή επικοινωνία και στενή συνεργασία για την προώθηση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας  ζήτησε από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, κα Άννυ Ποδηματά, ο νέος (Γερμανός) Επίτροπος Ενέργειας κος Günther Oettinger , κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί της στο γραφείο της ευρωβουλευτού του...... ΠΑΣΟΚ στο Στρασβούργο
Κατά την διάρκεια της συνάντησης η κα Ποδηματά είπε στον νέο Επίτροπο Ενέργειας ότι οι βασικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος θα πρέπει να εστιαστούν στην σωστή εφαρμογή της νέας Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οι ΑΠΕ θα αναπτυχθούν ισόρροπα σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και ότι θα πάψουν να είναι υπόθεση ενός περιορισμένου αριθμού κρατών μελών. Παράλληλα τόνισε ότι "η ΕΕ στο σύνολό της έχει εκπληρώσει το στόχο ανάπτυξης των ΑΠΕ για το 2010, διαπιστώνουμε ωστόσο ότι αυτό οφείλεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο έξι-εφτά κρότων μελών. Το στοίχημα είναι να αποκτήσουν οι ΑΠΕ πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ περιλαμβανομένων των νέων κρατών μελών, τα περισσότερα εκ των οποίων σήμερα υστερούν".

Ο νέος Γερμανός Επίτροπος ζήτησε να ενημερωθεί για την εικόνα που παρουσιάζει ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα και ειδικότερα για το θέμα των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κο Oettinger για τις σημερινές διασυνδέσεις στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, όπως και για την σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην προώθηση του ITGI και του IGB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης (recovery plan).

Η κα Ποδηματά αναφέρθηκε επίσης στην υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της ανάπτυξης των ΑΠΕ, αξιοποιώντας το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, όπως και στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να δρομολογήσει για την ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας τόσο με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και της Μεσογείου στον τομέα αυτό.
Στην συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην ΕΕ, καθώς και ορισμένες καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος που αφορούν στην εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας στην Ελλάδα και συμφωνήθηκε να υπάρξει στενή συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο κος Oettinger εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα την οποία έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν και ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετική πρόσκληση της κας Ποδηματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: