Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

"Εθνικοί Κανόνες για τη Ρύθμιση των Ηλεκτρονικών Τυχερών Παιχνιδιών αλλά και Αποτελεσματική Συνεργασία για την Καταπολέμηση της Απάτης" ζητα η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο

ΠΕΜΠΤΗ 11-2-2010
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Σ. Ράπτη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στρασβούργο,  11 Φεβρουαρίου 2010
"Εθνικοί Κανόνες για τη Ρύθμιση των Ηλεκτρονικών Τυχερών Παιχνιδιών  αλλά και Αποτελεσματική Συνεργασία για την Καταπολέμηση της Απάτης" ζητα η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη,
στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.


Την ισορροπία μεταξύ εθνικών κανόνων και ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ζήτημα της αντιμετώπισης της απάτης και της προστασίας των πολιτών από τα παράνομα ηλεκτρονικά παιχνίδια ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρενέβη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επί Προφορικής Ερώτησης που έθεσε η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον ιδιαίτερα λεπτό τρόπο ....αντιμετώπισης των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο. Η συζήτηση προκλήθηκε από δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.  Με την πρώτη γίνεται σαφής ο σεβασμός της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, όπως προκύπτει από τους εθνικούς κανόνες δικαίου τους οποίους επιζητούν να διατηρήσουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα κράτη μέλη. Με τη δεύτερη τονίζεται η ανάγκη της ισορροπίας των εθνικών ρυθμίσεων με το δίκαιο του ανταγωνισμού, χωρίς να θίγει ωστόσο το πολύ βασικό ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κας Ράπτη:
" Ο βασικότερος λόγος οικοδόμησης της Ευρώπης ήταν η αδυναμία των κρατών μελών να αντιμετωπίσουν, αποτελεσματικά, προβλήματα σε εθνικό επίπεδο. Ο λόγος για τον οποίο πήγε η Ευρωπαϊκή  Ένωση τόσο μακριά, είναι γιατί σεβάστηκε, στην κοινή μας πορεία, τις εθνικές μας ευαισθησίες. Μετά από περισσότερα από πενήντα χρόνια κοινής πορείας, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις διαφορετικών μορφών, οι οποίες απαιτούν και πάλι κοινή δράση. Προϋποθέτουν όμως ταυτόχρονα, πάντα, σεβασμό στις εθνικές μας παραδόσεις γιατί έτσι αισθανόμαστε πιο ασφαλείς μέσα στην Ευρώπη.
Το συνεχές αυτό δίλημμα και ταυτόχρονα ζητούμενο είναι χαρακτηριστικό στην περίπτωση των τυχερών παιχνιδιών και ιδιαίτερα στο διαδίκτυο. Ο κυβερνοχώρος είναι ο κατεξοχήν τόπος χωρίς σύνορα. Αυτό είναι συναρπαστικό αλλά ενέχει και κινδύνους πολύ δύσκολα ελέγξιμους. Παράλληλα, η αρχή του ανταγωνισμού, πυλώνας της Εσωτερικής Αγοράς δεν μπορεί να αγνοεί πρωταρχικά ζητήματα σεβασμού του εθνικού δημόσιου συμφέροντος.
Το ζητούμενο αυτής της ισορροπίας αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις δύο αποφάσεις του ΔΕΚ που από τη μία κατανοεί και προασπίζει την έννοια του δημόσιου συμφέροντος, όπως αυτή διασφαλίζεται μέσα από τις εθνικές παραδόσεις, ενώ από την άλλη διατυπώνει ενστάσεις σε μη αναλογικά μέτρα, τα οποία λειτουργούν εντέλει, εις βάρος του πολίτη.
Γνωρίζοντας τις διαβουλεύσεις που διενεργούνται στο Συμβούλιο, περιμένουμε να ακούσουμε από την Επιτροπή με ποιο τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί η εθνική αυτονομία δράσης αλλά και να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική συνεργασία για την καταπολέμηση της απάτης."
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: